Σε ένα μεγάλο έργο για την αναβάθμιση, επέκταση και βελτίωση των εγκαταστάσεων των λιμενικών υποδομών και στην εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων ασφαλείας σύμφωνα με τις απαιτήσεις των εγκεκριμένων ΣΑΛΕ (Σχέδια Ασφαλείας Λιμενικών Εγκαταστάσεων), προχωρά το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου, στους λιμένες Σύμης, Κάσου, Καστελλορίζου και Καρπάθου (Πηγάδια και Διαφάνι).

Ειδικότερα, σε έκτακτη συνεδρίαση του το Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου, αποφάσισε να υποβάλει τη σχετική πρόταση στο πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο», στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, για την προμήθεια και εγκατάσταση των παρακάτω βασικών υποσυστημάτων ασφάλειας για τις λιμενικές εγκαταστάσεις των λιμένων Καρπάθου, Κάσου, Καστελλορίζου και Σύμης:

1. Σύστημα Παρακολούθησης/Επόπτευσης μέσω Δικτύου Καμερών (CCTV System)

2. Υποσύστημα Ελέγχου Πρόσβασης Θυρών με χρήση έξυπνων καρτών

3. Εξοπλισμός Πληροφορικής & Δικτύων

4. Γενικός Εξοπλισμός Ασφαλείας

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου είναι ο Φορέας Εκμετάλλευσης και Διοίκησης 15 λιμένων, εκ των οποίων 4 διαθέτουν λιμενικές εγκαταστάσεις που πληρούν το προϋποθέσεις ένταξης στο εν λόγω πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα:
1. Λιμενική Εγκατάσταση «Λιμένας Σύμης» με μοναδικό διακριτικό αριθμό ΙΜΟ: GRSYM-0001.
2. «Λιμένας Καστελλορίζου
3. «Λιμένας Κάσου»
4. «Λιμένας Καρπάθου», που έχει δύο ξεχωριστές λιμενικές εγκαταστάσεις, τον «Λιμένα Διαφανίου» και τον «λιμένα Πηγαδίων Καρπάθου».

Οι ανωτέρω λιμενικές εγκαταστάσεις, εξυπηρετούν κυρίως επιβατικά πλοία που εκτελούν Διεθνείς Πλόες ή/και Κατηγορίας Α’ και υπάγονται στις προβλέψεις του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 31ης Μαρτίου 2004 για τη βελτίωση της ασφάλειας στα πλοία και τις λιμενικές εγκαταστάσεις, όπως αυτός ενσωματώθηκε στην Εθνική Νομοθεσία με το Νόμο 3622/2007 και τροποποιήθηκε με το άρθρο 12 τον Νόμου 4150/2013 και ισχύει.

Για τον λόγο αυτό, κάθε μια από τις προαναφερόμενες λιμενικές εγκαταστάσεις έχει το δικό της Σχέδιο Ασφάλειας στο οποίο περιγράφονται λεπτομερώς οι προβλεπόμενες διαδικασίες που θα πρέπει να εφαρμόζονται σε κάθε Επίπεδο Ασφάλειας, το χρονικό διάστημα εφαρμογής τους, το προσωπικό που απαιτείται να στελεχώνει τη λιμενική εγκατάσταση κάθε φορά, όπως και τον αναγκαίο εξοπλισμό ασφαλείας.

Τα Σχέδια Ασφάλειας έχουν εκπονηθεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις τον Κώδικα ΙSΡS και έχουν γίνει αποδεκτά από την αρμόδια διεύθυνση τον ΥΝΑΝΠ, (Διεύθυνση Ελέγχου Ασφάλειας Πλοίων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων-ΔΕΔΑΠΛΕ).

Η εφαρμογή τον Σχεδίου Ασφάλειας της κάθε λιμενικής εγκατάστασης ελέγχεται τουλάχιστον μια φορά το έτος από την οικεία Λιμενική Αρχή και δειγματοληπτικά από τα αρμόδια κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εάν από τους ελέγχους διαπιστωθούν «Μη Συμμορφώσεις» ή/ και αποκλίσεις από τις προβλέψεις των ισχυόντων Σχεδίων Ασφαλείας, τότε είναι δυνατόν να επιβληθούν χρηματικά πρόστιμα προς τον Φορέα Διοίκησης της Λιμενικής Εγκατάστασης ή και υπό προϋποθέσεις να ζητηθεί η διακοπή της λειτουργίας τους από την αρμόδια επιτροπή τον ΥΝΑΝΠ, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις τοπικές κοινωνίες.

Επιπλέον, οι ανωτέρω λιμένες λόγω του ό,τι αποτελούν το κύριο σημείο εισόδου- εξόδου των εμπορευμάτων, των εφοδίων, των οχημάτων και των προσώπων των συγκεκριμένων νησιών, επιτελούν μια Ζωτικής Σημασίας Λειτουργία, σύμφωνα και με τις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2022/2557 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Δεκεμβρίου 2022, για την ανθεκτικότητα των κρίσιμων οντοτήτων των οποίων η καταστροφή θα επέφερε σημαντικές συνέπειες, τόσο σε τοπικό, όσο και σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ολοκληρώνοντας, δεν θα πρέπει να παραβλέπεται ότι από τις λιμενικές εγκαταστάσεις Σύμης και Καστελλορίζου, λόγω του χαρακτηρισμού τους ως Θαλάσσια Συνοριακά Σημεία Διέλευσης διακινείται σε ετήσια βάση μεγάλος αριθμός επισκεπτών που προέρχονται από τρίτες χώρες, (εκτός Σένγκεν), ο οποίος μάλιστα αναμένεται να αυξηθεί το 2024, λόγω της θεσμοθέτησης της Vίsa Express.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω και λαμβάνοντας υπόψη τις απορρέουσες υποχρεώσεις του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, εγκρίθηκε από τα μέλη του Δ.Σ η μελέτη τεχνικής περιγραφής και εκτέλεσης του έργου με τίτλο: Αναβάθμιση, επέκταση, βελτίωση εγκαταστάσεων λιμενικών υποδομών και εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων ασφαλείας σύμφωνα με τις απαιτήσεις των εγκεκριμένων ΣΑΛΕ των ΛΕ των λιμένων Σύμης, Κάσου, Καστελλορίζου, Καρπάθου (Πηγάδια & Διαφάνι).

Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός της πρότασης ανέρχεται στο ποσό των 2.508.025,24 €.

“Δημοκρατική”