Παρέμβαση του Τομεάρχη Τουρισμού και Βουλευτή Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάνου Κόνσολα, προς τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Ιωάννη Στουρνάρα, για το θέμα της αναστολής λειτουργίας των υποκαταστημάτων της Alpha Bank σε Λειψούς, Τήλο και Κάσο.

Ο κ. Κόνσολας θέτει ζήτημα αθέτησης των δεσμεύσεων της συγκεκριμένης τράπεζας που με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας το Δεκέμβριο του 2013 και μετά από διαγωνιστική διαδικασία, ανέλαβε το σύνολο των καταθέσεων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου, αλλά και τα υποκαταστήματα της στα Δωδεκάνησα.

Παραθέτει, μάλιστα, σχετική ανακοίνωση της Alpha Bank στις 8 Δεκεμβρίου του 2013 σύμφωνα με την οποία η Alpha Bank δήλωνε ότι θα διατηρήσει φυσική παρουσία μέσω καταστημάτων σε απομακρυσμένες περιοχές όπου δραστηριοποιούνταν η Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του πληθυσμού των περιοχών αυτών.

Ο Μάνος Κόνσολας ζητά από το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας να εξετάσει το ζήτημα από τη στιγμή που η παρουσία της συγκεκριμένης τράπεζας στα τρία αυτά νησιά συνδέεται με τη μεταφορά σε αυτήν των καταθέσεων αλλά και των υποκαταστημάτων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου, που τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση.

«Με το κλείσιμο των υποκαταστημάτων της τράπεζας σε Λειψούς, Κάσο και Τήλο οι πολίτες και οι επισκέπτες των τριών αυτών νησιών για να πραγματοποιήσουν μια απλή τραπεζική συναλλαγή, όπως η αγορά ενός παράβολου, θα πρέπει να ταξιδεύουν σε άλλα μεγαλύτερα νησιά.

Προφανώς, κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται ότι η μετακίνηση από νησί σε νησί είναι μια υπόθεση ωρών με μεγάλο κόστος.

Όπως δεν αντιλαμβάνονται ότι η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των ακριτικών νησιών είναι ζήτημα μείζονος εθνικής σημασίας», επισημαίνει ο Βουλευτής Δωδεκανήσου.

Μάνος Κόνσολας

Ακολουθεί η επιστολή-παρέμβαση του κ. Κόνσολα προς το Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας:

Αθήνα, 17 Αυγούστου 2018

Προς:
Κύριο Ιωάννη Στουρνάρα
Διοικητή Τράπεζας της Ελλάδας

Κύριε Διοικητά,

Πριν από λίγες ημέρες, η διοίκηση της Alpha Bank, αποφάσισε να αναστείλει από τις 14 Σεπτεμβρίου τη λειτουργία των υποκαταστημάτων της σε τρία ακριτικά νησιά.

Πρόκειται για τους Λειψούς, την Τήλο και την Κάσο.

Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες και οι επισκέπτες των τριών αυτών νησιών για να πραγματοποιήσουν μια απλή τραπεζική συναλλαγή, όπως η αγορά ενός παράβολου, θα πρέπει να ταξιδεύουν σε άλλα μεγαλύτερα νησιά.

Προφανώς, κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται ότι η μετακίνηση από νησί σε νησί είναι μια υπόθεση ωρών με μεγάλο κόστος.

Όπως δεν αντιλαμβάνονται ότι η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των ακριτικών νησιών είναι ζήτημα μείζονος εθνικής σημασίας.

Το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί δεν είναι τόσο απλό, δεν περιορίζεται στην απόφαση της διοίκησης της τράπεζας να αναστείλει την παρουσία της στα τρία αυτά νησιά.

Και αυτό γιατί η Alpha Bank, με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας το Δεκέμβριο του 2013 και μετά από διαγωνιστική διαδικασία, ανέλαβε το σύνολο των καταθέσεων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου, αλλά και τα υποκαταστήματα της συγκεκριμένης τράπεζας στα Δωδεκάνησα.

Σε ανακοίνωση της, μάλιστα, τότε η Alpha Bank δήλωνε ότι θα διατηρήσει φυσική παρουσία μέσω Καταστημάτων σε απομακρυσμένες περιοχές όπου δραστηριοποιούνταν η Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του πληθυσμού των περιοχών αυτών.

Είναι σαφές ότι η δήλωση αυτή αναιρείται με τη συγκεκριμένη απόφαση.

Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας, θα σας παρακαλούσα να εξετάσετε το ζήτημα από τη στιγμή που η παρουσία της συγκεκριμένης τράπεζας στα τρία αυτά νησιά συνδέεται με τη μεταφορά σε αυτήν των καταθέσεων, αλλά και των υποκαταστημάτων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου, που τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση.

Είμαι βέβαιος ότι αντιλαμβάνεστε το πρόβλημα που δημιουργείται στα τρία αυτά ακριτικά νησιά, τα οποία δεν θα έχουν πλέον πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες με ότι σημαίνει αυτό για τις επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική τους ανάπτυξη.

Με εκτίμηση

Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου