Την Κυριακή 18 Αυγούστου 2024 τα παροικιακά σωματεία των Ολυμπιτών υπό την συντονιστική μαεστρία και την σκηνοθετική έμπνευση του συμπατριώτη μας πρώην Έπαρχου Καρπάθου και Ηρωικής Νήσου Κάσου κ. Γιάννη Γ. Μηνατσή, παρουσίασαν μια μεγαλειώδη και άκρως συγκινητική αναπαράσταση της μεταναστευτικής μετάβασης που συντελέστηκε στην κοσμογονική μεταπολεμική περίοδο με σημείο αναφοράς και επίκεντρο τον Διαφανιώτικο μώλο.

Πλήθος κόσμου από την Όλυμπο, το Διαφάνι και από όλα σχεδόν τα χωριά της Καρπάθου κατέκλυσαν  από πολύ νωρίς εκείνο το  Κυριακάτικο απόγευμα, κάθε σπιθαμή κυριολεκτικά  του παραλιακού μετώπου του επινείου μας ώστε να απολαύσουν την μοναδική αυτή εκδήλωση. Η παρέα που ξεκινούσε με τα όργανα και τραγουδώντας μαντινάδες στον σκοπό του φευγιού από τον καφενέ της Ερνίας,  συνόδευε μελωδικά τους ξενιτεμένους μέχρι την άκρη  του μώλου.

Οι γυναίκες και οι άνδρες με έντονη συναισθηματική φόρτιση να αποχαιρετούν με δάκρυα στα μάτια τους αγαπημένους που ξενιτεύονται. Ο τελώνης να τσεκάρει με την κιμωλία τα εμπορεύματα και να ελέγχει τις αποσκευές των επιβατών. Η επιβίβαση στο καΐκι που κάνει δύο κύκλους στον κόλπο πριν απομακρυνθεί και χαθεί στον θαλάσσιο ορίζοντα. Και αμέσως μετά οι στιγμές του γυρισμού με εκείνους  που επέστρεφαν (μετανάστες, φαντάροι κ.α.) από όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου, για να πατήσουν ξανά τα Άγια Πάτρια Χώματα.

Να συναντήσουν με νοσταλγία τους δικούς τους ενώ έντονα συναισθήματα χαράς κατέκλυζαν τους συγγενείς και τους φίλους τους που τους υποδέχονταν με ανοιχτές αγκαλιές στον μώλο του Διαφανίου με λυροτσάμπουνα και μαντινάδες. Όλα τα παραπάνω εκτυλίχθηκαν μπροστά στα μάτια μας ολοζώντανα, γυρνώντας τους μεγαλύτερους πολλές δεκαετίες πίσω και ξυπνώντας τους αναμνήσεις που παρέπεμπαν στις αξέχαστες και δύσκολες εκείνες ώρες του αποχωρισμού, αλλά και τους νεότερους να παρακολουθούν με δέος τις συγκλονιστικές αυτές ανθρώπινες στιγμές.

Το ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στην αυτοσχέδια γιγαντοοθόνη σε κείμενα και αφήγηση του συμπατριώτης μας  κ. Γιώργου Ηλ. Ζωγραφίδη καθηλωτικό. Εξαιρετικό από κάθε οπτική και άποψη, μας μετέφερε νοερά με τις εικόνες του στην μεταπολεμική εποχή του έντονου μεταναστευτικού ρεύματος, ενώ ο αφηγητής με την σπασμένη από συγκίνηση και αισθαντική φωνή του, απέδωσε τα συναισθήματα της λύπης και της απέραντης στενοχώριας των προγόνων μας για τον ξεριζωμό και τον μισεμό από την Μάνα Όλυμπο.

Οι έντονες αυτές στιγμές της συγκίνησης στην συνέχεια της εκδήλωσης έδωσαν την σκυτάλη στην χαρά της μελωδίας των όμορφων και αξέχαστων τραγουδιών με θέμα την ξενιτιά που με μοναδική μαεστρία ερμήνευσαν οι καλλίφωνοι και ταλαντούχοι,  Ευγενία και Ηλιάννα Διακογεωργίου, Σοφία Βασιλαράκη, Δέσποινα Γιαννακλή, Μιχάλης Κωστάκης, Γιάννης Λεντάκης και ο Γιάννης Γ. Μηνατσής.

Την παρουσίαση ανάλαβε ο δικός μας πλέον δημοσιογράφος της ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου κ. Αριστείδης Μιαούλης  ο οποίος και τιμήθηκε στο τέλος της εκδήλωσης, ενώ συν παρουσιαστής  ήταν και το μέλος της συντονιστικής επιτροπής της εκδήλωσης κ. Βασίλης Νικολής. Η τρίωρη και πλέον χορταστική από κάθε άποψη βραδιά  μας έκλεισε υπό το φως της πανσελήνου και με την απονομή τιμητικών πλακετών σε όλους εκείνους (Μανώλη – Γιώργο Πρωτόπαπα και Νίκο Ορφανό) που είχαν αναλάβει με σύνεση και υπευθυνότητα  για δεκαετίες το δύσκολο συγκοινωνιακό έργο της μεταφοράς με τα καΐκια τους  χιλιάδων συμπατριωτών από τα πλοία της γραμμής στην ασφαλή αγκαλιά του Διαφανιώτικου μώλου.

Με την σειρά μας οφείλουμε να ευχαριστήσουμε όσους συμμετείχαν, εργάστηκαν και κουράστηκαν για την πραγματοποίηση αυτής της συλλογικής Πανολυμπίτικης εκδήλωσης. Ξέχωρα ευχαριστούμε τους μερακλήδες οργανοπαίχτες και τραγουδιστές όλων των ηλικιών που πλαισίωσαν τα δρώμενα του Μώλου, ενώ ιδιαίτερη μνεία αξίζει στους Μιχάλη Αν. Χηράκη, Νίκο Β. Χαρτοφύλακα, Νίκο Νικία Πολίτη, Νίκο Ι.Λεντάκη και Γιάννη Εμ. Παπαβασίλη για την πολύτιμη πατριωτική συνεισφορά τους σε όλες τις απαραίτητες προπαρασκευαστικές εργασίες. Συγχαίρουμε επίσης τον εμπνευστή και βασικό συντονιστή της βραδιάς κ. Γιάννη Γ. Μηνατσή ο οποίος χαίρει αυτοδικαίως του σεβασμού και της βαθύτατης εκτιμήσεως μας.

Το θετικό αποτέλεσμα  της συγκεκριμένης εκδήλωσης πιστεύουμε ακράδαντα ότι βασίστηκε στην ενότητα  και την αγαστή συνεργασία μεταξύ των φορέων που εκπροσωπούν Απανταχού την Όλυμπο ενώ μπορεί να αποτελέσει ένα νέο εφαλτήριο για αντίστοιχες μελλοντικές και εξίσου δυναμικές και επιτυχείς συλλογικές δράσεις.