ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ Η ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ «ΙΜΜΑΚΟΛΑΤΑ»
Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου και ανέλπιστη επιτυχία, έληξε το 1ο Φεστιβάλ Τοπικής Γαστρονομίας το οποίο ξεκίνησε την Πέμπτη 31 Μαΐου και έληξε πανηγυρικά την Κυριακή 3 Ιουνίου 2018. Την απόφαση διεξαγωγής του Φεστιβάλ στην Τοπική Κοινότητα Αρκάσας, πήρε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος στα πλαίσια του προγράμματος Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019 «Taste the Seasons» την οποία ανακοίνωσε κατά την τελευταία του επίσκεψη στην Κάρπαθο. Την όλη διοργάνωση ανέλαβε το Επαρχείο Καρπάθου-Κάσου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κυριών και Δεσποινίδων Αρκάσας «Η Αγία Σοφία», τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου-Κυκλάδων, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και το «ΚΕΚ Γεννηματάς» της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Το Φεστιβάλ διήρκεσε τέσσερις ημέρες και περιλάμβανε διάφορες δραστηριότητες που σκοπό είχαν να αναδείξουν την σπουδαία και πλούσια τοπική γαστρονομία της Καρπάθου και τα ήθη και έθιμα του νησιού. Την Πέμπτη 31 Μαϊου πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ, η θεατρική ομάδα του Συλλόγου Κυριών και Δεσποινίδων Αρκάσας παρουσίασε με επιτυχία παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας-Πρόνοιας και Κοινωνικής Μέριμνας κ. Θωμά Σωτρίλη του Επάρχου Καρπάθου-Κάσου κ. Γιάννη Μηνατσή, εκπροσώπων των τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου στην πλατεία της Κοινότητας, το δραματοποιημένο έργο «Το Χοροστάσι» της κυρίας Άννας Ρηγοπούλη-Λιατήρη, ενώ το πρωϊ της ίδιας ημέρας μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Αρκάσας, με το πρόγραμμα «Aegean Gardener-φυτεύουμε λαχανόκηπους», φύτεψαν φυτά ντομάτας και πιπεριάς που έστειλε το Φυτώριο της Περιφέρειας, στον κήπο του αύλιου χώρου του Δημοτικού Σχολείου Αρκάσας με πολύ κέφι και ενθουσιασμό. Τη δεύτερη ημέρα το πρωϊ αγρότες, κτηνοτρόφοι, παραγωγοί και μελισσοκόμοι, παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον σεμινάριο αγροτικού marketing στο Πολυχρονιάδειο Μέγαρο της Αρκάσας από το Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΣΤΕΒΙΑ ΕΛΛΑΣ και ειδικό σύμβουλο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Χρήστο Σταμάτη.
Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΡΓΥΡΩΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΓΟΥ
Το βράδυ της Παρασκευής 1ης Ιουνίου μοσχομύρισε η πλατεία της Αρκάσας όταν καταστηματάρχες της Αρκάσας και κυρίες του Συλλόγου έστησαν τις εστίες τους και μαγείρεψαν παραδοσιακές Καρπάθικες συνταγές παρουσία της Πρέσβειρας της Γαστρονομικής Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, γνωστής από τις συνταγές της στην τηλεόραση, σεφ, κ. Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, η οποία γεύθηκε τα υπέροχα παραδοσιακά εδέσματα και τα οποία βαθμολόγησε με άριστα δέκα!
Η κυρία Μπαραμπαρίγου η οποία συνοδευόταν από τον κ. Filip Preskott Desie, έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τον κόσμο, φωτογραφήθηκε με τους μάγειρες και τις μαγείρισσες και με τον απλό κόσμο, συνομίλησε με τους δώδεκα παραγωγούς (Κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, τυροκόμους, ζαχαροπλάστες, αρτοποιούς, γεωργούς, ελαιοπαραγωγούς, εκπροσώπους άλλων πολιτιστικών συλλόγων τοπικών κοινοτήτων) οι οποίοι πήραν μέρος στο Φεστιβάλ και παρουσίασαν τα προϊόντα τους.
ΚΕΦΙ ΚΑΙ ΧΟΡΟΣ
Στη συνέχεια παραδοσιακοί οργανοπαίκτες παρουσίασαν την «κούπα τη μονοβασιά» και στη συνέχεια ακολούθησε παραδοσιακό Καρπάθικο γλέντι με μαντινάδες περισσότερες από τις οποίες αφιερώθηκαν στη κυρία Μπαρμπαρίγου και ακολούθησε χορός στον οποίο πρωταγωνίστησε η Πρέσβειρα της Γαστρονομικής Περιφέρειας. Σε δηλώσεις της η κ. Μπαρμπαρίγου εξέφρασε τον θαυμασμό της για τις παραδοσιακές συνταγές που μαγειρεύτηκαν και την όλη διαδικασία του καθιστού γλεντιού και τόνισε ότι η Κάρπαθος πρωτοπορεί στην γαστρονομική παράδοση και στα αυθεντικά της ήθη και έθιμα, υποσχόμενη ότι θα επισκεφθεί ξανά την Κάρπαθο σύντομα.
