Στην κατάμεστη, εντυπωσιακή Μεγάλη Αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του Αντιπροέδρου της Βουλής Καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινού «Τώρα νικάμε τις καρδιοπάθειες» που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Λιβάνη. Το κοινό παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον την παρουσίαση, γεγονός που ενισχύθηκε από ότι το βιβλίο απευθύνεται στο ευρύ κοινό και απαντά σε ερωτήματα που δημιουργούνται κάποια στιγμή σε κάθε άνθρωπο.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν δεκάδες θεσμικά πρόσωπα, με κορυφαίες παρουσίες την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.κ. Προκόπη Παυλόπουλο και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Παρέστησαν επίσης οι πρώην Πρωθυπουργοί κ.κ. Κωνσταντίνος Σημίτης και Λουκάς Παπαδήμος, η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κα. Φώφη Γεννηματά, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης και οι πρώην Πρόεδροι της Βουλής κ.κ. Απόστολος Κακλαμάνης και Δημήτρης Σιούφας. Ακόμα, την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Υπουργός Ναυτιλίας ο Υφυπουργός Εργασίας κ. Τάσος Πετρόπουλος καθώς και εκπρόσωποι των αρχηγοί κομμάτων, αντιπρόεδροι της Βουλής, των αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ, δεκάδες νυν βουλευτές και πρώην υπουργοί καθώς και Πρόεδροι και μέλη παροικιακών Δωδεκανησιακών σωματείων Αθηνών και Πειραιά και της Ομοσπονδίας τους.
Από τον ακαδημαϊκό χώρο παρέστη ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Καθηγητής Αντώνης Κουνάδης. Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο Πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Αθανάσιος Μελέτιος Δημόπουλος, μεταξύ των Αναπληρωτών Πρυτάνεων καθηγητών Ναπολέοντα Μαραβέγια και Γιώργου Ζωγράφου και δεκάδων Καθηγητών, εν ενεργεία και ομοτίμων.
Ο Καθηγητής Δημόπουλος ο οποίος παρέθεσε αναλυτικά στοιχεία του έργου και της βιογραφίας του Δημήτρη Κρεμαστινού, τόνισε ιδιαιτέρως τη συμβολή του στην Επιστήμη και στη δημιουργία πολλών νεότερης γενιάς επιστημόνων. Στη συνέχεια, ο εκδότης Ηλίας Λιβάνης μίλησε για την τιμή και τη χαρά που νιώθει εντάσσοντας στο ενεργητικό του εκδοτικού οίκου ένα ακόμα βιβλίο του Καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινού.
Ο πρώτος κύριος ομιλητής της παρουσίασης ήταν ο Καθηγητής Καρδιολογίας Στάθης Ηλιοδρομίτης ο οποίος μίλησε εκτενώς για τον Καθηγητή Κρεμαστινό ως επιστήμονα με βαθιά γνώση της παθοφυσιολογίας και για το νέο βιβλίο.
Ο Καθηγητής Ηλιοδρομίτης μίλησε για την τεράστια εμπειρία του Καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινού ο οποίος αντιμετώπισε χιλιάδες ασθενείς, εκπαίδευσε και δίδαξε αμέτρητους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και έθιξε πρώτος θέματα της καρδιολογίας τα οποία αρχικώς θεωρήθηκαν ακόμη και αιρετικά αλλά αργότερα καθιερώθηκαν ως τεκμηριωμένη γνώση. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη θεραπευτική σχέση του Δημήτρη Κρεμαστινού με τον τότε πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου, τονίζοντας την εμπιστοσύνη και την βαθιά ανθρώπινη διάστασή της, της οποίας ο ίδιος ο ομιλητής υπήρξε μάρτυρας. Τόνισε όμως ότι ο Δημήτρης Κρεμαστινός ήταν και είναι ο γιατρός που αντιμετωπίζει με ακριβώς τον ίδιο τρόπο τον ασθενή είτε αυτός κατέχει θεσμική ιδιότητα είτε προσέρχεται ανωνύμως σε εφημερία κλινικής. Είπε επίσης ότι όταν ο νόμος περί ασυμβίβαστου (που αργότερα καταργήθηκε) επέβαλε στον Δημήτρη Κρεμαστινό να επιλέξει μεταξύ της πολιτικής και της ιατρικής εκείνος διάλεξε την ιατρική επιστήμη.
