Ιστορικό ορόσημο για τη συγκρότηση του νέου Ελληνικού Κράτους και για τη νεότερη πολιτική ιστορία της χώρας, χαρακτήρισε την Α’ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημήτριος Θ. Κρεμαστινός εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Βουλής στον ετήσιο εορτασμό της Α’ Εθνικής Συνέλευσης των Ελλήνων και της Ανεξαρτησίας της Ελλάδας. Ο εορτασμός της φετινής, 196ης, επετείου πραγματοποιήθηκε χθες στην Επίδαυρο, ιστορικό χώρο σύναξης της Α’ Εθνοσυνέλευσης, και συνδιοργανώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων και την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Κρεμαστινός, η Α΄ Εθνοσυνέλευση, ήταν η πρώτη συγκέντρωση εκπροσώπων των επαναστατημένων Ελλήνων των περιφερειών, στην οποία εκείνοι έθεσαν τα θεμέλια του Ελληνικού Κράτους και την αξίωση να αναγνωρίζονται έτσι από εχθρούς και συμμάχους. Τόνισε επίσης ότι, όπως προκύπτει από την διακήρυξη της πρώτης Εθνοσυνέλευσης ως θεμέλιο του Γένους αναγνωρίζεται η Ορθοδοξία για την προσφορά της στην ελληνική γλώσσα με το Ευαγγέλιο και το κρυφό σχολειό.
Χαρακτηριστικά ο κ. Κρεμαστινός είπε: «Ανεξάρτητα από το εάν πιστεύει ή δεν πιστεύει κανείς, γεγονός το οποίο ανήκει στην ελευθερία της σκέψης του καθενός, ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι οι εξισλαμισθέντες ελληνικοί πληθυσμοί όταν τους ετέθη το ερώτημα, κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών τόσο στην Κρήτη όσο και στην Κύπρο, δεν ακολούθησαν την ελληνική πλευρά και δεν παρέμειναν στα ελληνικά εδάφη. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει την επίδραση της θρησκείας στη διαμόρφωση της εθνικής συνείδησης και του εθνικού ‘‘πιστεύω’’».
Στη συνέχεια, ο Αντιπρόεδρος ανέφερε σχετικά με τις εξουσίες: «Η Α’ Εθνοσυνέλευση διακρίνει μεταξύ τους τις τρεις εξουσίες: τη βουλευτική, την εκτελεστική και τη δικαστική. Η βουλευτική εκφράζει άμεσα τον λαό δια των αντιπροσώπων του: οι βουλευτές είναι εκείνοι οι οποίοι στηρίζουν ή ανατρέπουν μια Κυβέρνηση και εκλέγουν ή δεν εκλέγουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Γι’ αυτό λοιπόν όταν ο λαός δυσανασχετεί εναντίον των αντιπροσώπων του στην ουσία δυσανασχετεί εναντίον του εαυτού του, γιατί ο ίδιος τους επιλέγει και τους αντικαθιστά εάν κατά τη γνώμη του είναι ανεπαρκείς. Η Α’ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου, βεβαίως, δεν ασχολείται ιδιαίτερα με την 4η εξουσία – τον Τύπο- η οποία προέκυψε με την πάροδο του χρόνου και η οποία είναι ιδιαιτέρως αποφασιστική εάν είναι υγιής, γιατί ελέγχει ουσιαστικά τη λειτουργία των τριών άλλων εξουσιών. Τότε υπήρχαν ελάχιστα έντυπα που έγραφαν πένητες κυρίως δημοσιογράφοι και τα διάβαζαν ακόμα λιγότεροι γιατί η πλειοψηφία του πληθυσμού ήταν αναλφάβητη. Όμως σήμερα, που όλος ο κόσμος ενημερώνεται από τα ηλεκτρονικά μέσα, δηλαδή το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και το ίντερνετ, ελλοχεύει κίνδυνος τα οργανωμένα συμφέροντα να προσπαθούν να υποτάξουν τις τρεις άλλες εξουσίες όχι μόνο με το να επιβάλλουν τις απόψεις τους αλλά να παραμορφώνουν την ειδησεογραφία για να παραπλανούν το λαό προτείνοντάς του να εκλέγουν τους εκλεκτούς τους ως βουλευτές. Έτσι, υπάρχει ο κίνδυνος η Βουλή να μην αντιπροσωπεύει τον ελληνικό λαό, αλλά τα οργανωμένα συμφέροντα της λεγόμενης διαπλοκής. Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος για το δημοκρατικό πολίτευμα και αυτόν τον κίνδυνο καλούμεθα όλοι σήμερα να αποτρέψουμε. Για τον ίδιο λόγο, άλλωστε, η Α’ Εθνοσυνέλευση παραινεί και διακηρύσσει «Έλληνες γρηγορείτε για να προστατευτούν οι θεσμοί!».
Στον εορτασμό παρέστησαν επίσης ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, εκ μέρους της Κυβέρνησης ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Γεώργιος Κατρούγκαλος, οι βουλευτές Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ιωάννης Γκιόλας και της Ν.Δ. Ιωάννης Ανδριανός, ο Δήμαρχος Επιδαύρου κ. Κωνσταντίνος Γκάτσιος, οι Αντιπεριφερειάρχες κύριοι Αναστάσιος Χειβιδόπουλος, Ιωάννης Σαρρής και Βασίλειος Σιδέρης, οι Αντιδήμαρχοι κυρία Αναστασία Μπλάτσου και κ. Ιωάννης Ξυπολιάς, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Νέας Επιδαύρου κ. Σταμάτης Μαντάς και ο Αντιπρόεδρος του ΑΣΕΠ κ. Αθανάσιος Παπαϊωάννου.
Στη δοξολογία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος.