Σαν σήμερα πριν ένα χρόνο “έφυγε’’ από τη ζωή η αγαπημένη μας Φωτεινιώ!

Η Γυναίκα σύμβολο της προσφοράς για τις Μενετές δεν είναι πλέον μαζί μας.

Όσο και να προσπαθείς να καταλάβεις ότι έφυγε από κοντά μας, δεν τα καταφέρνεις. Δεν μπορείς να το πιστέψεις, δεν μπορείς να το δεχτείς, αλλά και δεν θέλεις.

Αντίο Φωτεινιώ μας! Φωτό: Γεωργία Διακονή

Ήσουν πάντα δίπλα μας, έτοιμη να προσφέρεις να μας παρηγορήσεις να πεις ένα καλό λόγο να μας δώσεις κουράγιο να μας ‘’γιατρέψεις’’ όποια ώρα και αν σε χρειαζόμασταν.

Σε ευχαριστούμε Φωτεινιώ για όσα μας πρόσφερες , για την απλόχερη αγκαλιά σου, για το φωτεινό σου πρόσωπο, μα ποιό πολύ για την ανιδιοτελή σου φιλία.

Σου χρωστάμε πολλά Φωτεινιώ  μαςκαι σου οφείλουμε σεβασμό και αγάπη.
Κανείς μας δεν θα σε ξεχάσει.

Η Φωτεινιώ μας δεν μπορεί να είναι αλλού παρά μόνο εδώ, στις καρδιές και στο μυαλό μας.

Ο πρόεδρος του ΣΑΜΚ  Μιχάλης Γ. Γεωργίου απονέμει τιμητική πλακέτα στην Φωτεινιώ για την προσφορά της στο χωριό της. Φωτό: Aπό το αρχείο Πόπης Γ. Γεωργίου. Αύγουστος 1965

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΩΤΕΙΝΙΩ

Η Φωτεινιώ γεννήθηκε στις Μενετές Καρπάθου στις 7 Απριλίου του 1926.

Κόρη του Γιώργη και της Μαριγώς Διακονή και αδελφή του Κώστα Διακονή.

Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο των Μενετών. Παντρεύτηκε τον Στάθη Οθείτη το 1955.

Ήταν μια γυναίκα απλή, μια αγωνίστρια της ζωής.

Aπό την συνάντηση της Φωτεινιώς Διακονή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο το 1999 στις Μενετές Καρπάθου! Φωτό: Aπό το αρχείο Πόπης Γεωργίου.

Από νεαρή ηλικία θήτευσε δίπλα στους Καρπάθιους γιατρούς τον Γιώργο Λοΐζο, τον Γιώργο Γεωργίου, τον Ανδρέα Λάμπρο και έμαθε κάποιες απλές ιατρικές πράξεις.

Σε όλη της τη ζωή συνέτρεχε σε όλους όσους είχαν ανάγκη από πρώτες βοήθειες με το να κάνει ενέσεις κ.α. στους κατοίκους των Μενετών όσο και σε κατοίκους άλλων χωριών.

Τιμήθηκε για την κοινωνική της προσφορά της από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσου κ.κ. Αμβρόσιο και από τον Σύλλογο Απανταχού Μενετιατών Καρπάθου Αττικής το 1995 επί Προεδρίας Μιχαήλ Γ. Γεωργίου.

Η Φωτεινιώ μας! Φωτό από το αρχείο του Γιώργου Κωνσταντίνου Διακονή.

Η Φωτεινιώ ανήκε στους λαϊκούς στιχουργούς της Καρπάθου. Συνέταξε 379 στίχους που περιλαμβάνονται στο βιβλίο της ‘’Στιγμές της ζωής μου στις Μενετές Καρπάθου’’.
Με παρρησία και ευαισθησία εξέφραζε τα συναισθήματα της σε κάθε κοινωνική εκδήλωση του καρπαθιακού βίου.

Η Φωτεινιώ καλωσόρισε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο ο οποίος επισκέφθηκε τις Μενετές Καρπάθου τον Οκτώβριο 1999 για την Επέτειο της Επανάστασης της 5ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1944 με τις εξής μαντινάδες:

‘’Καλωσορίσατε θα πω κι εγώ στον Πρόεδρο μας
που δόξασε και τίμησε σήμερα το χωριό μας.
Χρόνια να ζήσεις εκατό κι ακόμη παραπάνω
να βοηθά η Παναγιά που ’ναι στο Βράχο πάνω.”

 Καλλιρρόη Γεωργίου-Μανωλάκη