Σε ένα εξαιρετικό γεγονός για την Καρδιολογική και ευρύτερα την ιατρική κοινότητα εξελίχτηκε η μεγάλη επετειακή εκδήλωση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας για τα 70 χρόνια από την ίδρυσή της, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου.

Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Πολιτείας, εξέχουσες προσωπικότητες από όλο το φάσμα του επιστημονικού κόσμου, Έλληνες Καρδιολόγοι- μέλη της ΕΚΕ και πολίτες.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε ντοκιμαντέρ που αποτύπωνε την πολύχρονη προσφορά της ΕΚΕ σε μια σειρά από τομείς από την αρχή της πολύπλευρης δραστηριότητάς της. Στη συνέχεια, με μια στοχευμένη ομιλία, ο Πρόεδρος της ΕΚΕ, Αν. Καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης παρουσίασε τους τομείς δραστηριοποίησης της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, επισημαίνοντας τον κύριο στόχο της, που είναι η δραστική μείωση της θνητότητας και νοσηρότητας από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ώστε την επόμενη δεκαετία να μην αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου.

Ακολούθησαν η ανακοίνωση των υποτροφιών εσωτερικού-εξωτερικού και η βράβευση των επιτυχόντων στις εξετάσεις του Ευρωπαϊκού Διπλώματος Καρδιολογίας, αναδεικνύοντας τη σταθερή προσήλωση της ΕΚΕ, όχι μόνο στη διαρκή επιμόρφωση των Καρδιολόγων αλλά και στη σταθερή και έμπρακτη στήριξή τους. Ιδιαίτερου ενδιαφέροντος ήταν η αναγόρευση -ως επίτιμων μελών της εταιρείας- του προέδρου της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Jeroen Bax, του κ. Joel Landzberg, εκπρόσωπου του American College of Cardiology και του διευθυντή Ενδοκρινολογίας και Γενετικής (NIH), παγκοσμίου φήμης Έλληνα ερευνητή κ. Κωνσταντίνου Στρατάκη. Το τελετουργικό έκλεισε με την τιμητική βράβευση Καθηγητών Καρδιολογίας που διαδραμάτισαν εξέχοντα ρόλο στην Καρδιολογία κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δεκαετιών.

Συγκεκριμένα βραβεύτηκαν οι Καθηγητές Παναγιώτης Βάρδας, Διονύσιος Κόκκινος, Δημήτρης Κρεμαστινός, Σπύρος Μουλόπουλος, Χαρίσιος Μπουντούλας, Ιωάννης Νανάς, Γιώργος Παρχαρίδης, Χριστόδουλος Στεφανάδης και Παύλος Τούτουζας. Στην επετειακή εκδήλωση παρέστησαν και πραγματοποίησαν χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας κ. Γιαννόπουλος, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής κ. Δημόπουλος και ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, καθηγητής, κ. Σφηκάκης.

Όλοι ανεξαιρέτως περιέγραψαν τη σημαντική πορεία της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και τη σημαντική της συμβολή -τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν- στη διαμόρφωση και εξέλιξη σημαντικών γεγονότων σε επιστημονικό και κοινωνικό πεδίο.

Η εκδήλωση έκλεισε με παρουσίαση υψηλού επιπέδου μουσικού προγράμματος από τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ και συγκεκριμένα την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και το μουσικό σύνολο “TANGartO”.

Η Επετειακή Εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο πλαίσιο του εορτασμού των 180 χρόνων από την ίδρυσή του.

Στην επετειακή εκδήλωση για τα 70 χρόνια λειτουργίας της, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία τίμησε τον Καθηγητή Δημήτριο Θ. Κρεμαστινό για τη συνολική προσφορά του στην Καρδιολογία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Κατά τη βράβευση, ο Καθηγητής Κρεμαστινός, που διετέλεσε και Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, δήλωσε:

«Ευχαριστώ την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία για την ιδιαίτερη τιμή για το ερευνητικό και το κλινικό μου έργο, τόσο για το κεφάλαιο «σίδηρος κα καρδιά», ιδίως στους ασθενείς με μεσογειακή αναιμία, όσο και για το ευρύτερο κεφάλαιο των μυοκαρδιοπαθειών.
Όμως χρήζει ειδικής μνείας η διεθνής αναγνώριση που είχε μέχρι σήμερα η λειτουργία της πρωτεΐνης φωσφολαμβάνης, η οποία, με την μετάλλαξή της, καθορίζει την εκδήλωση της καρδιακής ανεπάρκειας ή των θανατηφόρων αρρυθμιών στους αρρώστους.

Στο σημείο αυτό θα αναφερθώ στην Καθηγήτρια κυρία Κρανιά, στο Σινσινάτι των Η.Π.Α., η οποία ήταν εκείνη που πειραματικά απέδειξε τη λειτουργία της φωσφολαμβάνης σε πειραματόζωα και στην δική μας ερευνητική ομάδα που μελέτησε την εφαρμογή της στον άνθρωπο, βάσει μελέτης τριών γενεών του γενεαλογικού δέντρου.

Θα ήθελα, λοιπόν να ζητήσω από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία να τιμηθεί και η Καθηγήτρια Κρανιά για τη βασική της έρευνα στο θέμα της μετάλλαξης της φωσφολαμβάνης.»