Στην κατάμεστη αίθουσα του Εξωραϊστικού Όμιλου Μενετών, πραγματοποιήθηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις που διοργάνωσε η AHEPA HELLAS και ο Εξωραϊστικός Όμιλος Μενετών «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» σε συνεργασία με τον Δήμο Καρπάθου, με αφορμή τον εορτασμό των 80 χρόνων από το Επαναστατικό Απελευθερωτικό Κίνημα Καρπάθου της 5ης Οκτωβρίου 1944, με την παρουσία του Ύπατου Κυβερνήτη Ευρώπης της AHEPA κ. Κωνσταντίνο Βαρσάμη.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Εξωραϊστικού Όμιλου Μενετών, πραγματοποιήθηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις που διοργάνωσε η AHEPA HELLAS και ο Εξωραϊστικός Όμιλος Μενετών «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» σε συνεργασία με τον Δήμο Καρπάθου, με αφορμή τον εορτασμό των 80 χρόνων από το Επαναστατικό Απελευθερωτικό Κίνημα Καρπάθου της 5ης Οκτωβρίου 1944, με την παρουσία του Ύπατου Κυβερνήτη Ευρώπης της AHEPA κ. Κωνσταντίνο Βαρσάμη.

  • Εγκαίνια Έκθεσης: «Η ευζωνική στολή – Η ιστορική διαδρομή της μέσα από 40 έργα του Ιωάννη Μυλώνα».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας, με την τιμητική παρουσία των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς.

Η Κάρπαθος σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και υπερηφάνειας υποδέχθηκε με ενθουσιασμό, τα εγκαίνια της έκθεσης παρουσία τεσσάρων ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, στην κατάμεστη αίθουσα του Εξωραϊστικού Όμιλου Μενετών, όπου παρευρέθηκαν οι θρησκευτικές, πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του νησιού, πλήθος κόσμου, από μεγάλους μέχρι και παιδιά, για να τιμήσουν αυτή τη μοναδική εκδήλωση.

Η έκθεση περιλαμβάνει 40 έργα του Ιωάννη Μυλωνά, τα οποία απεικονίζουν την ιστορική εξέλιξη της ευζωνικής στολής, από την εποχή της δημιουργίας της έως σήμερα.

Χαιρετισμό απηύθυναν: ο Ύπατος Κυβερνήτης Ευρώπης της AHEPA κ. Κωνσταντίνος Βαρσάμης, ο Δήμαρχος του Δήμου Καρπάθου κ. Μιχάλης Φελλουζής, ο Πρόεδρος του ΔΣ κ. Δημήτρης Κωνσταντινίδης, ο Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Ομίλου Μενετών «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» κ. Γιώργος Σπανός, ο καθηγητής κ. Μηνάς Αλεξιάδης και ο εκπρόσωπος του Κυβερνήτη της AHEPA HELLAS και Πρόεδρος του τμήματος Κω «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ», κ. Αντώνης Γιαννικουρής.

  • Κωνσταντίνος Βαρσάμης:.«H AHEPA είναι ο μακροβιότερος ομογενειακός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1922 και οι βασικές αξίες  πάνω στις οποίες εργάστηκε όλα αυτά τα χρόνια και συνεχίζει να δραστηριοποιείται είναι ο Ελληνισμός, η Φιλανθρωπία, ο Εθελοντισμός, η Εκπαίδευσή, η Πολιτική Ευθύνη και η Αριστεία.

Η βοήθεια του οργανισμού προς την πατρίδα όλα αυτά τα χρόνια είναι γνωστή. Στον νέο αιώνα που ξεκινά στεκόμαστε πάνω στις ίδιες αξίες και προωθούμε την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του Ελληνισμού στις παγκόσμιες προκλήσεις της σημερινής εποχής.

Αυξάνοντας την ικανότητα της Ελλάδας να προσαρμόζεται και να ανταποκρίνεται σε εμφανιζόμενες παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, η οικονομική ανισότητα, η ψηφιακή ενσωμάτωση και η δημόσια υγεία, με προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης για όλους, καλλιεργώντας καινοτομία και επιχειρηματικότητα, προωθώντας την πολιτιστική διπλωματία: Παρουσιάζουμε τον Ελληνικό πολιτισμό και τις αξίες στην παγκόσμια σκηνή, ενθαρρύνοντας τη διεθνή κατανόηση και συνεργασία, ενώ εμπνέουμε υπεύθυνη πολιτική συνειδητότητα, σύμφωνα με τις αξίες μας.  Χρόνια Πολλά! Πάντα Ελεύθεροι».

  • Γιώργος Σπανός:…..«Σήμερα, με την ιδιότητα του Προέδρου του Εξωραϊστικού Ομίλου Μενετών, θέλω να σας ευχαριστήσω όλους εσάς που μας τιμάτε με την παρουσία σας, στα εγκαίνια της έκθεσης της Προεδρικής Φρουράς. Η έκθεση της Προεδρικής Φρουράς βρίσκεται σήμερα εδώ, για να τιμήσουμε όλοι μαζί την συμπλήρωση των 80 χρόνων από το Απελευθερωτικό Επαναστατικό Κίνημα της 5ης Οκτωβρίου 1944».

Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε ο κ. Αντώνης Γιαννικουρής, όπου κατά τον χαιρετισμό του έκανε ιδιαίτερη αναφορά, στην σημασία της εμβληματικής παρουσίας των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και της μεγαλύτερης Ομογενειακής Οργάνωσης AHEPA, στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια από το Επαναστατικό Απελευθερωτικό Κίνημα της Καρπάθου, υπογραμμίζοντας ότι:…«Η AHEPA, ως ο μεγαλύτερος ελληνικός Ομογενειακός Οργανισμός, με πάνω από έναν αιώνα προσφοράς στην Ελλάδα και στον απανταχού Ελληνισμό, δεν θα μπορούσε να μην δώσει το ΠΑΡΟΝ, σε αυτήν την εμβληματική χρονιά για την Κάρπαθο και τα Δωδεκάνησα. Η φιλοξενία της έκθεσης, είναι η ελάχιστη πράξη ανταπόδοσης, για την προσφορά των γυναικών και των ανδρών της Καρπάθου στους αγώνες του έθνους για ελευθερία και ανεξαρτησία.

Η παρουσία των τεσσάρων Ευζώνων στις εκδηλώσεις, αποτελεί ύψιστη τιμή για τα ακριτικά Δωδεκάνησα αλλά κυρίως για τον Δήμο Καρπάθου.

ANTΩΝΗΣ ΓΙΑΝΝΙΚΟΥΡΗΣ

Θέλω να ευχαριστήσω την ΑΕ την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κα Σακελλαροπούλου Κατερίνα, που με πατριωτικό αίσθημα ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα μας για δεύτερη φορά, σε μια πράξη υψηλού εθνικού συμβολισμού, στηρίζοντας την προτροπή μας, η έκθεση να συμπεριληφθεί στις επίσημες εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια από το Επαναστατικό Απελευθερωτικό Κίνημα Καρπάθου της 5ης Οκτωβρίου 1944».

Ακολούθησε η παρουσίαση της ευζωνικής στολής από τους αξιωματικούς της Προεδρικής Φρουράς, ενώ οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά την τέχνη και την ιστορία που περιβάλλουν την ευζωνική στολή, η οποία αποτελεί σύμβολο ελληνικής παράδοσης και ηρωισμού.