Συμμαθητά, συνάδελφε και κυρίως αγαπημένε φίλε Γιώργο.

Βιάστηκες να μας συγκεντρώσεις σήμερα εδώ.

Σε μένα έλαχε ο κλήρος να μιλήσω εκ μέρους όλων μας, των φίλων και συναδέλφων από την πάλαι ποτέ Στρατιωτική Ιατρική Σχολή και νυν ΣΣΑΣ.

Δεν θα μιλήσω για τη σοβαρή επιστημονική σου δραστηριότητα και την προσφορά σου στη γνώση.

Θα μιλήσω για το δικό μας άνθρωπο, τον φίλο μας, τον Γιώργο  μας.

Για μας ήσουν, πάνω απ’ όλα, ο σπάνιος άνθρωπος με ήθος ξεχωριστό. Αυτός που διέθετε, εκτός από την πνευματική, την έμφυτη ψυχική ευγένεια και σεμνότητα, οι οποίες αποτελούσαν ίδιον του χαρακτήρα σου και σε συνόδευαν σε όλες τις εκφάνσεις της προσωπικής και επαγγελματικής σου ζωής. Παράλληλα διακρινόσουν για το ευρύ σου πνεύμα, την κριτική σου σκέψη, τη συνεχή προτροπή στο να σκέφτεται κανείς, να ερευνά, να εξετάζει, να συγκρίνει.

Αγαπημένε φίλε θα μας λείψει η φυσική σου παρουσία, αλλά για μας, τους φίλους σου, θα παραμείνεις μια παρουσία φωτεινή, μια ζωντανή μνήμη που τη χαρακτηρίζει η φιλομάθεια, η εργατικότητα η δημιουργική σκέψη, η συνέπεια, η υπευθυνότητα, αλλά και η αξιοπρέπεια, η ευαισθησία, η πίστη στη φιλία.

Αποφεύγοντας πομπώδεις εκφράσεις, με τις οποίες ποτέ δεν είχες καλή σχέση, με απλότητα και σεβασμό, θα πω μόνο δυο λόγια για τη σεμνή προσωπικότητά σου.

Ξεκίνησες από την Κάρπαθο και κατάφερες να φτάσεις ψηλά, χωρίς να ξεχάσεις ποτέ την γενέτειρα σου, αλλά και χωρίς να υποστείλεις την σημαία των αξιών. Ήσουν πάντα αδέκαστος στην προάσπιση ευγενικών ιδεών και κατάφερες να αποτελείς παράδειγμα προς μίμηση.

Υπήρξες φιλομαθής, άριστος φοιτητής και ιατρός. Σε γνωρίσαμε στην Στρατιωτική Ιατρική Σχολή το 1966! Στα καψόνια, στις σκοπιές, στα αναγνωστήρια, είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε τον καλύτερό σου εαυτό. Να απολαύσουμε τον πράο σου χαρακτήρα, τον παραγωγικό τρόπο σκέψης και τη μεθοδικότητά σου.

Διερευνητικός, ανιδιοτελής, φιλικός χαρακτήρας, ήρεμο πνεύμα, αλλά και ήρεμη δύναμη. Ποτέ δεν ύψωσες τον τόνο της φωνής σου, ποτέ δεν προέβης σε χαρακτηρισμούς, ποτέ δεν έθιξες κανένα με οποιονδήποτε τρόπο.

Φίλε θα αποφύγω να αναφερθώ στα αξέχαστα χρόνια που ήμασταν συγκάτοικοι στα Χανιά το 73-74. Εσύ στο Ακρωτήρι και εγώ στο Μάλεμε. Εσύ Ολυμπακτσής, εγώ Παοκτσής! Τι όμορφη και ξένοιαστη ζωή. Μας χώρισαν βίαια τα Κυπριακά, αλλά όταν σμίγαμε πάντα αναπολούσαμε τα πεπραγμένα και τις ομορφιές της Κρήτης.

Στην Ιατρική κοινωνία μας αποτελούσες παράδειγμα. Στην άσκηση του λειτουργήματός σου, είχες ανιδιοτελή προσφορά προς το συνάνθρωπό σου. Δεν σε άγγιξε η διαφθορά, η επιδίωξη του προσωπικού συμφέροντος, ο πλουτισμός, η επιδειξιομανία, η ματαιοδοξία. Το γραφείο σου ήταν ανοικτό για όλους!

Στη σημερινή κοινωνία της διαπλοκής, του αμοραλισμού και του ρουσφετιού, μια κοινωνία προβληματική από κάθε άποψη, ξεχώριζες με την απόλυτα θετική σου προσφορά.

Κάτοχος εξαιρετικής Ιατρικής και γενικής παιδείας διακρίθηκες και πήρες επάξια τους ανώτατους βαθμούς της Αεροπορίας και αυτό χάρη στη σοβαρή επιστημονική σου κατάρτιση και στο έμφυτο αίσθημα ευθύνης, που χαρακτήριζε πάντοτε τις πράξεις σου. Πάντοτε είχες την ικανότητα να αξιολογείς με σοφία πρόσωπα και καταστάσεις, χωρίς να φθείρεσαι από τη σκουριά των πρόσκαιρων επιδιώξεων και του ταπεινού οφέλους.

