Τι να σκέφονται τα νησιά το αποκαλόκαιρο; Την ώρα που τα καράβια της επιστροφής καταβροχθίζουν λαίμαργα ηλιοκαμμένους ταξιδιώτες, τι να περνάει άραγε από το νου τους;

Να αναστενάζουν για τα σοκάκια που ερημώνουν, για τις κούνιες που ακίνητες για μέρες, για τις παραλίες που αδειάζουν από παραθεριστές; Ή να ανυπομονούν να ξαναβρούν την ηρεμία τους, να ξανασυντονιστούν με τις μελωδίες της θάλασσας και του ανέμου και να επιστρέψουν στη γνώριμη μοναξιά τους;
Βρισκόμαστε ήδη στο μονοπάτι όταν βλέπουμε το Blue Star να μπαίνει στο λιμάνι. Είναι Κυριακή, 25 Αυγούστου, και για πολλούς το σινιάλο του είναι η τελευταία προειδοποίηση ότι από αύριο κιόλας κάθε κατεργάρης του Αιγαίου επιστρέφει αδιαπραγμάτευτα στον ξαλμυρισμένο πάγκο του. Στις καραβιές του αποκαλόκαιρου, τα χέρια στο κατάστρωμα απλώνονται πιο επιτακτικά. Χαιρετούν αλλά μοιάζουν και να θέλουν να πιαστούν από όσους στέκουν στο λιμάνι.
Για τη δική μου την παρέα, ευτυχώς το σινιάλο καθυστερεί ακόμα. Μέχρι χθες άγνωστοι μεταξύ μας, γίναμε αυτό το απόγευμα συν-Περιπατητές, άτακτα μέλη μιας άτυπης ομάδας ντόπιων και μη που μόνοι, δυο – δυο ή παρέες ολόκληρες εκκινούν να γνωρίσουν τις ομορφιές της Κάσου περπατώντας την και ατενίζοντας την από κορυφές και ξωκκλήσια.
Στην αφετηρία έχουμε ήδη όλοι γνωριστεί:
Η Χριστίνα είναι ένα γελαστό κορίτσι που αγαπά να περπατά στην Κάσο. Έχει κάνει ήδη τις περισσότερες πεζοπορικές διαδρομές που προσφέρει το νησί και πρόθυμα σου δείχνει τις φωτογραφίες από τις εξερευνήσεις της.
Ο Γρηγόρης και η Τζούλια είναι μαζί τέσσερα αεικίνητα πόδια. Μέλη του Αθηναικού Ορειβατικού Συλλόγου πέρασαν από την Κρήτη στην Κάσο με σκοπό να την γνωρίσουν περπατώντας την.
«Πώς να νοιαστείς για έναν τόπο αν δεν τον περπατήσεις;». Νοιάζονται, και το δείχνουν. Του χρόνου θα ναι πάλι εδώ… περισσότεροι.
Ο περίπατος εκτός από τη διαδρομή περιλαμβάνει και συντήρηση του μονοπατιού που ξεκινώντας από το Φρυ και τον Εμποριό φτάνει στο Πόλι μέσω της Παναγίας.
Οι σχίνοι και τα αγριόχορτα έχουν θεριέψει και τα μονοπάτια, όσο καλά κι αν είναι σχεδιασμένα, θέλουν φροντίδα. Ό,τι αγαπάς θέλει φροντίδα. Είτε είναι το νησί σου, ο άνθρωπος σου, η ψυχή σου. Αλλιώς χορταριάζει και γίνεται δύσβατο. Κι η παραμικρή βροχή μπορεί να το πνίξει.
Ο Ηλίας νοιάζεται για τα μονοπάτια, όσο νοιάζεται για την Κάσο. Ψάχνει συνεχώς τρόπους να την αναδείξει, να την εξελίξει και να την κάνει γνωστή. Η ψυχή των Περιπατητών, έχει έρθει εξοπλισμένος με εργαλεία και κάθε λίγο η ομάδα κάνει στάση για να κόψει και να απομακρύνει αγριόχορτα και πεσμένες πέτρες.
Ο Νίκος, που έρχεται είκοσι χρόνια πια στο νησί κι αν τον αποκαλέσεις «ντόπιο» καμαρώνει χαμογελαστός, έχει πάρει ήδη το πριόνι και εμείς απομακρύνουμε τους «εισβολείς» του μονοπατιού.

Φέτος το νησί συμπληρώνει 200 χρόνια από τον όλεθρο που προκάλεσαν κάποιοι άλλοι εισβολείς.

