Την ώρα που οι λιμενικές αρχές κατάφεραν να συλλάβουν τους 6 αλλοδαπούς ηλικίας 58, 35, 33, 65, 38 και 45 ετών που μετέφεραν έναντι 5.000 ευρώ (από τον κάθε ένα) τα ξημερώματα της Κυριακής με δύο ιστιοφόρα τους 86 αλλοδαπούς στη θέση Καλάμια του Διαφανιού της Β. Καρπάθου, παράλληλα, αναζητείται και δομή που θα τους φιλοξενήσει.

Οι λιμενικοί τους μετέφεραν όλους στο Διαφάνι και τους έθεσαν υπό την διακριτική προστασία τους.

Οι κάτοικοι άδειασαν το μίνι μάρκετ για να προσφέρουν στους πρόσφυγες τα αναγκαία.Για τέταρτη βραδιά οι 86 αλλοδαποί (75 άνδρες, 9 γυναίκες και 2 ανήλικοι), θα φιλοξενηθούν στο Εκκλησιαστικό Μέγαρο του Διαφανιού.

Άμεσα ήταν τα αντανακλαστικά των 140 κατοίκων της περιοχής όταν είδαν αυτούς τους κατατρεγμένους ανθρώπους στις αυλές τους. Το πνεύμα του αλτρουϊσμού, που ούτως η άλλως σ΄ αυτές τις μικρές κοινωνίες αποτελεί πρωταρχικό στοιχείο, κυριάρχησε για ακόμη μια φορά και στην περίπτωση αυτή. Αμέσως, προσέτρεξαν και τους πρόσφεραν κουβέρτες, σεντόνια, κάλτσες, παπούτσια.

Ο δήμος Καρπάθου ανέλαβε μέσω τοπικής επιχείρησης τη διατροφή τους, ενώ αυτές τις ώρες φτάνουν και είδη ρουχισμού από το Κοινωνικό Παντοπωλείο.

«Το μίνι μάρκετ του Διαφανιού άδειασε» αναφέρουν κάτοικοι από το Διαφάνι διότι όλοι έτρεξαν και αγόρασαν τρόφιμα, νερά, είδη πρώτης ανάγκης, ακόμη και σοκολατοειδή και μαρκαδόρους με τετράδια ζωγραφικής για τα παιδιά. Όσα ψωμιά και κουλούρια έχουν ζυμώσει και φουρνίσει, τους τα προσφέρουν απλόχερα.

Διαφάνι Καρπάθου: Υπόδειγμα αλτρουϊσμού για τους 86 πρόσφυγες και μετανάστες

Ο καιρός το επιτρέπει και όσοι από τους ανθρώπους αυτούς γνωρίζουν τα βασικά της κολύμβησης δεν χάνουν την ευκαιρία να χαρούν και τη θάλασσα. Άλλοι είναι από τη Συρία, άλλοι από την Αίγυπτο και άλλοι από την Ιορδανία.

Οι χριστιανοί ζήτησαν να προσευχηθούν

Αύριο το πρωί, θα τελεστεί θεία λειτουργία στον Ι. Ναό της Ζωοδόχου Πηγής και οι λίγοι χριστιανοί που βρίσκονται ανάμεσα στους πρόσφυγες και μετανάστες ζήτησαν να προσευχηθούν για τους πατριώτες τους.

Ανάμεσα στους ανθρώπους αυτούς βρίσκονται επιστήμονες, οικοδόμοι και άλλοι επαγγελματίες που σε λίγες ώρες έχασαν τα πάντα.

Ένας νεαρός αγγειοχειρουργός στάθηκε αμέσως αρωγός τους συνανθρώπους του και όποιοι είχαν προβλήματα εστάλησαν στο Νοσοκομείο Καρπάθου για να τους παρασχεθεί η ιατρική βοήθεια που είχαν ανάγκη. Και εκεί οι γιατροί έδωσαν το παρών, συντρέχοντας τους πάσχοντες συνανθρώπους τους.

Αύριο ο αγροτικός γιατρός της Ολύμπου, που έχει εφημερία αυτές τις μέρες στο νοσοκομείο θα εξετάσει έναν – έναν τους 86 αυτούς ανθρώπους.

Περιμένοντας το πλοίο που θα τους μεταφέρει σε κάποια από τις οργανωμένες δομές φιλοξενίας, οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται ανάμεσα σε αγκαλιές ανοιχτές και καρδιές καλοσυνάτες.

Δεν ρωτούν υπηκοότητα και θρησκεία. Είναι συνάνθρωποι τους. Και το αναγνωρίζει η άλλη πλευρά χειροκροτώντας κάθε φορά που βλέπουν Διαφανιώτες να ενδιαφέρονται ειλικρινά.

Ούτως η άλλως, αυτές τις δύσκολες ώρες που διαμορφώνουν ένα νέο τοπίο στην εμπόλεμη ζώνη της Μέσης Ανατολής, όλη η Ελλάδα είναι ένα Διαφάνι.

ΕΡΤ