Η μεγάλη λειψυδρία των τελευταίων ετών, συνέπεια της κλιματικής κρίσης, έχει μειώσει δραματικά τα αποθέματα νερού στο νησί μας.

H εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας αφαλάτωσης στα Πηγάδια σε χρόνο ρεκόρ (μεγάλη επιτυχία του Δήμου Καρπάθου) έσωσε την παρτίδα για την πρωτεύουσα εν μέσω τουριστικής περιόδου.

Όμως ακόμη και σε χωριά που είχαν επάρκεια νερού, οι κάτοικοι εγκαθιστούν τώρα μαζικά οικιακές δεξαμενές αποθήκευσης.

Επακόλουθο είναι να έχει εκτοξευτεί η κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού.

Η επιβάρυνση του περιβάλλοντος με πλαστικά μπουκάλια είναι ανυπολόγιστη και η προοπτική της δημοτικής ανακύκλωσης αργεί απελπιστικά.

Ο Περιβαλλοντικός/Εξωραιστικός Σύλλογος Μερτώνα, με ευαισθησία στο φυσικό περιβάλλον και πολλές δράσεις για την αναβάθμισή του.

Σε όσους συμπατριώτες κατεβάσουν αυτοκίνητο στο νησί από Αθήνα, Κρήτη, Ρόδο για τις θερινές διακοπές, να πάρουν μαζί τους στην επιστροφή μία σακκούλα με συρρικνωμένα πλαστικά μπουκάλια από την προσωπική τους κατανάλωση.

Προφανώς δεν θα σώσουμε έτσι το νησί αλλά θα εκπέμψουμε ένα ισχυρό μήνυμα Ανακύκλωσης και θα μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα.

Προτρέπουμε τους αδελφούς – Καρπαθιακούς Συλλόγους και κάθε ευαίσθητο πολίτη να διαδώσουν αυτό το μήνυμα.

Υποθέτοντας 1000 αυτοκίνητα και 100 συρρικνωμένα μπουκάλια ανά σακκούλα, η πρωτοβουλία θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανακύκλωση και να απομακρύνει από την Κάρπαθο 100.000 μπουκάλια!

Σύλλογος Μερτώνα