Στην τελική ευθεία για το 23ο Συμπόσιο – Προσκύνημα της ΣΤΕΓΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ που θα πραγματοποιηθεί στην Κάσο, από 27 – 30 Ιουνίου 2024, με την συμπλήρωση 200 χρόνων από το Ολοκαύτωμα.

Aριστείδης Μιαούλης, Δημοσιογράφος

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία από την ανακοίνωση μου την Κυριακή 30 Ιουνίου 2024 με θέμα: Ιωάννης Μ. Μαλανδράκης: Κάσος 1824 – Πάτμος 17 Ιουλίου 1899.

Το προσφυγόπουλο από την Κάσο που σώθηκε από το φοβερό Ολοκαύτωμα της πατρίδας του το 1824, μέσω Σύρου βρέθηκε στην Πάτμο, έγινε πλοίαρχος, παντρεύτηκε μια πλούσια νέα και έγινε Ναυτικός ΄Έλληνας Πρόξενος με υψηλό πατριωτικό φρόνημα.

‘Oλα αυτά μέσα από ανέκδοτα έγγραφα όπου παρουσιάζονται οι σχέσεις Κάσου – Πάτμου. Γάμοι Κασίων με Πάτμιες τα πρώτα μετεπαναστικά χρόνια, αγορές και μεταβιβάσεις πλοίων από τούς ναυτικούς του νησιού της Αποκάλυψης, ένας Πάτμιος Αρχιεπίσκοπος που ένωσε την Κάσο με την Κάρπαθο ως ενιαία Μητρόπολη.

Οι σχέσεις του Πάτμιου Φιλικού Δημητρίου Θέμελη με τους ήρωες Κασιώτες, τον οποίο φιλοξένησαν στο νησί τους, το 1821.

Επιχειρώ με ντοκουμέντα να αποδείξω πως οι ιστορικοί ισχυρισμοί περί δημιουργίας συνοικία “Τα Κρητικά” στη Χώρα της Πάτμου, αμφισβητούνται.

 Αριστείδης Μιαούλης