Μετά τα όσα έχουν δει το φώς της δημοσιότητας σχετικά με την ένταξη στο κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO του «Καρπάθικου ή του Ολυμπίτικου καθιστού γλεντιού» θεωρώ επιβεβλημένο να διευκρινίσω τα εξής:
Μετά από εισήγηση του πρώην συμβούλου πολιτισμού της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου-Κάσου κ. Γιώργου Τσαμπανάκη, ο Έπαρχος με την ευκαιρία της διεξαγωγής του αναπτυξιακού παραγωγικού συνεδρίου στη Ρόδο, παρέδωσε στην υπουργό Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου πρόταση για την ένταξη του «ΚΑΘΙΣΤΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΟΛΥΜΠΙΤΙΚΟΥ ΓΛΕΝΤΙΟΥ» στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Η κυρία υπουργός παρέλαβε τον φάκελο με τη πρόταση και υποσχέθηκε στον Έπαρχο ότι θα την στηρίξει δεόντως, ενώ αποδέχθηκε την πρόταση του Επάρχου να επισκεφθεί το νησί της Καρπάθου. Για το συγκεκριμένο θέμα στη συνέχεια εκδόθηκε από το Επαρχείο Καρπάθου Κάσου σχετικό ενημερωτικό δελτίο τύπου.
Μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος, υπήρξαν άμεσες αντιδράσεις και διαπιστώθηκε ότι πριν τέσσερις περίπου μήνες είχε κατατεθεί επίσημα στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού, φάκελος με πρόταση για την ένταξη του «ΚΑΡΠΑΘΙΚΟΥ ΚΑΘΙΣΤΟΥ ΓΛΕΝΤΙΟΥ» στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελληνικής Επιτροπής της UNESCO, θέμα για το οποίο ο Έπαρχος δε γνώριζε απολύτως τίποτα ούτε είχε την παραμικρή ενημέρωση από κανέναν.
Αμέσως μετά ο Έπαρχος επικοινώνησε με τον πρώην σύμβουλο πολιτισμού του Επαρχείου από τον οποίο ζήτησε να του δοθούν εξηγήσεις. Αντί αυτού ο κ. Τσαμπανάκης τον ενημέρωσε ότι συντάσσεται ένσταση κατά της υποβολής του φακέλου για το «ΚΑΡΠΑΘΙΚΟ ΚΑΘΙΣΤΟ ΓΛΕΝΤΙ» αναζητώντας τη στήριξη Ολυμπίτικων φορέων της διασποράς και μεμονωμένων ατόμων.
Ο Έπαρχος εξέφρασε την αντίθεσή του στον πρώην σύμβουλο για τη δρομολογούμενη διαδικασία και του έκανε γνωστό ότι δεν πρόκειται να προσυπογράψει το κείμενο της ένστασης, ζητώντας του παράλληλα να σταματήσει κάθε διαδικασία η οποία εκθέτει τον Έπαρχο και το Επαρχείο.
Δυστυχώς δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει προσέγγιση και συνεννόηση σε ένα θέμα το οποίο το μόνο που δεν του ταιριάζει είναι οι διχαστικές κορώνες και ακρότητες. Μετά τα παραπάνω οφείλω να δηλώσω δημόσια τα εξής:
Η Κάρπαθος είναι μία, ενιαία και αδιαίρετη, και δεν δικαιούται κανείς σε όποια από τα τοπικά της διαμερίσματα προέρχεται ή κατοικεί να καλλιεργεί το διχασμό και να μοιράζει το νησί στα δύο. Η Όλυμπος αναμφισβήτητα αποτελεί την κορωνίδα των ηθών και των εθίμων του νησιού μας και δικαίως έχει ανακηρυχθεί ως «Η πόλη του ζώντος λαϊκού πολιτισμού» και ως ιστορική πρωτεύουσα της Καρπάθου έχοντας τα δικά της αυστηρά χαρακτηριστικά και στον τομέα του καθιστού γλεντιού, αλλά και των υπόλοιπων πολιτιστικών δρώμενων. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι και οι υπόλοιπες τοπικές κοινότητες του νησιού μας μηδεμιάς εξαιρουμένης δε γλεντά με τα ίδια μουσικά όργανα, δε διατηρεί και δεν σέβεται τα ήθη και τα έθιμα της Καρπάθου, με τον τρόπο που το πέρασμα των χρόνων έχει επιβάλει αντίστοιχες επιρροές. Είναι αδιανόητο αυτές τις δύσκολες εποχές της έντονης κρίσης των κοινωνικών και των πολιτισμικών θεσμών να μπαίνουμε στη λογική των καταστροφικών συγκρίσεων, της επαναφοράς των διχαστικών αντιλήψεων και των αντιπαραθέσεων μεταξύ των «Βόρειων» και «Νότιων».
Διανύουμε μια περίοδο που όσο ποτέ άλλοτε, η Κάρπαθος, μας θέλει ενωμένους, ακριβώς για την ενίσχυση και τη διατήρηση της παράδοσης, των ηθών και των εθίμων και για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων της καθημερινότητας.
Είμαι βέβαιος ότι μέσα από τα στοιχεία τα οποία θα κατατεθούν για την ένταξη του «ΚΑΡΠΑΘΙΚΟΥ ΚΑΘΙΣΤΟΥ ΓΛΕΝΤΙΟΥ» στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, θα αναδειχθούν με τον καλύτερο και αδιαμφισβήτητο τρόπο, όλα εκείνα τα στοιχεία και οι πτυχές που κάνουν το «Ολυμπίτικο γλέντι» ξεχωριστό χωρίς να αποκλείονται όμως οι υπόλοιπες κοινότητες του νησιού μας, οι οποίες έχουν κοινές ρίζες και καταβολές στα ήθη και έθιμά μας.
Ως Έπαρχος Καρπάθου και Κάσου και ως ένας άνθρωπος που έχει τη μεγάλη τύχη να μπορεί να μετέχει ενεργά στο καθιστό κοινοτικό γλέντι, κάνω έκκληση να ομονοήσουμε και να προσπαθήσουμε ενωμένοι να αναδείξουμε την πλούσια και αυθεντική μας παράδοση. Εξάλλου, η σημαντική προσπάθεια που γίνεται για την ένταξη του καθιστού μας κοινοτικού γλεντιού στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, απαιτεί σύμπνοια, ομαδικότητα, σοβαρότητα, τεκμηρίωση και όσο πιο μεγάλη πληθυσμιακή και γεωγραφική συμμετοχή.
Τέλος θέλω να δηλώσω ότι δεν πρόκειται να ασχοληθώ ή να απαντήσω σε όσα γράφονται ή λέγονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή στα καφενεία, ούτε σε όσα θα ακολουθήσουν μετά το παρόν δελτίο τύπου, γιατί η συνέχιση αυτής της διένεξης κάνει πολύ κακό στο τόπο μας.
Ο Έπαρχος Καρπάθου-Κάσου
Γιάννης Γ. Μηνατσής