Το Ολοκαύτωμα, ή ο Πατημός, όπως τον λένε οι Κασιώτες, ήταν για την Κάσο, θέλοντας και μη, σημείο επανεκκίνησης. Το γυμνό τοπίο που διασχίζουμε, που βλέπεις όπου κι αν σταθείς στην Κάσο, σου θυμίζει το ανεξίτηλο τραύμα.
«Γίνονται στίβες τα κορμιά, τα αίματα ποτάμια
Σφάζους τους γέρους και τις γριές και όλα τα παλλικάρια
τις κοπελλιές και τα μωρά στη φλότα τους μπαρκάρουν
σκλάβους να τους πουλήσουσι στης Μπαρμπαριάς τα μέρη»
Περνάμε τις έξι εκκλησιές, που, όπως θέλει ο θρύλος, απάλλαξαν την περιοχή από τα κακά πνεύματα και την Παναγιά του Γιώργη που χτίστηκε το 1770. Δίπλα σε νεόχτιστα συναντάμε απομεινάρια αρχαίων τάφων.
Στην Κάσο το παρόν και το παρελθόν χορεύουν σφιχτοδεμένα.
Στα λαξευμένα σκαλοπάτια που διασχίζουμε για να φτάσουμε στο Πόλι, τα πατήματα μας συναντιούνται τώρα με πατήματα αρχαίων προγόνων.
Η Έλενα, η νεότερη της παρέας, τα ανεβαίνει με προσοχή. Είτε περπατεί στα μονοπάτια της Κάσου, είτε χορεύει σούστα στα πανηγύρια της, η ηλικία της δίνει φτερά στα πόδια.
Πανηγύρια… Εκεί να δεις πατήματα. Αποφασιστικά και σίγουρα. Σαν τη σιγουριά ότι τούτη γη που την πατούμε όλοι μέσα θε να μπούμε. Ακόμη κι οι νέες μαντινάδες «πατούν» πάνω σε παλιούς σκοπούς.
Ατενίζουμε από τη μία τα βουνά και από την άλλη τη θάλασσα. Περνάμε καπετανόσπιτα και ξερολιθιές.
Το ηλιοβασίλεμα από το εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων είναι το απρόσμενο δώρο μας.
Η εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο Πόλι μας υποδέχεται ήδη φωτισμένη. Το βοτσαλωτό της πάτωμα εντυπωσιάζει πιστούς και μη.
Παίρνοντας την κάθοδο από το Πόλι γελαστοί άνθωποι μας χαιρετούν. Η Κάσος είναι οι άνθρωποι της. Περπατούν χαμογελαστοί και καλημερίζουν γνωστούς κι αγνώστους. Αν τσιγκουνεύεσαι την «Καλημέρα», μάλλον αυτό το νησί δεν σου κάνει.
Οι άνθρωποι που πατάνε την Κάσο δεν την ξεχνούν. Αλλά και δεν ξεχνιούνται. Γίνονται μέρος του ανάγλυφου, αφήνουν εδώ το πάτημα τους, το σημάδι τους, τη χαραή τους.
Ένας αδόκητος χαμός είναι ικανός να βυθίσει όλο το νησί σε πένθος, να κάνει την κασιώτικη λύρα να σωπάσει για μέρες. Ακόμη κι αν ο δρόμος σε έφερε εδώ μόνο μια φορά, δεν λησμονιέσαι: «Θυμάσαι τον τάδε… που είχε έρθει εκείνο το καλοκαίρι;».
Η σκέψη ότι στην Κάσο δεν ξεχνιέσαι κάνει την θλίψη του αποκαλόκαιρου λίγο περισσότερο ανεκτή. Το καράβι που σε παίρνει στην βάση σου αδιαπραγμάτευτα, στο μυαλό σου έχει ήδη ξεκινήσει το ταξίδι που θα σε ξαναφέρει σ’ αυτόν τον τόπο.
Ξέρεις ότι και το επόμενο καλοκαίρι, όποτε και να έρθεις, όλο και κάποιος θα σε περιμένει. Να σε καλημερίσει. Να σου σφίξει το χέρι. Και να το απλώσει για να περπατήσετε μαζί. Πάντα υπάρχουν μονοπάτια και χαρούμενοι άνθρωποι να ανακαλύψεις.
ΥΓ. Στη μνήμη του Βαγγέλη Καταχανά που πέρυσι περπατούσαμε μαζί αλλά φέτος ακολούθησε το δικό του, αχαρτογράφητο για εμάς τους υπόλοιπους, μονοπάτι.
Κείμενο/φωτογραφίες: Εύα Σεϊντή