Tην διαβίβαση αιτήματος του Δημάρχου Καρπάθου στο Υπ. Εσωτερικών για την καθιέρωση της 5ης Οκτωβρίου ως υποχρεωτική αργία για τον Δήμο Καρπάθου αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Καρπάθου στη συνεδρίαση της 30ης Αυγούστου 2024.

Η 5η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί στην συνείδηση των Καρπαθίων, ως ημέρα μνήμης και εορτασμού του ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ-ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ ΤΗΣ 5Ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1944.

Από τον πρώτο χρόνο της Επετείου, εορτάζεται ανελλιπώς η επέτειος του κινήματος, με χαρακτήρα Παγκαρπαθιακό.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι τις παραπάνω εκδηλώσεις έχουν τιμήσει με την παρουσία τους, Πρόεδροι  της Δημοκρατίας και Αρχηγοί του Ελληνικού Στρατού.

Με το ΦΕΚ 46/1969,το Ελληνικό κράτος, καθορίζει την 5η Οκτωβρίου ως επίσημη «ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΟΡΤΗ» ανάμεσα στις «Eπετείους Εθνικών και Ιστορικών γεγονότων, Πανελληνίου σημασίας»

Οι κύριες εκδηλώσεις γίνονταν στην σημερινή τοπική κοινότητα Μενετών, με δαπάνη της τότε Κοινότητος Μενετών και στην συνέχεια μετά την καποδιστριακή συγχώνευση, από τον Δήμο Καρπάθου.

Κατόπιν αιτήματος του τοπικού συμβουλίου Μενετών με την υπ’ αρ. αποφ.07/2024, το Δ.Σ Καρπάθου με την υπ΄ αριθ.111/2024 αποφάσισε να διαβιβαστεί αίτημα του Δημάρχου Καρπάθου, στο Υπ. Εσωτερικών, για την καθιέρωση της 5ης Οκτωβρίου ως υποχρεωτική αργία για τον Δήμο Καρπάθου.

Ο Δήμαρχος Καρπάθου
Μιχαήλ Κων. Φελλουζής