Μέσα σε κλίμα ιερής συγκίνησης και πατριωτικής έξαρσης γιορτάστηκε  στις 8 Οκτωβρίου 2017 η καθιερωμένη επέτειος της εθνικοαπελευθερωτικής Επανάστασης της 5ης Οκτωβρίου 1944, την οποία ο Σύλλογος Απανταχού Μενετιατών, διοργανώνει με αταλάντευτη προσήλωση, επί πενήντα και πλέον χρόνια.

Η μεγάλη αίθουσα του Πειραϊκού Συνδέσμου, ήταν κατάμεστη από κόσμο. Άνδρες, γυναίκες, νέοι και παιδιά από κάθε γωνιά της Αττικής, τίμησαν με την αθρόα προσέλευσή τους τη μεγάλη Επέτειο.  Το τελετουργικό  πρόγραμμα της εκδήλωσης, το οποίο διηύθυνε ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Παχος, καθήλωσε κυριολεκτικά τους ακροατές, με την υψηλού κύρους παρουσία των ομιλητών.

Ο εκ Μενετών καταγόμενος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου-Ορεστιάδος-Σουφλίου κ.κ.Δαμασκηνός με την Πρόεδρο Απανταχού Μενετιατών Καρπάθου κ.Ειρήνη Μαρή-Κοσμά. Φωτό:Σοφία Αλεξίου.

Στην αρχή έλαβε το λόγο η Πρόεδρος του Συλλόγου μας, κ. Ειρήνη Μαρή η οποία καλωσόρισε τους παριστάμενους, τονίζοντας τη σημασία που έχει για τους Μενετιάτες  ο εορτασμός της 5ης Οκτωβρίου. Αποτελεί, είπε,  έναν ελάχιστο φόρο τιμής, σε εκείνους που πρώτοι σήκωσαν το λάβαρο της Επανάστασης, γεγονός το οποίο σε καμία περίπτωση δεν υποβαθμίζει τον Παγκαρπαθιακό χαρακτήρα του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα.

Ακολούθησε ιερό τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως  των ψυχών των ηρωικώς πεσόντων Καρπαθίων αγωνιστών καθόλη τη διάρκεια της Ιταλογερμανικής κατοχής, το οποίο τέλεσαν  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου – Ορεστιάδος – Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνός και ο ιερέας κ. Ρουκουνάκης.

O κύριος ομιλητής της εκδήλωσης καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών κ.Γιώργος Β. Γεραπετρίτης. Φωτό: Σοφία Αλεξίου.

Ο συγχωριανός μας καθηγητής Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης παρουσίασε στη συνέχεια το βιογραφικό των δύο εκλεκτών προσωπικοτήτων, του εκ Μενετών καταγόμενου Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη, κ.κ. Δαμασκηνού  και του επίσης συγχωριανού μας καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ.Γεωργίου Β. Γεραπετρίτη.

Στην βαρυσήμαντη  αντιφώνησή του ο κ.κ Δαμασκηνός τόνισε την ενωτική δύναμη των τοπικών εορτασμών και τη σημασία που έχουν οι  ιστορικές καταβολές  για την προστασία της εθνικής μας ταυτότητας. Λαός χωρίς εθνικές ρίζες είναι καταδικασμένος να μαραθεί και να εκλείψει, επεσήμανε και έκλεισε την ομιλία του εκφράζοντας τη συγκίνησή του που η ευτυχής συγκυρία της εκδήλωσης τον επανένωσε με τις Καρπαθιακές πατρικές ρίζες του.

Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, κ. Γεώργιος Γεραπετρίτης, έλαβε στη συνέχεια το λόγο. Στην εμπνευσμένη και από στήθους ομιλία του, απάντησε σε πέντε ερωτήματα, τα οποία ο ίδιος έθεσε, αλλά και τα οποία έχουν γίνει τα πρόσφατα χρόνια θέμα συζήτησης και αντιπαραθέσεων μέσα στη Καρπαθιακή κοινωνία.

Γιατί δικαιούνται να εορτάζουν οι Μενετιάτες την 5η Οκτωβρίου 1944;
Ποια γνωρίσματα καθιστούν την 5η Οκτωβρίου Επανάσταση;
Ποια ήταν η σημασία και η αξία της μέσα στη δεδομένη ιστορική συγκυρία;
Πώς και κατά πόσο το επαναστατικό κίνημα  της 5ης Οκτωβρίου επηρέασε την εξέλιξη των Δωδεκανησιακών πραγμάτων και αυτήν την  ίδια την  Ενσωμάτωση, ήταν ανάμεσα στα θέματα που ο ομιλητής ανέπτυξε.

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Ν.Δ. καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου κ.Μάνος Κόνσολας.Φωτό: Σοφία Αλεξίου.

