Παίρνοντας το μονοπάτι της αλήθειας.
Αυτό είναι το αυθεντικό χειρόγραφο έγγραφο – αίτημα των Καρπαθίων προς το Συμμαχικό Στρατηγείο και στην τότε εξόριστη ελληνική κυβέρνηση που μετέφεραν με το μικρό σκάφος ” ΙΜΜΑΚΟΛΑΤΑ” οι εφτά θαρραλέοι άντρες από την Κάρπαθο.
Συντάχθηκε στο Απέρι της Καρπάθου από τον αείμνηστο γραμματέα της Μητροπόλεως Καρπάθου αλλά και αγωνιστή Χριστόφορο Φραγκ. Σακελλαρίδη στις 7 Οκτωβρίου 1944.
Φέρει δε τις υπογραφές των μελών της επιτροπής του αγώνα από όλα τα χωριά της Καρπάθου ακόμα και από την γειτονική Κάσο σύνολο υπογραφών 52.
Στο ιστορικό αυτό έγγραφο – αίτημα αποτυπώνεται η κατάσταση που επικρατούσε στην Κάρπαθο αλλά και η αλήθεια μετά την 4η Οκτωβρίου του 1944 ημερομηνία που και οι τελευταίοι Ιταλοί και Γερμανοί εγκατέλειψαν το νησί.
Εφτά θαρραλέα παλληκάρια επιβιβάστηκαν την 10η Οκτωβρίου 1944 στην μικρή βάρκα “ΙΜΜΑΚΟΛΑΤΑ” μήκους 7 μέτρων με μηχανή 6 ίππων και μέγιστη ταχύτητα 4 κόμβων την ώρα.
Προορισμός το λιμάνι της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο για να μεταφέρουν το έγγραφο. Αυτοί ήσαν οι:
Πατσουράκης Μανώλης
Πιττάς Μιχαήλ
Λαμπρίδης Κων/νος
Κοσμάς Λάζαρος
Σταματάκης Νικόλαος
Χριστοδούλου Γεώργιος
Οικονομίδης Σοφοκλής
Το ταξίδι διήρκησε 4 μερόνυχτα γεμάτο περιπέτειες και κινδύνους από τις δυσκολίες των καιρικών συνθηκών, αλλά και από το γερασμένο από τα πολλά ταξίδια του μικρού σκάφους.
Και οι 7 όμως δεν έχασαν το κουράγιο τους και ούτε μια φορά δεν τους ήρθε στο μυαλό να γυρίσουν πίσω.
Έφτασαν στην Αλεξάνδρεια και παρέδωσαν το έγγραφο στον προορισμό του.
Τα εφτά παλληκάρια αφού παρέμειναν στο στρατόπεδο του Αμπουκίρ σχεδόν δύο εικοσιτετράωρα, επιβιβάστηκαν στο Αγγλικό αντιτορπιλικό “ΤΕΡΨΙΧΌΡΗ” και την 17η Οκτωβρίου 1944 έφτασαν στο λιμάνι των Πηγαδίων.
Η Κάρπαθος και η Κάσος ήταν τα πρώτα νησιά που ελευθέρωσαν οι Άγγλοι στα Δωδεκάνησα και την αμέσως διοίκηση των.
Έτσι μπορεί να πει κανείς, ότι χάριν της μεταφοράς αυτού του εγγράφου – αιτήματος προς το Συμμαχικό Στρατηγείο η Κάρπαθος και η Κάσος κέρδισαν την πολυπόθητη ελευθερία τους.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γεώργιος Γεραπετρίτης στον εορτασμό για τα 80 Χρόνια απελευθέρωσης της Καρπάθου ανέφερε τα εξής στην εκφώνηση του λόγου του την 5η Οκτωβρίου 2024 για τους 7 ήρωες.
“Παρά ταύτα οι ήρωες που βρισκόντουσαν στην βάρκα, (Δεν ανέφερε ούτε τα ονόματά των, αλλά ούτε και της βάρκας) συνέχισαν την πορεία τους. Δεν δείλιασαν ούτε σκέφτηκαν ποτέ να γυρίσουν πίσω”.
Κύριε υπουργέ.
Οι ήρωες έχουν ονοματεπώνυμο. Δεν λέω είχαν, διότι μνημονεύονται κάθε χρόνο για το κατωρθόματα τους.Εφτά δευτερόλεπτα παραπάνω χρειαζόταν στην ομιλία σας για να ακουστούν τα ονόματα τους, και ένα δευτερόλεπτο ακόμα για το όνομα της βάρκας.
Χρόνια πολλά ελεύθερα και ενωτικά σε όλους και όλες.
Μανώλης Κ. Λαμπρίδης