Στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου των Π. Λιαργκόβα και Χ. Παπαγεωργίου: «Το Ευρωπαϊκό Φαινόμενο-Η ενοποίηση και οι προσπάθειες υλοποίησης της ιδέας», που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 7 Φεβρουαρίου, στη Ρόδο, μίλησε ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης.
Το βιβλίο παρουσίασε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου ο καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας.
Στην ομιλία του ο Δημήτρης Γάκης, αφού εξήρε στο πλούσιο ακαδημαϊκό και συγγραφικό έργο του καθηγητή Λιαργκόβα, αναφέρθηκε στα σημαντικά στοιχεία ευρωπαϊκής ιστορίας που περιέχει και τη σφαιρικότητα με την οποία προσεγγίζεται το θέμα της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης από τους δύο συγγραφείς.
«Μέσα από την ιστορική πορεία της Ευρώπης, την μεταπολεμική ανασυγκρότηση της μέσα από την από κοινού διαχείριση της παραγωγής άνθρακα και χάλυβα, τη δημιουργία της ΕΟΚ, τη συνθήκη του Μάαστριχτ, τις συνεχείς διευρύνσεις μέχρι και τη σημερινή ΕΕ των 28 – ακόμη – Κρατών, τίθενται κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν την ουσία του συνολικού ευρωπαϊκού οικοδομήματος: Ποιό μέλλον θέλουμε για την Ευρώπη;» είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής, υπογραμμίζοντας τις σύγχρονες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρώπη για την πρόοδο των Λαών της, όπως πολιτικές (ηγετικό μοντέλο), αλληλεγγύης, οικονομικές – το κρίσιμο θέμα της οικονομικής μεγέθυνσης, της σύγκλισης των οικονομιών και της κοινωνικής συνοχής των περιφερειών, το προσφυγικό, κ.ά. Ζητήματα, που διαμορφώνουν νέα χαρακτηριστικά στην ΕΕ, και που θα καθορίσουν την πορεία και το μέλλον των ευρωπαϊκών λαών τις επόμενες δεκαετίες.
Ο Δημήτρης Γάκης, αναφέρθηκε με θερμά λόγια για τη συνεργασία που είχε με τον καθηγητή Λιαργκόβα στη Βουλή, που υπήρξε «κρίσιμη, εποικοδομητική και συνάμα όμορφη», όπως είπε και επεσήμανε ότι ο Παναγιώτης Λιαργκόβας, ως συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, ήταν ο επικεφαλής της ομάδας που εκπόνησε την έκθεση για την «έμμεση φορολογία στην Ευρωπαϊκή Ένωση – ειδική περίπτωση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στις νησιωτικές περιοχές», που παρουσιάστηκε με πρωτοβουλία του Δημήτρη Γάκη το Δεκέμβριο του 2015 στη Βουλή.
«Η έκθεση για το νησιωτικό ΦΠΑ, πήρε ευρεία δημοσιότητα και αναθέρμανε το δημόσιο διάλογο για σημαντικά οικονομικά θέματα, για τα οποία επανειλημμένα έχουμε αναφερθεί και συζητήσει στην Επιτροπή Περιφερειών, για ζητήματα που αφορούν στις αναπτυξιακές προκλήσεις της νησιωτικής χώρας. Η μελέτη, μας πρόσφερε την αναγκαία επιστημονική γνώση και την ευρωπαϊκή εμπειρία πάνω σε ένα επίκαιρο τότε ζήτημα για τη νησιωτική χώρα (μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ), δίνοντας ταυτόχρονα μια αξιόπιστη κοινή «πλατφόρμα» δεδομένων και γνώσης για τη συζήτηση που διεξάγεται πάνω σε οικονομικά και αναπτυξιακά ζητήματα στην ελληνική νησιωτική περιφέρεια, όπως είναι σήμερα το μεταφορικό ισοδύναμο», κατέληξε ο βουλευτής Δωδεκανήσου.