Η Βουλή των Ελλήνων, με αφορμή την συμπλήρωση των 200 χρόνων από το Ολοκαύτωμα της Ηρωικής νήσου Κάσου το 1824 από τους Τουρκο-Αιγύπτιους, διοργάνωσε αφιερωματική επιστημονική εκδήλωση στην αίθουσα Γερουσίας, με τίτλο «Το Ολοκαύτωμα της Κάσου: 1824 – 2024».
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με θεματικό αφιέρωμα με τεκμήρια από την ιδιωτική συλλογή Μίμη και Βασιλικής Χριστοφιλάκη και το βιβλιακό και αρχειακό υλικό της Βιβλιοθήκης της Βουλής. Την προετοιμασία της έκθεσης επιμελήθηκε η προϊσταμένη της Γ.Δ. Ηλεκτρονικής Διοίκησης, Βιβλιοθήκης και Εκδόσεων Μαρία Καμηλάκη.
Παρέστησαν κι απηύθυναν χαιρετισμούς, εκφράζοντας την απόλυτη αναγνώριση τους στη σημασία της θυσίας των Κασιωτών, ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο συμπατριώτης μας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, οι βουλευτές Δωδεκανήσου Γιάννης Παππάς, Μάνος Κόνσολας, Μίκα Ιατρίδη, Βασίλης Υψηλάντης και Γιώργος Νικητιάδης.
Παρόντες ακόμα ήταν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του κόμματος των Σπαρτιατών Βασίλης Στίγκας, ο εκπρόσωπος του κόμματος της Πλεύσης Ελευθερίας Σπύρος Μπιμπίλας, ο γενικός γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων Βασίλειος Μπογιώκος, οι τέως Δήμαρχοι Κάσου Γιώργος Κακομανώλης και Μαίρη Σορώτου-Τσανάκη, ο Πρόεδρος της επιτροπής βιβλιοθήκης της Βουλής Βασίλης Γιόγακας, η ειδική θεματική γραμματέας της Βουλής Ελευθερία Παπαγεωργίου, οι Δημοτικοί σύμβουλοι Η.Ν.Κ. Ιουλία Δασκαλάκη και Μανώλης Πέπης, η πρώην Νομάρχης Δωδεκανήσου και επίτιμη δημότης Κάσου Αγγελική Συνοδινού, η ομότιμη καθηγήτρια του ΕΜΠ και επίτιμη δημότης Τώνια Μοροπούλου, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ναυπηγείων – Ταρσανάδων Βασίλης Βασιλειάδης οι Πρόεδροι ή εκπρόσωποι της συντριπτικής πλειοψηφίας των Δωδεκανησιακών Σωματείων Αττικής,ο Επίτιμος αρχηγός Στόλου Γιάννης Παυλόπουλος κ.α.
Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Δήμαρχος της Ηρωϊκής Νήσου Κάσου Μιχάλης Ερωτόκριτος, επεσήμανε ότι “ η Κάσος, αν και τόπος μικρός και άγονος, έχει σπουδαία προσφορά στην κιβωτό των ιερών και οσίων του λαού μας, με την εμπορική ναυτιλία της, την διάθεση με απόλυτη ανιδιοτέλεια ολόκληρου του Κασιώτικου εμπορικού στόλου για τις ανάγκες του Αγώνα της Ελληνικής Παλιγγενεσίας και πρωτίστως με το Κασιακό Ολοκαύτωμα, χωρίς ωστόσο την πρέπουσα ανταμοιβή κι αναγνώριση από το ελληνικό κράτος’. Πρότεινε παράλληλα οι εισηγήσεις των Επιστημόνων της εσπερίδας να περιληφθούν σε έναν επετειακό τόμο ,έκδοση της Βουλής. Το παραπάνω έγινε αποδεκτό από τον Πρόεδρο της Βουλής.
Στην εκδήλωση μίλησαν για την μεγάλη ναυτιλία της Κάσου πριν και μετά το Ολοκαύτωμα, η καθηγήτρια Ναυτιλιακής Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Τζελίνα Χαρλαύτη, για τους Κασιώτες πρόσφυγες στις Κυκλάδες μετά την καταστροφή, ο Διευθυντής Ερευνών του Τομέα Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Δημήτρης Δημητρόπουλος, ενώ για την καταστροφή της Κάσου το 1824 αναφέρθηκε εξ αποστάσεως ο επίκουρος καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, 19ος – 20ος αι., του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Νίκος Αναστασόπουλος. Τέλος, ο ομότιμος καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας Μανώλης Π. Περσελής, έκανε μια περιήγηση στη λόγια και δημώδη ποίηση, σχετικά με το Ολοκαύτωμα της Κάσου.
Την εκδήλωση συντόνισε η Όλγα Κατσιαρδή – Hering, ομότιμη καθηγήτρια Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού, του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Θερμές ευχαριστίες απευθύνει ο Δήμος Η.Ν.Κάσου σε όλους, όσους συνέβαλαν στην οργάνωση και στην πραγματοποίηση της ομολογουμένως πολύ επιτυχημένης εκδήλωσης, τιμώντας τα 200 χρόνια από το ιστορικό αυτό γεγονός.