ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΦΛΟΓΑΪΤΗΣ

O Σπυρίδων Φλογαΐτης είναι καθηγητής Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου. O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου (ΕΟΔΔ) είναι διεθνής οργανισμός με έδρα την Αθήνα που στοχεύει στη δημιουργία και διάδοση γνώσεων στον χώρο της διακυβέρνησης και του δημοσίου δικαίου.

Ο Διευθυντής του ΕΟΔΔ, Σπυρίδων Φλογαΐτης, γεννήθηκε στη Λευκάδα, στις 22 Ιουλίου 1950. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών, από όπου αποφοίτησε το 1973, και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Panthéon-Assas στη Γαλλία, λαμβάνοντας μεταπτυχιακό στο Δημόσιο Δίκαιο. Το 1978, πήρε το διδακτορικό του από το ίδιο πανεπιστήμιο και, δύο χρόνια αργότερα, ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία στο Τμήμα Νομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ως λέκτορας.

Εκλέχθηκε επίκουρος καθηγητής, το 1982, έπειτα αναπληρωτής καθηγητής και έγινε τακτικός καθηγητής το 1992. Πλέον, διδάσκει Διοικητικό και Συγκριτικό Δίκαιο στην Ελλάδα κι έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής σε διάφορα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, όπως το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, το Πανεπιστήμιο του Παρισιού, το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και το Πανεπιστήμιο του Μπορντό.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΦΛΟΓΑΪΤΗΣ

Από το 1974, είναι δικηγόρος στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και, από το 1985, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και του Συμβουλίου Επικρατείας. Είναι Ανώτερος Συνεργάτης στη δικηγορική εταιρεία «Φλογαΐτης – Παμπούκης – Σιούτη & Συνεργάτες», από το 1990, ενώ έχει διατελέσει μέλος ή πρόεδρος σε αρκετές επιτροπές, όπως η Επιτροπή για τις Αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (πρόεδρος) και η Επιτροπή για την Κωδικοποίηση του Ελληνικού Περιβαλλοντικού Δικαίου (μέλος).

Από το 2000 και μέχρι το 2005, ήταν μέλος του Διοικητικού Δικαστηρίου ΟΗΕ, όπου έγινε πρόεδρος για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Είναι ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (ΕΟΔΔ) κι έχει, επίσης, υπηρετήσει ως Αντιπρόεδρος Διοικητικού Δικαστηρίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, ως τέως Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και ως τέως Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Έχει ονομαστεί Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας, Ιππότης της Τάξεως της Αξίας της Ιταλικής Δημοκρατίας, Επίτιμος Αξιωματούχος του Τάγματος της Τιμής της Ουγγαρίας και Επίτιμος Αξιωματούχος του Τάγματος του Πρίγκιπα Χένρι της Πορτογαλικής Δημοκρατίας.

Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα διεθνή σεμινάρια και συνέδρια διοικητικού δικαίου και έχει εκδώσει έναν μεγάλο αριθμό άρθρων και βιβλίων νομικού περιεχομένου και είναι, επιπλέον, συνεκδότης των επιστημονικών άρθρων «Environment and Law», «Energy and Law», «Critical review of legal theory and practice» and «European Review of Public Law».

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΦΛΟΓΑΪΤΗΣ

O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και αποτελεί συνέχεια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δημοσίου Δικαίου που ιδρύθηκε το 1995.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΦΛΟΓΑΪΤΗΣ

Στις 21 Ιουνίου 2007, ξεκίνησε κανονικά η λειτουργία του, η οποία επικεντρώνεται στην προώθηση των Ευρωπαϊκών Αξιών καθώς και στη δημιουργία και διάδοση της γνώσης στον τομέα του Δημοσίου Δικαίου lato sensu, και της Διακυβέρνησης εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, σε θέματα εθνικού, συγκριτικού και Ευρωπαϊκού δημοσίου δικαίου, δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιβαλλοντικού δικαίου με στόχο την ανάδειξη μιας νέας, καλύτερης γενιάς νομικών επιστημόνων και δημοκρατικών θεσμών παγκοσμίως.

Ο Σπυρίδων Φλογαΐτης σε συνάντηση με τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο

Για την επίτευξη των στόχων αυτών, ο ΕΟΔΔ αναπτύσσει, οργανώνει, προωθεί και υποστηρίζει επιστημονικές, εκπαιδευτικές, ερευνητικές, διδακτικές και επιμορφωτικές δραστηριότητες, ενώ την ίδια στιγμή παρέχει υποστήριξη για τη μεταρρύθμιση, τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση των δημοκρατικών θεσμών σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέχρι σήμερα, ο Οργανισμός έχει υλοποιήσει πάνω από διακόσια προγράμματα και δραστηριότητες σε περισσότερες από εβδομήντα χώρες.

Στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΔΔ συμμετέχουν δεκαεφτά χώρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο της Ευρώπης, τέσσερις Δημόσιες Αρχές (Υπ. Δικαιοσύνης-Ελλάδα, Υπ. Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης-Ελλάδα, Περιφέρεια Μρέτσκο-Βοσνία και Ερζεγοβίνη και η Βουλή των Ελλήνων) και εβδομήντα ένα Πανεπιστήμια και Ινστιτούτα από όλο τον κόσμο.

Ακόμα, ο ΕΟΔΔ προωθεί συνεργασίες με Οργανισμούς και φορείς και ιδιαίτερα με Οργανισμούς του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών, μέσω του οποίου πλαισίου του παραχωρήθηκε και το «Καθεστώς του Παρατηρητή» από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO), το 2015 -που αποτελεί μέρος του Συστήματος των Ηνωμένων Εθνών- από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας, το 2015 -που αποτελεί μία από τις δεκαέξι εξειδικευμένες υπηρεσίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών- και από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM), το 2016.

Πηγή: Ellines.com