Οι θέσεις μου και οι απόψεις μου περί  του λιμενικού ζητήματος είναι πάγιες και σταθερές από το 1997-98 που ως Έπαρχος φρόντισα να εκπονηθεί το ΤΑΠ Καρπάθου με ανάθεση από την ΑΝΔΩ (Συντονιστής της επιστημονικής ομάδας ο πατριώτης μας Β. Χαλκιάς, συγκοινωνιολόγος).

Στην περιοχή Βρόντη και όχι απαραίτητα εκεί που υποδεικνύει ο κ. Κανάκης προβλέπεται προβλήτα οχληρών φορτίων..Ο σχεδιασμός των περιφερειακών και παρακαμπτηρίων οδών (Βρουτσά, Απερίου, Αγ. Γεωργίου Βατσών μέχρι Πυλές κλπ) έγινε σύμφωνα με την θέση αυτή, ώστε οχήματα βαρέα και οχληρά φορτία να μην διέρχονται μέσα από την πρωτεύουσα, ούτε από τους οικισμούς των κοινοτήτων.

Η θέση επίσης του κεντρικού λιμένος δεν είναι στο Γααρόνησο σύμφωνα με το ΤΑΠ αλλά προβλέπεται επέκταση του με υπήνεμο από το καρνάγιο προς το Δεσποτικό κρηπίδωση κάτω από το νεκροταφείο και οδός εξόδου από εκεί συνδυαζόμενη με κατασκευή περιφερειακού των Πηγαδίων από την πλευρά εκείνη.

Πηγάδια Κάρπαθος. Φωτό: Πωλ Βιττωρούλης

Πιθανόν η πρόβλεψη να χρειάζεται επικαιροποίηση, σε λεπτομέρειες. Aλλά είναι η σωστή, τα προσχήματα περί αρχαιολογίας δεν ευσταθούν διότι ήδη η περιοχή έχει ελεγχθεί από την υπηρεσία εναλίων αρχαιοτήτων και εδόθη έγκριση για τον υποθαλάσσιο αγωγό του Βιολογικού.

Δυστυχώς όλα τα υποψήφια μελετητικά γραφεία υπέβαλαν προτάσεις για το Γααρόνησο.

Τότε δηλαδή το 2006 -2007 έγινε το λάθος και τώρα το θυμηθήκαμε 11 χρόνια μετά και αφού ακόμα δεν έχουμε ούτε μελέτη…

Δεν χρειάζονται σχολαστικές αναλύσεις για να πείσουμε κανένα, είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε τις κατευθύνσεις του ΤΑΠ χωρίς παρεκκλίσεις και δικαιολογίες και να επιμένουμε σ αυτό διότι είναι επίσημο τεκμήριο και μπορούμε να το επικαλούμαστε στα δημόσια βήματα, στα κέντρα λήψης αποφάσεων και στις πηγές χρηματοδότησης με ασφάλεια και εγκυρότητα και επιπλέον μας παρέχει αδιαμφισβήτητη επιχειρηματολογία στην διεκδίκηση του στόχου μας.

Αν συνεχιστεί η όποια διαμάχη ο στόχος απομακρύνεται και οι ανταγωνιστές τρίβουν τα χέρια τους με την αδυναμία μας καθώς καρπώνονται το κομμάτι της πίτας που μας ανήκει.

Αυτά τα είπα στο δημοτικό συμβούλιο πολλές φορές, γι’ αυτό αδίκως με εγκαλεί ο κ. Κανάκης.

Στον ίδιο είπα επίσης πολλές φορές, διότι σε πολλά συμπίπτουν οι απόψεις μας, να επεξεργαστούμε από κοινού με τους Πλοιάρχους που επικαλείται την πρόταση που θα κατατεθεί ώστε να είναι ισχυρή και τεκμηριωμένη και να μην αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης ούτε καν αντιλόγου.

Αντ’ αυτού προτιμήθηκε η εισαγωγή του θέματος στο Δ.Σ με συλλογή, δια περιφοράς των υπογραφών επτά δημοτικών συμβούλων.

Αυτή είναι η αστοχία του εγχειρήματος και ας μην εγκαλούμε όσους υποστηρίζουν την ουσία του για να μην παραδεχτούμε ένα, έστω ανθρώπινο, σφάλμα μας.

Αρκούμαι σ αυτά προς το παρόν, δεν προχωρώ στην αντίκρουση επί μέρους ανακριβών αναφορών στο πρόσωπό και την αυτοδιοικητική ιδιότητα μου, καθώς ο τόπος έχει χορτάσει από στείρες αντιπαραθέσεις και εμμονές.

Ας δούμε καλύτερα αν μπορούμε να συνεννοηθούμε αντί να δημιουργούμε περισσότερη σύγχυση στην κοινή γνώμη.

MΙΧΑΛΗΣ ΧΑΝΙΩΤΗΣ