Σε λίγο διάστημα θα ανοίξει η τουριστική σεζόν στην Κάρπαθο, η οποία αναμένεται να είναι η καλύτερη των τελευταίων ετών, σύμφωνα με την μέχρι τώρα ροή προκρατήσεων σε ξενοδοχεία και τις εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων του τουριστικού κλάδου.

Ένας μεγάλος αριθμός τουριστών θα επισκεφθεί φυσικά τον Λευκό για μπάνια, ιδιαίτερα οι «ψαροφαγάδες». ‘Όπως επίσης, ένας σημαντικός αριθμός θα επιλέξει να περάσει τις διακοπές του διαμένοντας σe οικογενειακές ξενοδοχειακές μονάδες του Λευκού.

Όμως, η προσπέλαση από το ξενοδοχείο «Κρίνος» που οδηγεί στου «Γιαλού το χωράφι» τέλος της διαδρομής, περίπου 200 μέτρα είναι απελπιστικά προβληματική έως πολύ επικίνδυνη. Το πλάτος του δρόμου, είναι δεν είναι 3 – 3,5 μέτρα πλάτος -χωρίς φυσικά πεζοδρόμιο- και με στροφές, ενώ από τη πλευρά της θάλασσας στο πολυσύχναστο αυτό σημείο χάσκει ένα κενό 4-5 μέτρα βάθους! Αν προσθέσουμε και τον ελλιπέστατο δημοτικό φωτισμό -στην πραγματικότητα εκπέμπει φως λυχνάρι- συμπληρώνεις την τριτοκοσμική εικόνα.

Παρ΄όλες τις κατά καιρούς επισημάνσεις και καταγγελίες μου για την αναγκαιότητα της άμεσης διαπλάτυνσης του συγκεκριμένου τμήματος του δρόμου, πριν είναι δραματικά αργά και θρηνήσουμε τροχαία θύματα και μας κράξει η Ευρώπη, για πολλοστή φορά χτυπούσα πόρτες κουφών.

Λευκός Μεσοχωρίου. Φωτό: Hλία Ανδρ. Μακρή

Απευθύνομαι και πάλι στους φίλους – συνεργάτες εκ Μεσοχωρίου και τους θέτω το ερώτημα.

Είναι τόση η αξία της γης σας ώστε να τσιγκουνεύεστε να παραχωρήσετε λίγα μέτρα γης από το οικοπεδοχώραφα σας, προκειμένου να εμπεδώσετε την ασφάλεια των επισκεπτών του Λευκού, αφού όλοι σας εκμεταλλεύεστε τα αγαθά του τουρισμού;

Όταν επισκέπτεστε τα Πηγάδια για υποθέσεις σας σε Δημαρχείο, Διοικητήριο ή ψώνια και παρκάρετε τα αυτοκίνητα σας σε πλατείες και φαρδείς δρόμους, έχετε ποτέ διανοηθεί πόσα οικόπεδα πραγματικά πολλαπλάσια αξίας που κάποτε ανήκαν σε Πηγαδιωτο-Απερίτες έχουν δεσμευθεί για την ανάπτυξη της Καρπάθου, για την κυκλοφορία όλων των Καρπαθίων χωρίς διακρίσεις.

Πρέπει να επισημάνω ότι, όταν θα προκύψει καμιά στραβή και αναποδογυρίσει και γκρεμοτσακιστεί 50 θέσιο τουριστικό λεωφορείο στο επικίνδυνο τμήμα με θύματα ευρωπαίους τουρίστες, για μια δεκαετία θα μπει λουκέτο στις τουριστικές επιχειρήσεις του Λευκού όχι από τιμωρία, αλλά μέχρι να λησμονηθεί διεθνώς η τραγωδία.

Ο Δήμος Καρπάθου ως καθ’ ύλην αρμόδιος για να μην του καταλογισθούν εκ των υστέρων ποινικές και αστικές συνευθύνες έχει τον λόγο.

Υπάρχει χρόνος μέχρι τέλη του Μαΐου να γίνουν επεμβάσεις άμα υπάρχει βούληση για έργα, όχι ευχολόγια.

Να συγκαλέσει άμεσα λαϊκή συνέλευση με αποκλειστικό θέμα τη διαπλάτυνση του δρόμου και τους κινδύνους που συνεπάγεται η τυχόν διαιώνιση του κυκλοφοριακού προβλήματος και τα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν στις επιχειρήσεις.

Σε αρνητική περίπτωση να προχωρήσουμε τις διαδικασίες απαλλοτρίωσης να τελειώνουμε μια και καλή με το πρόβλημα.