Στην Αμερική, ιδιαίτερα στην Μητροπολιτική περιφέρεια της Νέα Υόρκη, συνυπάρχουν διάφορες φυλές, πολιτισμοί, θρησκείες και ομιλούνται περισσότερες από 100 γλώσσες και διάλεκτοι. Στη δουλειά και στις συναλλαγές μας, σε κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις ερχόμαστε σε επαφή με ένα πολιτισμικό μωσαϊκό, που μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε ανθρώπους με διάφορους πολιτισμούς και ηθικές αξίες, με αρκετές ομοιότητες και παραλλαγές από τις δικές μας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αλληλοεκτίμηση και δεσμοί φιλίας.
Κινέζικη επίσκεψη στην Κάρπαθο
Σ’ αυτό το περιβάλλον γνώρισα τον Allen Chiu, κινεζικής καταγωγής Αμερικάνο, που στις συζητήσεις μας, εκτός από ελληνική και κινέζικη φιλοσοφία, ήθη, έθιμα και ηθικές αξίες, μιλούσαμε για τις ιδιαιτερότητες και ομορφιές του τόπου της καταγωγής μας και για τις θερινές μας διακοπές. Ο Allen, επιρεασμένος από τα λεγόμενα μου, αποφάσισε αυτός με με την γυναίκα Joelle να επισκεφθούν την Κάρπαθο και να την γνωρίσουν από κοντά. Συνάμα έπεισε τον γιο του Conrad με την γυναίκα του Blessing και τις κόρες τους (Jocelyn, Alexandra, Stephanie) και ένα άλλο ζευγάρι, Frank και Tina Perng, να τους ακολουθήσουν. Έτσι, στις 30 Ιουνίου, έφθασε στην Κάρπαθο μια παρέα από εννέα Κινέζους, που κατέλυσαν στο Alimunta hotel.
Καρπαθο-κινέζικο αντάμωμα
Το ίδιο βράδυ γεύτηκαν από κοντά τους Καρπάθικους οικογενειακούς δεσμούς που μοιάζουν με των Κινέζων. Προσκεκλημένοι του Παναγιώτη και Ευαγγελίας Σκευοφύλακα, εκεί μέσα στην αυλή του σπιτιού, βρέθηκαν σε μια οικογενειακή συγκέντρωση, δεκάδων συγγενών που ήρθαν να τους γνωρίσουν και να τους καλλωσορίσουν στο νησί μας. Μόλις έκατσαν και αλληλογνωρίστηκαν παρουσιάστηκαν ο Παναγιώτης και Νίκος Σκευοφύλακας. Παίζαν λύρα και τσαμπούνα και τραγουδούσαν:
Χίλια καλώς ορίσατε στο όμορφο νησί μας,
εύχομαι να ξανάρθετε, είναι η θέληση μας.
Μια από τις εγγονές, η Jocelyn, που στην Αμερική παίρνει μαθήματα βιολιού, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την λύρα και άρχισε να πειραματίζεται.
Ανθοστόλιστη συνάντηση
Εκτός από την οικογενειακή αγάπη και ζεστασιά που ένιωσαν, το ενδιαφέρον τους τράβηξαν τα ανθισμένα καλωπιστικά δέντρα και φυτά που ήταν φυτεμένα στην αυλή και στον κήπο. Το συνηθίζουν και οι Κινέζοι στην Αμερική, που ζουν σε περίχωρα μεγαλουπόλεων. Ιδιαίτερα τους άρεσε η κληματαριά, φορτωμένη σταφύλια. Από το εσωτερικό του σπιτιού, τράβηξε το ενδιαφέρον τους το δωμάτιο που αναπαρίστανε το εσωτερικό Καρπάθικου σπιτιού, με τον σοφά, το πανοσούφι, τα μπαούλα, τα παγκάρια, τα ράφια με τα πιάτα, τα κάδρα με φωτογραφίες προγόνων, παλιά κεντήματα με ρητά και ο αποκρέατος.
Την ώρα που “ξυπνάει” η Αυγή
Το καθημερινό τους πρόγραμμα άρχιζε την ώρα που “ξυπνούσε” η Αυγή και ο ήλιος βγαίνοντας, ζωγράφιζε χρυσούς ποταμούς στη θάλασσα και έκανε τα σύννεφα στις κορφές των βουνών να μοιάζουν με αχνορόδινα πέπλα. Στην συνέχεια, μπάνιο στην καταγάλανη θάλασσα και περίπατο στην αμμουδιά. Αργότερα βόλτα μέχρι το λιμάνι, από τον παραλιακό δρόμο με τις καφετήριες και τα εστιατόρια και επιστρέφοντας από τον πεζόδρομο με τα τουριστικά καταστήματα.
Οι μικρές καπετάνισσες
Το πρωί της άλλης μέρας έβαλαν πλώρη για το Διαφάνι. Το “Χρυσοβαλάντου” πέρασε από το Βρόντη και συνέχισε, πλέοντας από κάβο σε κάβο άφησε πίσω του την Αχάτα, το Κατώδιο, την Κυρά Παναγιά, τα Άπελλα και τον Άη Νικόλα και συνέχισε, περνώντας από τα Αγνώντια, τον Άγιο Μηνά και άλλες παρθένες παραλίες, μέχρι που έφτασε στο Διαφάνι. Ο καπετάνιος άφησε τις εγγονές να μπουν στην καμπίνα του πλοίου κι αυτές αισθάνονταν σαν να ανέλαβαν την διακυβέρνηση του πλοίου. Τα βουνά, όπως κατέβαιναν απότομα προς την θάλασσα, φάνταζαν θεόρατα.