Για το βιβλίο διατύπωσε ότι καλύπτει μεγάλο φάσμα θεμάτων, γεγονός που καθιστά τη μελέτη του πολύ χρήσιμη. Περιέγραψε ότι βασίζεται στην ουσία της θεραπείας η οποία είναι τα απλά θεραπευτικά βήματα και στην ανάγκη εξήγησής τους στον ασθενή και στους συγγενείς τους, σχολιάζοντας ταυτόχρονα ότι προϋπόθεση για να γραφτεί απλά είναι η άριστη γνώση της καρδιολογίας.
Ως αναγνώστης του βιβλίου και φιλοσοφικά προβληματισμένος επί της Υγείας πολίτης, μίλησε ο συγγραφέας και πολιτικός κ. Μίμης Ανδρουλάκης, σε μια ζωηρή παρουσίαση στην οποία διέτρεξε πολλά θέματα που αναπτύσσονται σε αυτό και μοιράστηκε ερωτήματά του με το κοινό. Τόνισε ότι διαβάζοντας το βιβλίο, πέραν των επιστημονικών ζητημάτων, εμπνεύστηκε και συμβούλεψε τους παρευρισκόμενους να βιαστούν, να ζουν την κάθε μέρα τους σαν να ήταν η τελευταία και ταυτόχρονα σαν να είναι η πρώτη μέρα μιας νέας ζωής, ενός νέου τρόπου ζωής.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την αντιφώνηση του συγγραφέα του βιβλίου Καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινού ο οποίος εξήγησε γιατί το τρίτο βιβλίο του «Τώρα νικάμε τις καρδιοπάθειες» συμπληρώνει τα δύο προηγούμενα. Τόνισε ότι ο 21ος αιώνας είναι ο αιώνας της εξατομικευμένης ιατρικής γεγονός που στηρίζεται στη διαπίστωση ότι ακόμα και αν – θεωρητικά – δύο άνθρωποι έχουν μεταξύ τους τα ίδια γονίδια, η εκδήλωση της αρρώστιας εξαρτάται από τις περιβαλλοντικές συνθήκες στις οποίες ζουν. Ο Καθηγητής Κρεμαστινός εξήγησε ότι καθοριστικός είναι ο τρόπος ζωής του κάθε ανθρώπου και ειδικά η πρόληψη που αφορά το τι πρέπει κανείς να πράττει και τι να αποφεύγει και αναφέρθηκε στη χαρακτηριστική ρήση του Dr. Elliot Joslin _«Τα γονίδια γεμίζουν το όπλο, ο τρόπος ζωής τραβά τη σκανδάλη»_.
Εκτός από την υποχρέωση του κράτους να δημιουργήσει νομοθετικά συνθήκες υγιεινού τρόπου ζωής, ο συγγραφέας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη διασφάλιση γιατρού κοντά στον άρρωστο εντός 5 λεπτών από την εκδήλωση του εμφράγματος του μυοκαρδίου. Αυτό, εξήγησε, μπορεί να πραγματοποιηθεί με τις μοτοσυκλέτες-μονάδες που θα έχουν, πέραν του απινιδωτή, παρουσία ενός γιατρού και ενός νοσηλευτή έως ότου φτάσει το ασθενοφόρο. Έτσι τα 2/3 των
θανάτων που συμβαίνουν σήμερα θα αποφεύγονται. Ο συγγραφέας είπε επίσης ότι το βιβλίο ασχολείται αρκετά με ένα φλέγον ζήτημα: αυτό που διεθνώς ονομάζεται «ιατρικά λάθη». Δηλαδή, το πότε και πώς θα πρέπει ο άρρωστος να παρακολουθείται, πότε και σε ποιους πρέπει να γίνονται επεμβάσεις (stents, bypass) πότε αυτές πρέπει να αποφεύγονται. «Αν όλα αυτά συμβούν και εφαρμόσουμε το Ιπποκρατικό ¨ωφελέειν, μη βλάπτειν¨», κατέληξε, «τότε οι καρδιοπάθειες θα πάψουν να είναι η πρώτη αιτία θανάτου του ανθρώπου».