Τα καλύτερα εύσημα που παίρνεις μαζί σου, δεν είναι οι πολλοί επιστημονικοί τίτλοι σπουδών που με μόχθο απέκτησες στην πολύχρονη, ολοκληρωμένη και ευδόκιμο καριέρα σου, αλλά η αγάπη και η εκτίμηση του κόσμου που σε κατευοδώνει. Όπως και η αγάπη της φιλόστοργης συζύγου σου, των αξιολάτρευτων παιδιών σου, των τόσων φίλων και συγγενών σου.

Όλοι εμείς, που σε γνωρίσαμε, σε κρατάμε μέσα μας και είμαστε περήφανοι, γιατί υπήρξες κομμάτι της ζωής μας, γιατί σε είχαμε πολύτιμο φίλο.

Από όλη την Ελλάδα και πολύ μακριά από αυτήν έρχονται συνεχώς μηνύματα. Μηνύματα από φίλους, συμμαθητές και μη, από τη Διοικούσα τάξη μας και από τις διοικούμενές μας. Όλοι εκφράζουν την συντριβή τους για την απώλεια σου και την μεγάλη εκτίμηση που σου είχαν.

Φίλε, τώρα που η ψυχή σου άνοιξε πανιά για το μεγάλο ταξίδι, σου λέμε ότι υπήρξες σπάνιος άνθρωπος, αξιαγάπητος γιος, υπέροχος σύζυγος και πατέρας, άξιος δάσκαλος, εργάτης της Ιατρικής, και φίλος μοναδικός.

Καλό σου ταξίδι Γιώργο, θα ζεις για πάντα στις καρδιές μας.

Είμαστε υπερήφανοι που υπήρξαμε συνάδελφοι και φίλοι σου.

Καλό σου ταξίδι.

Σε περιμένει μια θέση στη γειτονιά των αγγέλων, στο ίδιο τραπέζι με τους άλλους συμμαθητές που θρηνήσαμε και θα ανταμώσουμε πάλι όλοι ξανά.

Στους δικούς σου ανθρώπους, στη γυναίκα σου και στα παιδιά σου εκφράζουμε όλοι εμείς οι φίλοι σου τα θερμότερα συλλυπητήριά μας.

Καλό σου ταξίδι!

Χριστός Ανέστη…

30/04/2018
Υπτγος (ΥΙ) Στεφανόπουλος Θεόδωρος

Γεώργιος Πολίτης

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ γεννήθηκε στο ΜΕΣΟΧΩΡΙ της ΚΑΡΠΑΘΟΥ το 1948. Τελείωσε το Δημοτικό στο ΜΕΣΟΧΩΡΙ και το “ΒΕΝΕΤΟΚΛΕΙΟ” Γυμνάσιο στη ΡΟΔΟ.

  • Το 1966 εισήχθη κατόπιν εξετάσεων στη Στρατιωτική Ιατρική Σχολή και το 1972 αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τη Στρατιωτική Ιατρική Σχολή και ονομάστηκε Ανθυποσμηναγός Ιατρός.
  • Το 1973 εκπαιδεύτηκε στην Αεροπορική Ιατρική.
  • Από το 1974 έως το 1976 υπηρέτησε σαν Διευθυντής Υγειονομικής Υπηρεσίας σε διάφορες Μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας.
  • Από το 1976 έως το 1980 ειδικεύτηκε στην Ουρολογική Κλινική του Θεραπευτηρίου “ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ”.
  • Το 1980 πήρε τον τίτλο της ειδικότητας της Ουρολογίας.
  • Το 1981 ονομάστηκε Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • Από το 1982 μέχρι το 1986 εργάστηκε σαν Επιμελητής στην Ουρολογική Κλινική του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας.
  • Από το 1986 μέχρι το 1987 μετεκπαιδεύτηκε στην Ουρολογία σαν Fellow στο BAYLOR COLLEGE of MEDICINE στο Χιούστον του Τέξας.
  • Από το 1988 μέχρι 2001 ήταν Διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας.
  • Το 1992 έγινε Fellow του European Board of Urology.
  • Από το 2000 έως το 2002 ήταν Διευθυντής του Χειρουργικού Τομέα του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας.
  • Από το 2002 μέχρι το 2005 ήταν μέλος της Ανωτάτης Αεροπορίας Υγειονομικής Επιτροπής (ΑΑΥΕ).
  • Το 2005 αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του “Αντιπτεράρχου”.
  • Ήταν μέλος:
    1. του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.
    2. του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.
    3. της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας.
    4. της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας (EAU).
    5. της Αμερικανικής Ουρολογικής Εταιρείας (AUA).
    6. της Ελληνικής Εταιρείας Αεροπορικής και Διαστημικής Ιατρικής.
  • Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από πενήντα (50) εργασίες, σε Ελληνικά και Διεθνή περιοδικά.
  • Πήρε μέρος σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και το Εξωτερικό με 85 ανακοινώσεις και POSTERS.
  • Συμμετείχε σε πολλά Συμπόσια και Στρογγυλές Τράπεζες.

Ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.