Σκαρφαλωμένη στην πλαγιά
Το λεωφορείο που τους πήρε από το Διαφάνι, έμοιαζε με φίδι που περνούσε μέσα από στενές ρεματιές και σιγά σιγά όλο και ανέβαινε. Ξαφνικά πρόβαλε η Όλυμπος σκαρφαλωμένη στην πλαγιά ενός απότομου βουνού, σαν νά ‘θελε να κρυφτεί από μάτια πειρατών. Όταν το λεωφορείο έφτασε στην είσοδο του χωριού, ακολούθησαν τον πετρόχτιστο μονοπάτι που οδηγεί στο “Πλατύ”, στο κέντρο του χωριού, όπου βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας. Μπαίνοντας στην εκκλησία, τους κατέλαβε δέος. Αισθάνθηκαν ότι βρίσκονταν σε χώρο ιερό και τόπο προσευχής. Θαύμασαν το επίχρυσο τέμπλο και άναψαν από ένα κερί στην εικόνα της Παναγίας. Σαν μάνα, ακούει τις προσευχές όλων των ανθρώπων.
Μια άλλη εποχή
Στην ραχοκοκαλιά ενός απέραντου κρημνού είδαν 60 ανεμόμυλους, να αγναντεύουν το δυτικό Καρπάθιο πέλαγος και διηγούνται την ιστορία μιας άλλης εποχής. Τότε που οι Ολυμπίτες, για να επιβιώσουν, δεν άφηναν σπιθαμή γης ακαλλιέργητη για να βγάλουν λίγο σιτάρι και κριθάρι. Ένας από τους μύλους έχει μετατραπεί σε εστιατόριο, σ’ αυτό γεύτηκαν παραδοσιακά Ολυμπίτικα φαγητά ψημένα στα κάρβουνα και μέσα σε λιθόκτιστο φούρνο που άναβε με κλαδιά και ξύλα.
Να προφυλαχτούν από τους πειρατές
Το απόγευμα της επόμενης μέρας επισκέφτηκαν τα κεντρικά χωριά Απέρι, Βωλάδα, Όθος και Πυλές, που, όπως και η Όλυμπος, χτίστηκαν στο εσωτερικό του νησιού για να προφυλαχτούν από τους πειρατές. Από τις Πυλές κατηφόρισαν στο Σικέλαος, στην δυτική παραλία του νησιού και ακολούθησαν τον δυτικό παραλιακό δρόμο μέχρι το Μεσοχώρι, με ενδιάμεσο σταθμό στην παραλία του Λευκού.
Άρχισε να δύει ο ήλιος
Στην επιστροφή σταμάτησαν στο Σικέλαος σ’ ένα παραθαλάσσιο εστιατόριο, δίπλα σε μια τρεχούμενη πηγή, και απόλαυσαν άλλη μια φορά τα παραδοσιακά Καρπάθικα φαγητά. Είχαν τελειώσει το δείπνο τους, όταν ο ήλιος άρχισε να δύει και να χρυσώνει τον ορίζοντα. Στην επιστροφή, με το σκοτείνιασμα, πέρασαν από τα παραλιακά χωριά Φοινίκι και Αρκάσα, ανέβηκαν στις Μενετές και επέστρεψαν στο ξενοδοχείο τους γεμάτοι καινούργιες εντυπώσεις.
Στην Ρόδο
Μετά από μερικές μέρες στην Κάρπαθο αναχώρησαν για τη Ρόδο, όπου έμειναν σε ένα ξενοδοχείο στην Ψαροπούλα. Περιόδευσαν γύρω από το Μανδράκι και μέσα στην Παλιά Πόλη, που τους εντυπωσίασε και τους γοήτευσε. Πήγαν και στην Λίνδο και με τα πόδια και με γαϊδούρια ανέβηκαν στην Ακρόπολη. Περιόδευσαν όλα τα κτίσματα και τα αρχαιολογικά ευρήματα και από εκεί ψηλά είδαν να απλώνεται το παραδοσιακό χωριό της Λίνδου και το λιμανάκι που αποβιβάστηκε ο Απόστολος Παύλος.
Στην Αθήνα
Προτού επιστρέψουν στην Αμερική σταμάτησαν για μερικές μέρες στην Αθήνα. Επισκέφτηκαν την Ακρόπολη, την Αρχαία Αγορά, την γύρω περιοχή και τα θέατρα του Διόνυσου και Ηρώδου του Αττικού. Πήγαν στο Μουσείο της Ακρόπολης και στο Εθνικό Αρχαιολογικό μουσείο, στις Στήλες του Ολυμπίου Διός και στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Έτσι, προτού επιστρέψουν στην Αμερική, πήραν μια γεύση του Αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού, που θαυμάζουν οι Κινέζοι και τον θεωρούν ισάξιο του δικού τους.
Το ταξίδι των ονείρων μου
Μετά την επιστροφή της στην Αμερική, η Tina Perng, σχολιάζοντας την επίσκεψη της στην Ελλάδα είπε: “Ήταν το ταξίδι των ονείρων μου”.
Μανώλης Κασσώτης