Ο π.Υπουργός κ.Αριστοτέλης Παυλίδης στο βήμα.

Ο κ. Γεραπετρίτης με τον καταιγιστικής επιχειρηματολογίας λόγο του, ενισχυμένο και με  τεκμήρια από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής, έδωσε οριστικά και αμετάκλητα απαντήσεις σε κάθε είδος αμφισβήτηση που αφορά την έκρηξη του Επαναστατικού Κινήματος και  τον ιστορικό ρόλο των Μενετιατών σε αυτό.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη θεατρική ανάγνωση από την ηθοποιό κ. Ρίτα Λυτού, ενός αφηγήματος της συγχωριανής μας και μέλους του Δ.Σ του Συλλόγου μας κ. Σοφίας Χατζηδημητρίου-Παράσχου, αφιερωμένου στη μνήμη του πρόσφατα αποδημήσαντα αδελφού της Μηνά Χατζηδημητρίου.

Το τελετουργικό πρόγραμμα της εκδήλωσης, παρουσίασε ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Παχος, από την Λέρο. Φωτό: Σοφία Αλεξίου.

Tο Δ.Σ του Συλλογου Απανταχού Μενετιατών Καρπάθου.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης κεράστηκαν παραδοσιακά γλυκά μέσα σε μια ευφρόσυνη και ενωτική ατμόσφαιρα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι:
Κόνσολας Μάνος, βουλευτής Δωδεκανήσου, Παυλίδης Αριστοτέλης, πρώην υπουργός, Πέτρος Μούσιος, εκπρόσωπος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, Δημοσθένης Δασκαλάκης, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Μιχάλης Παζαρζής, καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά και π.πρόεδρος του Συλλόγου Απ. Μενετιατών, Ελένη Παζαρζή, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πειραιά, Σοφία Κανάκη, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Χαϊδελβέργης, Επίτιμη Σχολική Σύμβουλος και π.πρόεδρος της Αδελφότητας Ολυμπιτών Καρπάθου, Ιωάννης Καραϊτιανός, Πρόεδρος Συλλόγου Απανταχού Καρπαθίων, Ντίνος Λαμπετίδης, πρώην Πρόεδρος Συλλόγου Απανταχού Καρπαθίων, Γιάννης Λυριστάκης, πρώην Πρόεδρος Συλλόγου Απανταχού Καρπαθίων, Κατερίνα Βουρεξάκη, εκπρόσωπος της Ένωσης Καλύμνιων Αττικής και Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων, Αιμιλία Μαργαρίτη, Αντιπρόεδρος Συλλόγου των εν Ελλάδι Κασίων, Δέσποινα Αγγελίδου – Μαρκαντέ, Πρόεδρος του Κοινωνικού Συλλόγου Συμαίων «Ο Πανορμίτης», Νίκη Πρωτόπαππα, Πρόεδρος Απεριτών Καρπάθου, Μαρία Γουλιάρα, Πρόεδρος του Συλλόγου Πυλιατών Καρπάθου, Άννα Μαστρομιχάλη – Χειλά, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ολυμπιτών Καρπάθου, Ειρήνη Βασιλιώτη – Χατζηαντωνίου, εκπρόσωπος του Συλλόγου Οθειτών Καρπάθου, Παναγιώτα Εμμανουηλίδη – Σακελλαρίδη, εκπρόσωπος Αρκασιωτών Καρπάθου, Μανώλης Δημελάς, πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Μενετιατών, Ντίνος Κωνσταντινίδης, χειρουργός Διευθυντής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Καλλιόπη Γ. Γεωργίου, κλινικός ψυχολόγος, επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού, Καλλιρρόη Γεωργίου-Μανωλάκη, εκδότρια της εφ.”ΚΑΡΠΑΘΙΑΚΗΣ” κ.α.

Μηνύματα απέστειλαν ο κ. Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, Βουλευτής Ν.Δ., Φωτεινή Παζαρτζή-Φλογαιτη, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Φραγκούλης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων, Πολιτιστικό Ίδρυμα Δωδεκανήσου «Κλεόβουλος ο Λίνδιος».
Εκφράζουμε θερμές ευχαριστίες σε όλους όσοι μας τίμησαν με την παρουσία και τα μηνύματά τους.

Θερμές ευχαριστίες σε όλους όσοι βοήθησαν στην οργάνωση και πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζουμε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Διδυμοτείχου – Ορεστιάδος – Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνό καθώς και στον συγχωριανό μας καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου, κ.Γεώργιο Γεραπετρίτη γιατί ενίσχυσαν με τους λόγους τους την πατριωτική υπερηφάνεια μας.

Και του χρόνου!

ΤΟ Δ.Σ.

1984: Επέτειος της “5ης Οκτωβρίου 1944” παρουσία του Υπουργού κ. Ζακολίκου,στις Μενετές Καρπάθου