Όπως κάθε καλοκαίρι, τα τελευταία τουλάχιστον επτά χρόνια, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών-Πειραιώς, το Σάββατο 3 Αυγούστου 2024, πραγματοποιήθηκε στην Κάσο η δεύτερη, για το φετινό καλοκαίρι, συνάντηση μελών των Κασιακών παροικιακών φορέων Αμερικής, Αθήνας και Ρόδου.

Οι συναντήσεις αυτού του χαρακτήρα αποτελούσαν διαχρονικά μοναδική ευκαιρία αλληλογνωριμίας των μελών των Δ.Σ., καθώς και αλληλοενημέρωσης πάνω σε θέματα που αφορούν στην ιδιαίτερη πατρίδα μας. Πρέπει να τονιστεί ότι αντίστοιχες συναντήσεις οργανώνονται κάθε χρόνο σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου με μεγάλη επιτυχία. Οι συναντήσεις αυτές δεν υποκαθιστούν, ούτε έχουν τον ρόλο μιας λαϊκής συνέλευσης.

Στη συνάντηση της 3/8, παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων: ο δήμαρχος Ηρωικής Νήσου Κάσου κ. Μιχάλης Ερωτόκριτος, ο τ. δήμαρχος κ. Γιώργος Παπαγεωργίου, οι δημοτικοί σύμβουλοι κκ. Ιουλία Δασκαλάκη και Μανώλης Πέπης, ο αντιπρόεδρος και τα μέλη της Αδελφότητας Κασιωτών Αμερικής κ.κ. Νίκος Παπαγεωργίου, Εύα Διακαντώνη, Χριστοφής Μαυρομούστακος, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΚΑΣΙΟΣ ΚΟΙΝΣΕΠ κ.κ. Μηνάς Μαλανδρής και Ντίνος Φούντης, ο συντονιστής και τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής των δράσεων των 200 χρόνων από την επέτειο του Ολοκαυτώματος της Η.Ν. Κάσου κ.κ. Ντίνος Ζαχάρης, Βάσω Χριστοφυλλάκη, Μανώλης Περσελής και Νίκος Δελαγραμμάτικας.

Η συνάντηση έγινε στον υπέροχο προαύλιο χώρο του ξενοδοχείου «ΑΕΡΙΚΟ» στο Αρβανιτοχώρι. Αρχικά έγινε μια αναλυτική αναφορά στις δράσεις που έγιναν και σε όσες έχουν προγραμματιστεί να γίνουν για την επέτειο των 200 χρόνων από την επέτειο του Ολοκαυτώματος σε Αμερική, Αττική, Κάρπαθο, Κάσο, Ρόδο και Χάλκη.

Στη συνέχεια, έγινε μια συζήτηση για θέματα που απασχολούν διαχρονικά τους απανταχού Κασιώτες. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών-Πειραιώς κ. Γιάννης Φραγκούλης:

«Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν:

– Η ανάγκη διατήρησης του μοναδικού υποκαταστήματος Τράπεζας στην Κάσο και του ΑΤΜ της Εθνικής Τράπεζας καθώς και η ανάγκη εξεύρεσης τρόπων αντιμετώπισης κατάργησης – συρρίκνωσης υπηρεσιών (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, ΟΓΑ, ΙΚΑ, Δ.Ο.Υ., κ.λπ.). Όπως επισημάνθηκε από όλους τους παρευρεθέντες, στην Κάσο καθώς και στα περισσότερα μικρά νησιά, υπάρχει μεγάλο ποσοστό κατοίκων μη εξοικειωμένων με τη σύγχρονη τεχνολογία (ηλικιωμένοι, ΑΜΕΑ, κλπ), που έχουν δικαίωμα στη ζωή!
 

Η ανάγκη συντονισμού λειτουργίας των μουσείων (Αρχαιολογικό, Ναυτικό, Λαογραφικό, Ελαιοτριβείο Αγίου Δημητρίου) σε μέρες και ώρες, που να διευκολύνουν την πλειοψηφία των υποψηφίων επισκεπτών.

– Η δρομολόγηση ενεργειών παραγωγής ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) θα πρέπει να εξεταστεί άμεσα από τον Δήμο μας, όπως ήδη έχει γίνει σε πολλά νησιά και της Δωδεκανήσου (Αστυπάλαια, Τήλος, Χάλκη), προκειμένου να μηδενιστεί το ποσό στους οικιακούς λογαριασμούς ρεύματος και να περιοριστεί στο ελάχιστο, στους αντίστοιχους επαγγελματικούς.

Μέχρι σήμερα, έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά συστήματα, με πρωτοβουλία κάποιων ιδιωτών, γεγονός ενθαρρυντικό, αλλά μη εφαρμόσιμο για την πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων.

– Η ανάγκη άμεσης έναρξης εργασιών επισκευής του ισογείου ακινήτου, ιδιοκτησίας Ι. Μητρόπολης Καρπάθου – Κάσου, που έχει παραχωρηθεί στον Δήμο μας, προκειμένου να στεγάσει εργαστήριο συντήρησης εικόνων, τέμπλων, κλπ.

Στον κρίσιμο τομέα της Υγείας, υπάρχει ανάγκη για άμεση πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο ΠΠΙ του νησιού μας.

-Παράλληλα, πρέπει να συνεχιστεί η υποβολή αιτημάτων για τη λειτουργία μονάδας αιμοκάθαρσης στο Νοσοκομείο Καρπάθου, καθώς και για την τακτική επίσκεψη ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, ιδιαίτερα αυτής του παιδιάτρου. Τέλος, το σημαντικότερο και πλέον επείγον θέμα είναι ο προγραμματισμός πραγματοποίησης αιμοδοσίας στο νησί μας, σε τακτά χρονικά διαστήματα.

– Στον τομέα της Συγκοινωνίας, απαιτείται συνέχιση υποβολής αιτημάτων για την μείωση του κόστους εισιτηρίων, που παραμένει υψηλό, παρά τις πρόσφατες ανακοινώσεις των ακτοπλοϊκών εταιρειών.

Ειδικά, για την επέκταση εφαρμογής του ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟΥ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥ, ενός πολύ πετυχημένου μέτρου, θα σταλεί για πολλοστή φορά, πρόταση για την επέκταση εφαρμογής του και στους ιδιοκτήτες κατοικιών μη μονίμων κατοίκων (π.χ. πρόσβαση στο σύστημα με τον μοναδικό αριθμό ΑΤΑΚ του ακινήτου).

Ειδικότερα για την ενδοεπικοινωνία στο νησί μας, διατυπώθηκαν έντονα παράπονα από τους παρευρεθέντες καθώς και η ανάγκη εκτέλεσης δρομολογίων του δημοτικού λεωφορείου από αεροδρόμιο και λιμάνι κατά τις ώρες των αφίξεων.

– Για τις παραλίες του νησιού μας, υπάρχει ανάγκη συνεννόησης μεταξύ δήμου και επαγγελματιών για τον καθαρισμό και την αξιοποίησή τους, καθώς και η τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων για τους χώρους που επιτρέπεται το μπάνιο σε κατοικίδια ζώα, σε γυμνιστές και σε όσους θέλουν να κατασκηνώσουν.

Η σχετική σήμανση θα πρέπει να γίνει μετά τις σχετικές αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και σε συνεννόηση με τις Αστυνομικές και Λιμενικές Αρχές του νησιού.

Κλείνοντας, τονίστηκε για άλλη μια φορά, η ανάγκη συνεχούς επικοινωνίας, αλληλοενημέρωσης και συνεργασίας μεταξύ των φορέων Αμερικής, Αττικής, Ρόδου και Κάσου καθώς και με συμπατριώτες που βρίσκονται σε χώρες, όπου δεν υπάρχει οργανωμένος φορέας, όπως για παράδειγμα στην Αγγλία και στη Γαλλία (υπενθυμίζεται ο Πανδωδεκανησιακός ιστότοπος με συνδέσεις για τους απανταχού συμπατριώτες www.dodecanisos.com.gr).

Ειδικά, για τις περιπτώσεις χορηγίας προς τα σχολεία, προς το ιατρείο, κ.λπ., θα πρέπει να υπάρχει συνεννόηση και συντονισμός μεταξύ όλων των φορέων, πριν τη λήψη αποφάσεων, ώστε να αποφεύγονται οι «επικαλύψεις» (το ίδιο αίτημα να ικανοποιείται από 2 ή και περισσότερους φορείς).

Πιθανότατα, η δημιουργία μας πλατφόρμας αλληλοενημέρωσης από τον δήμο και βέβαια ο ρόλος του συντονιστή, που πρέπει να έχει κάποιος εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, θα συμβάλουν καθοριστικά προς τη σωστή κατεύθυνση. Για όλα τα παραπάνω, θα σταλούν αναλυτικά υπομνήματα τόσο στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όσο και στον δήμαρχο και στα μέλη του ΔΣ της Η.Ν. Κάσου.