Για πρώτη φορά στην 45ετή ιστορία της Ένωσης των Αυτοκινητοδρόμων της Ευρώπης, του σημαντικού αυτού Υπερεθνικού Οργανισμού, γνωστού με την ονομασία ASECAP”, εκλέχθηκε στη θέση του Προέδρου Έλληνας. Στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης που έγινε στις 6 Ιουνίου 2018 στην Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας την Προεδρία της ASECAP για το 2018-2019 ανέλαβε ο κ. Βασίλειος Χαλκιάς.

Η ASECAP ιδρύθηκε το 1973 από επτά (7) αρχικά μέλη, μεταξύ των οποίων και το τότε ΤΕΟ που εκπροσωπούσε την Ελλάδα, μαζί με τους αντίστοιχους φορείς της Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Αυστρίας και Νορβηγίας.  Η ASECAP είναι η Ένωση των Αυτοκινητοδρόμων με διόδια της Ευρώπης και σήμερα αριθμεί 23 χώρες – μέλη, που συνολικά διαθέτουν πάνω από 50.000 χιλιόμετρα αυτοκινητοδρόμων, με κάθε μέλος να εκπροσωπεί μία μόνο χώρα.  Την Ελλάδα στην ASECAP που έχει έδρα τις Βρυξέλλες, εκπροσωπεί σήμερα, μετά την λήξη της δραστηριότητας του ΤΕΟ, η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία “Ελληνικές Υποδομές και Οδοί με Διόδια” γνωστή ως HELLASTRON (HELLENIC ASSOCIATION of TOLL ROAD NETWORK), η οποία ιδρύθηκε το 2014 και μέλη της οποίας είναι όλοι οι Ελληνικοί Αυτοκινητόδρομοι (Αττική Οδός, Γέφυρα, Εγνατία Οδός, Νέα Οδός, Μορέας, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Ολυμπία Οδός και Κεντρική Οδός). Η HELLASTRON συμμετέχει επίσης στη Διεθνή Ένωση Αυτοκινητοδρόμων γνωστή ως IBTTA (International Bridge, Tunnel and Turnpike Association η οποία εδρεύει στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ με μέλη από 26 χώρες σε 6 ηπείρους.

Βασίλης Χαλκιάς

Από τους κορυφαίους Έλληνες Συγκοινωνιολόγους με διαπρεπή καριέρα στις ΗΠΑ επέστρεψε στην Ελλάδα και υπήρξε από τους πρωτεργάτες της δημιουργίας της Αττικής Οδού, ενός έργου «κόσμημα» για την Ελλάδα.   Βρίσκεται στο τιμόνι της εταιρίας «ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΕ», από το 1999, κατέχων τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας λειτουργίας της Αττικής Οδού, της πρώτης εταιρείας λειτουργίας αυτοκινητοδρόμου στην Ελλάδα.  Απέκτησε ιδιαίτερη διεθνή αναγνώριση με την εκλογή του ως μέλος του Συμβουλίου Κυκλοφοριακών Ερευνών της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών και μέλος του ΔΣ του ΙΒΤΤΑ, επίλεκτους Διεθνείς Επιστημονικούς φορείς. Υπήρξε Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων υπηρετώντας το επάγγελμα που τον καταξίωσε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 2014 με την ίδρυση της HELLASTRON ανέλαβε και την Προεδρία της Ένωσης και μέσω αυτής την εκπροσώπηση όλων των σύγχρονων ελληνικών αυτοκινητοδρόμων, που με την ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών έργων έχουν σχηματίσει και λειτουργούν ένα σύγχρονο και ασφαλές δίκτυο 2.133 χιλιομέτρων προσφέροντας άνετη και γρήγορη πρόσβαση σε κάθε σημείο της ηπειρωτικής Ελλάδας, διευκολύνοντας την οικονομική ανάπτυξη και απασχολώντας σε μόνιμες θέσεις εργασίας 4.000 εργαζόμενους που λειτουργούν σε 24ωρη βάση, 365 μέρες τον χρόνο και συντηρούν σε υψηλό επίπεδο τους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους, εξυπηρετώντας καθημερινά χιλιάδες χρήστες.

Η εκλογή του Βασίλη Χαλκιά ως Προέδρου της ASECAP τιμά τη χώρα μας και την HELLASTRON, καθιστώντας την ελληνική ένωση παράγοντα στην Ευρώπη, με τους Έλληνες να στελεχώνουν πλήθος Τεχνικών Επιτροπών και  να ηγούνται, με την υψηλή επαγγελματική και επιστημονική τους κατάρτιση, των Ευρωπαίων σε πολλούς τομείς. Παράλληλα αντικατοπτρίζει την πρωτοποριακή και υψηλού επιπέδου επαγγελματική δουλειά που έχει γίνει και γίνεται σήμερα στην Ελλάδα στον τομέα της λειτουργίας αυτοκινητοδρόμων.