Η Αναπτυξιακή Δωδεκανήσου (ΑΝΔΩ) ΑΕ, στο πλαίσιο του τοπικού προγράμματος CLLD/LEADER, συμμετέχει σε Διατοπικά και Διακρατικά Σχέδια Συνεργασίας, αξιοποιώντας την εμπειρία και των υπόλοιπων Αναπτυξιακών Εταίρων (Ομάδων Τοπικής Δράσης) εντός και εκτός Ελλάδας. Κατά την τρέχουσα περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη τρία Διατοπικά Σχέδια συνεργασίας στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και της εκπαίδευσης στην επιχειρηματικότητα και ειδικότερα:

Η συνεργασία «Νήσων Περίπλους»: Συμμετέχουν συνολικά 16 εταίροι και αφορά στη διαπεριφερειακή συνεργασία των νησιωτικών Ομάδων Τοπικής Δράσης της χώρας με θέμα τον πολιτισμό και την ανάπτυξη. Σκοπός του σχεδίου είναι η μετατροπή του πολιτισμού από καταναλωτικό πεδίο σε παραγωγική δύναμη των Νησιών μας. Με θέμα τον πολιτισμό, πραγματοποιούνται ενέργειες, δράσεις, εκδηλώσεις σε όλη τη νησιώτικη Ελλάδα ενώ μέσω της συνεργασίας έχει δημιουργηθεί ένα ισχυρό δίκτυο των νησιωτικών Αναπτυξιακών Εταιρειών.

Προβολή και Προώθηση του Οινοτουρισμού: Στο Σχέδιο Διατοπικής Συνεργασίας «Προβολή και Προώθηση Οινοτουρισμού» συμμετέχουν συνολικά 23 Ομάδες Τοπικής Δράσης. Σκοπός του σχεδίου είναι η μετατροπή των επισκέψιμων οινοποιείων σε «κόμβους» διασύνδεσης του πρωτογενούς τομέα και της μεταποιητικής δραστηριότητας της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, προωθώντας συνέργειες με τους κλάδους της μεταποίησης, της φιλοξενίας και της εστίασης, στο πλαίσιο της αμοιβαίας αλληλοϋποστήριξης και συμβάλλοντας παράλληλα στην τοπική ανάπτυξη των περιοχών που συμμετέχουν στη συνεργασία. Ουσιαστικά είναι μια ιδέα που ξεκίνησε από την ΑΝΔΩ και την Ένωση Μικρών Οινοποιών Νοτίου Αιγαίου, προσπαθώντας να βρεθούν πόροι για την υλοποίησης της Εθνικής πολιτικής στον Οινοτουρισμό.

Ανάπτυξη Συνεργατισμού: Στο Σχέδιο Διατοπικής Συνεργασίας «Ανάπτυξη Συνεργατισμού» συμμετέχουν συνολικά 12  Ομάδες Τοπικής Δράσης. Σκοπός του σχεδίου είναι η ανάπτυξη της συνεργατικής επιχειρηματικότητας στις περιοχές της υπαίθρου που δραστηριοποιούνται οι συνεργαζόμενες ΟΤΔ και η εν γένει προώθηση της Κοινωνικής Οικονομίας, μέσω της δημιουργίας τοπικού οικοσυστήματος αλληλοϋποστηριζόμενων φορέων.

Τα Σχέδια Συνεργασίας περιλαμβάνουν πλήθος τοπικών και πανελλαδικών δράσεων (επιμορφωτικά εργαστήρια, δημιουργικές δράσεις, διοργάνωση ημερίδων, συναντήσεις για ανταλλαγή καλών πρακτικών) στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν χωρίς κόστος, οι ενδιαφερόμενοι. Στο πλαίσιο αυτό, το ερχόμενο σαββατοκύριακο, για το «Νήσων Περίπλους» η ΑΝΔΩ πραγματοποιεί ένα σεμινάριο σύγχρονου χορού στη Ρόδο.

Εκτός των σχεδίων συνεργασίας, μία άλλη δράση δικτύωσης για την ΑΝΔΩ, αποτελεί η λειτουργία του γραφείου Europe Direct Νοτίου Αιγαίου, μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου Europe Directs σε συνεργασία και καθοδήγηση της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του Ετήσιου Σχεδίου Επικοινωνίας του Europe Direct Νοτίου Αιγαίου, την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024, ημέρα εορτασμού της  Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών,  πραγματοποιήθηκε ενημερωτική επίσκεψη στο 7ο Γυμνάσιο Ρόδου. Την Παρασκευή 27/09/2024 και ώρες 18:00 – 21:00, το γραφείο συμμετέχει στην βραδιά του ερευνητή με φυσική παρουσία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Ρόδο και με αποστολή υλικού και παροχή καθοδήγησης για την υλοποίηση της δράσης, στη Σύρο. Τέλος, το Europe Direct Νοτίου Αιγαίου στηρίζει το Rhodes jazz festival που θα πραγματοποιηθεί στις 27-29/09/2024, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων για  την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής.

Παρόμοιες δράσεις δικτύωσης πραγματοποιήθηκαν και στο πλαίσιο του CLLD/LEADER Αλιείας με σημαντικά αποτελέσματα στον αλιευτικό, καταδυτικό τουρισμό, στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και στη ανάδειξη και διατήρηση της ξυλοναυπηγικής τέχνης. Τα αποτελέσματα των διατοπικών – διακρατικών συνεργασιών του LEADER Αλιείας θα παρουσιαστούν στο περίπτερο της ΑΝΔΩ στο International Sea Tourism Festival στην Ρόδο στις 25-28/10/2024.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις συνεργασίας και δικτύωσης της ΑΝΔΩ στο www.ando.gr και από τα στελέχη της εταιρείας στο 2241075323.

Για την ΑΝ.ΔΩ. Α.Ε.

Ο Πρόεδρος
Χρήστος Μπάρδος