Το καλοκαίρι που μας πέρασε, συνέβη κάτι το αδιανόητο που όμως, πέρασε στο «ντούκου». Με απόφαση του κ. Επάρχου η κύρια Αίθουσα του Επαρχείου Καρπάθου & Κάσου ονοματοδοτήθηκε λέει, «Μάρκος Μαλιαράκης» προς τιμήν του Κασιώτη πλοιάρχου. Προφανώς αποσκοπούσε να τιμήσει τον ηρωικό του θάνατο υπερασπιζόμενος όμως, την ιδιαίτερη πατρίδα του στο ολοκαύτωμα της Κάσου. Όμως για την Κάρπαθο, υπήρξε ένας ακόμα διορισμένος Έπαρχος Καρπάθου στα πρώτα μετεπαναστατικά χρόνια του 1821 με βραχύ διάστημα παρουσίας και περιορισμένες δυνατότητες ελέγχου και παρεμβάσεων στα εσωτερικά μας θέματα, όπως άλλωστε, οι προηγηθέντες αυτού έπαρχοι: Σεμπρικός, Γρηγοριάδης, Κουντουμάς και οι κατοπινοί: Λιάσκος και Μενεσθέας.

Προφανώς έκρινε: «Μ’ ένα σμπάρο, δυό τρυγόνια» και προχώρησε στην ονοματοδοσία και της «δευτερεύουσας» αίθουσας του Επαρχείου προς τιμήν λέει… του Καρπάθιου Επαναστάτη του 1821 Χατζηλία Γ. Οικονόμου. Τελικά, η πολυπραγμοσύνη των τοπικών αρχόντων καθίσταται επικίνδυνη όταν αγνοούν το μέγεθος της εθνωφελούς προσφοράς και των προσωπικών θυσιών του Μεγάλου Ανδρός της Καρπάθου και πρέπει πάραυτα να ανακληθεί.

Κανείς δεν δικαιούται να παραγράφει αβασάνιστα την ιστορία του τόπου, τη στιγμή που δικαιωματικά ο Χατζηλίας Οικονόμου ανήκει στο Πάνθεον των ηρώων του Έθνους και όχι μόνο της Καρπάθου.

Επαρχείο Καρπάθου. Φωτό: Δημήτρης Σπανός

Αν θέλετε αγαπητέ μου Κε Έπαρχε για λογαριασμό της Καρπάθου -το άλλο… σκέλος της Επαρχίας- η διπλανή «δευτερεύουσα» αίθουσα του Επαρχείου να ονοματοδοτηθεί προς τιμήν του Κασιώτη, πλοιάρχου Χατζη-Βαρθολομαίου Λιόκουρα αλλά ηρωικού επαναστάτη και δεξί χέρι του Χατζηλία Οικονόμου που συνέβαλε τα μέγιστα το 1821 στην εξέγερση των Καρπαθίων για ελευθερία. Άλλά, παραγκωνισμένος, χωρίς φερώνυμους απογόνους ακολούθησε και αυτός την τύχη του Χατζηλία Οικονόμου. Τον έφαγε η «μαρμάγκα», η δηλητηριώδης αράχνη.

Σε κάθε περίπτωση θεωρείται παντελώς άστοχη, απαράδεκτη και ανιστόρητη η ανωτέρω απόφαση ονοματοδοσίας δευτερεύουσας αίθουσας του Επαρχείου προς τιμήν του Χατζηλία Οικονόμου. Γνωρίζετε μήπως ότι, από μακρού χρόνου επιφανείς Καρπάθιοι και μεγάλος αριθμός ενημερωμένων συμπατριωτών μας, προσβλέπουν στην ονοματοδοσία του διεθνούς Αεροδρομίου της Καρπάθου σε «Χατζηλίας Γ. Οικονόμου».

Για να γίνει ευρύτερα γνωστό, ο Χατζηλίας Γ. Οικονόμου υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Φιλικής Εταιρείας. Ευεργέτης του Αγώνα της Παλιγγενεσίας. Ηγέτης της εξέγερσης των Καρπαθίων για ελευθερία το 1821. Βουλευτής Καρπάθου και των νήσων: Χάλκης-Νισύρου-Τήλου. Συμμετείχε σε δύο Εθνοσυνελεύσεις στο Άργος. Τέλος, βρήκε τραγικό θάνατο για την ελευθερία της Καρπάθου. Πως;

Στοχοποιημένος από τους Οθωμανούς για την ηγετική και πατριωτική του δράση, με φιρμάνι του Πασά της Ρόδου Σουκιούρ Μπέη προς τον Μητροπολίτη Ρόδου Αγαπίου και αυτός, στον υποτακτικό του πρωτοσύγκελο Γρηγόριο, με έγγραφο του τελευταίου που φέρει ημερομηνία 1η Αυγούστου 1829 προς τον τότε γηραιό Δεσπότη της Καρπάθου Νεόφυτο Β’, οι εντολοδόχοι με πληρωμένο εκτελεστή τον Κρητικό φυγά Γιάννη Μπαϊρακτάρη δολοφόνησαν σε ενέδρα τον Χατζηλία Γ. Οικονόμου. (Βλέπε: Γενικά Αρχεία του Κράτους – Τμήμα Παλιγγενεσίας – Φάκελος 85).

Για πληρέστερη ενημέρωση των αρχόντων, ολοκληρώνω το σημείωμα με τις εγκωμιαστικές αναφορές του πολυγραφότερου και εγκυρότερου Καρπάθιου λαογράφου, ιστορικού και ερευνητή όλων των εποχών, αείμνηστου καθηγητή Μιχαήλ Μιχαηλίδη-Νουάρου που χαρακτηρίζει τον Χατζηλία Γ. Οικονόμου:

«Ως τον επιφανέστερο πολίτη της Καρπάθου, λόγω μορφώσεως και οικογενείας.
Λόγω περιουσίας και ηθικής του αξίας κατά την Επανάσταση του 1821».

Που τον ιστορεί:

«Ως τον πρώτο και τακτικό παραστάτη (Βουλευτή) της Καρπάθου
στις Εθνοσυνελεύσεις του νεοσύστατου κράτους».

Αυτά τα ολίγα επί του παρόντος.


Χατζηλία Γ. Οικονόμου συνέχεια…

Με το προχθεσινό σημείωμα μου για τον Χατζηλία Οικονόμου με τίτλο: «Και όμως συνέβη! Άγνοια-αδιαφορία» από λάθος πληροφόρηση, σχολίασα αρνητικά τη δήθεν απόφαση του κ. Επάρχου να ονοματοδόσει «δευτερεύουσα» αίθουσα του Επαρχείου, προς τιμήν του Ηγέτη της εξέγερσης του 1821 και Παραστάτη της Καρπάθου Χατζηλία Γ. Οικονόμου.

Αδίκησα τον κ. Μηνατσή. Απεναντίας, θα έπρεπε να τον συγχαρώ για την ονοματοδοσία της κυρίας αίθουσας του Επαρχείου προς τιμήν του Χατζηλία Οικονόμου. Απόφαση επαινετή, η ανάδειξη ακόμα περισσότερο της υποφωτισμένης εθνωφελούς προσφοράς του Μεγάλου ανδρός της Καρπάθου και ευεργέτη στον αγώνα της Παλιγγενεσίας.

Για να είμαι μάλιστα ειλικρινέστερος, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία απόδοσης τιμών στον Χατζηλία Οικονόμου -μέχρι στιγμής- θεωρείται η πλέον αντιπροσωπευτική των θυσιών του μάρτυρα της Καρπαθιακής ελευθερίας.