ΤΟ ΚΑΡΠΑΘΙΚΟ ΠΡΩΪΝΟ
Το Σάββατο το πρωϊ στον παραδοσιακό στάβλο του κ. Γιάννη Παραγιού έγινε παρουσίαση του πλούσιου Καρπάθικου πρωϊνού με αγνά πρωτογενή υλικά, τυρί μανούλι, φρέσκο κατσικίσιο γάλα, φρέσκα αυγά, θυμαρίσιο μέλι, κρεμυδόψωμο, λαχανόπιτες , μυζηθρόπιτες με σιρόπι κρεμμυδιού, κολοκυθομελέτα , ψιλοκούλουρα, γαλακτοκούλουρα, καρπάθικο μπακλαβά, ξεροτήγανα και άλλα. Στη συνέχεια από την κυρία Ευδοξία Παραγιού έγινε επίδειξη του γεμίσματος του κατσικιού (βυζάντι) με χόνδρο, το οποίο μπήκε στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο για να μείνει εκεί ένα μερόνυχτο για να ψηθεί.
ΣΤΟ ΦΟΙΝΙΚΙ
Το βράδυ στο λιμάνι του Φοινικιού, οι γιαγιάδες και οι μαμάδες και οι εστιάτορες του Φοινικίου μαγείρεψαν παραδοσιακές συνταγές κυρίως με φρέσκα θαλασσινά, Σκάρους, αγριάδια, σουπιές με μελάνι κλπ. και δημιούργησαν μια καταπληκτική ατμόσφαιρα. Τα εδέσματα της πλατείας αλλά και του Φοινικιού προσφέρθηκαν απλόχερα στον κόσμο και στους ξένους τουρίστες οι οποίοι γεύθηκαν τις παραδοσιακές λιχουδιές της Καρπάθου. Αμέσως μετά, έγινε η παρουσίαση της παρασκευής της «αλευράς» η οποία γίνεται και προσφέρεται στα «εφτά» του νεογέννητου μωρού.
Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΗΜΕΡΑ
Την Κυριακή 3/6/2018 τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ το πρωϊ στην πλατεία της Αρκάσας παρουσία των εστιατόρων που έχουν ήδη το σήμα της «Aegean Cuisine» και εκπροσώπων άλλων επιχειρήσεων, ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Νίκος Παπασταματίου ο οποίος παρακολούθησε το Φεστιβάλ επί τριήμερο, ανέλυσε διεξοδικά τις προϋποθέσεις και τα πλεονεκτήματα του να πάρει κανείς το σήμα της Αιγαιοπελαγίτικης Κουζίνας, μοίρασε σχετικά ενημερωτικά φυλλάδια και ακολούθησε διάλογος με τους παραβρισκόμενους. Στη συνέχεια έγινε επίδειξη παραδοσιακών φαγητών που μαγείρεψε η κ. Μαρίνα Λεντάκη από την Όλυμπο και την Αυλώνα η οποία έχει ήδη το σήμα της Αιγαιοπελαγίτικης Κουζίνας και τα οποία γεύθηκαν οι συμμετέχοντες.
Η ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΦΟΙΝΙΚΙ
Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και ιστορικής αναδρομής κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ την Κυριακή το βράδυ στο Φοινίκι με την αναπαράσταση του ταξιδιού του επταμελούς ηρωϊκού πληρώματος του μικρού καϊκιού «Immacolata» από το Φοινίκι στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 9 Οκτωβρίου 1944, προκειμένου να παραδώσουν το έγγραφο της Επαναστατικής Επιτροπής Καρπάθου στην εξόριστη Κυβέρνηση του Καϊρου στο οποίο αναφερόταν η απελευθέρωση της Καρπάθου από τον Ιταλικό ζυγό. Στο ηρώο που έχει στηθεί στην προκυμαία του Φοινικίου ο Έπαρχος Καρπάθου-Κάσου απηύθυνε χαιρετισμό και στη συνέχεια έγινε ιστορική αναδρομή της κορυφαίας αυτής ιστορικής πράξης. Απόγονοι των ανδρών που αποτελούσαν το ηρωϊκό πλήρωμα, συνοδευόμενοι από πλήθος κόσμου συγκινησιακά και συναισθηματικά φορτισμένου, από παραδοσιακά μουσικά όργανα και μαντινάδες του αποχωρισμού, επιβιβάσθηκαν σε ένα καϊκι με το όνομα «ΙΜΜΑΚΟΛΑΤΑ» και πραγματοποίησαν ένα συμβολικό ταξίδι και επέστρεψαν επευφημούμενοι από το πλήθος με τις καμπάνες να ηχούν χαρμόσυνα. Η βραδιά έκλεισε με χορούς από το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου και με παραδοσιακό γλέντι μέχρι τα μεσάνυχτα.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ
Τα σχόλια και οι εντυπώσεις ήταν ιδιαίτερα θετικά κάτι που ενδυναμώνει την άποψη το Φεστιβάλ να αποτελέσει θεσμό και να γίνεται κάθε χρόνο, προβάλλοντας την τοπική γαστρονομία , τα ήθη και τα έθιμα της Καρπάθου, ενώ κάτι αντίστοιχο προγραμματίζεται να γίνει στο τέλος της σεζόν και στην Κάσο. Σημειώνεται ότι με νέο δελτίο τύπου θα αναφερθούν αναλυτικά τα ονόματα όσων πήραν μέρος στο Φεστιβάλ και όσοι με κάθε τρόπο συντέλεσαν στην επιτυχία του.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΠΑΡΧΕΙΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ-ΚΑΣΟΥ