Άρχισαν οι εργασίες της δημιουργίας Μονάδας Φροντίδας για απόρους ηλικιωμένους στα ΚΟΛΥΜΠΙΑ της ΡΟΔΟΥ

Η επιθυμία της Μεγάλης Δωρήτριας του Δήμου της Ρόδου, άρχισε να υλοποιείται. Η επιμονή και υπομονή του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας και την Εφορία Νεοτέρων Μνημείων, ξεπέρασαν όλες τις δυσκολίες και σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρακολουθούμε τις εργασίες δημιουργίας μιας σύγχρονης μονάδας φροντίδας για άπορους ηλικιωμένους.

ΠΑΟΛΑ ΝΕΣΤΟΡΙΔΗ

Η πορεία ήταν δύσκολη και χρονοβόρα και δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις, που υπήρξαν προτάσεις να αλλάξουμε τον στόχο, κάτι που ήταν στα πλαίσια των οδηγιών της Δωρήτριας, σε περίπτωση που παρατηρούντο μεγάλες καθυστερήσεις. Θεωρήσαμε όμως ότι η Κοινωνική προσφορά θα ήταν μεγαλύτερη με τη δημιουργία ενός Γηροκομείου για άπορους ηλικιωμένους, ιδιαίτερα με τα μεγάλα προβλήματα της σημερινής καθημερινότητας και τα καταφέραμε.

Οφείλουμε να ενημερώσουμε επιγραμματικά την τοπική Κοινωνία για τους σημαντικότερους σταθμούς της πορείας, από τον θάνατο της Δωρήτριας μέχρι σήμερα. Το κάνουμε από ανάγκη να απολογηθούμε για την καθυστέρηση, που μόνο όταν ζήσεις τις απαιτήσεις μια τέτοιας προσπάθειας μπορείς να κατανοήσεις τις δυσκολίες.

    1. Από τον θάνατο της Δωρήτριας στις 29 Νοεμβρίου 2011 ξεκίνησαν οι διαδικασίες Νομιμοποίησης του Ιδρύματος, όπως προέβλεπε η Διαθήκη. Οι επικοινωνίες με τα αρμόδια Υπουργεία (γραπτές και προφορικές) συνεχείς, οι καθυστερήσεις αναμενόμενες και φτάσαμε να δημοσιευθεί το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο δημιουργήθηκε το Ίδρυμα, τον Μάιο 2019.
      Στο Προεδρικό Διάταγμα, αναφέρεται ως κύριος στόχος, η δημιουργία μονάδας φροντίδας για άπορους ηλικιωμένους, στα Κολύμπια της Ρόδου, στον χώρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας, που μας παραχωρήθηκε.
      Τα επτά χρόνια από τη δημοσίευση της Διαθήκης μέχρι την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος φαίνονται πολλά, αν αναλογιστεί όμως κανείς πόσα συναρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσίες έπρεπε να συναινέσουν, μάλλον επιτυχία πρέπει να θεωρηθεί.
      Μια μόνο από τις προϋποθέσεις, που μας τέθηκαν θα φωτίσει το μέγεθος των δυσκολιών που συναντήσαμε. Ένας από τους όρους για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, ήταν η δημοπράτηση των κοσμημάτων της Δωρήτριας.

Για λόγους διαφάνειας, το Δ.Σ επέλεξε ως φορέα δημοπράτησης τους Kristie του Λονδίνου. Για να γίνει όμως αυτό, προϋπόθεση ήταν να σταλούν, τα κοσμήματα στο Γεμολογικό Ινστιτούτο της Νέας Υόρκης για την έκδοση πιστοποιητικού – ταυτότητας, για το κάθε ένα κόσμημα.

Φυσικά για να σταλούν, έπρεπε να ασφαλιστούν με την εκτιμηθείσα αξία και μαζί με τα πιστοποιητικά από την Αμερική να επιστρέψουν στους 1 του Λονδίνου. Αναλάβαμε την ευθύνη και το κάναμε, αφού λάβαμε όλα εκείνα τα μέτρα που διασφάλιζαν την περιουσία του Ιδρύματος,  καλύπτοντας και τις πιο απίθανες εκδοχές. Τα κοσμήματα εκτέθηκαν σε διεθνή δημοπρασία και το αποτέλεσμα ήταν πολύ ικανοποιητικό.

  1. Με την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, άρχισε η διαδικασία έκδοσης των σχετικών οικοδομικών αδειών σε συνεννόηση πάντοτε με την Εφορία Νεοτέρων μνημείων, αφού το συγκρότημα των Κολυμπίων Ρόδου δημιουργήθηκε επί Ιταλικής κατοχής και είναι χαρακτηρισμένο ως Νεότερο Μνημείο. Οι οικοδομικές άδεις εκδόθηκαν τον Σεπτέμβριο 2021. Μετά από υπόδειξη της Εφορίας Νεοτέρων μνημείων, εκδόθηκε και άδεια κατεδάφισης αυθαίρετων κτισμάτων που γειτνιάζουν με την πτέρυγα που μας παραχωρήθηκε.
  2. Για τη δημοπράτηση και επίβλεψη του έργου, λόγω τεχνογνωσίας και για λόγους διαφάνειας, επιλέξαμε τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Μετά από συνάντηση του Προέδρου του Ιδρύματος κ. Ευαγόρα Νικολάου με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο και την Πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας κ. Μαρία Κορακάκη, ο Περιφερειάρχης έκανε αποδεκτό το αίτημα μας και τον Ιούλιο 2022 υπογράφηκε η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Ν.Α. του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας και του Ιδρύματος Ιωάννης και Πάολα Νεστορίδη. Με την Προγραμματική Σύμβαση οι Τεχνικές Υπηρεσίες αναλαμβάνουν την δημοπράτηση και επίβλεψη του έργου και με την ολοκλήρωσή του το παραδίδουν στο Ίδρυμα. Το Ίδρυμα αναλαμβάνει εξολοκλήρου τη δαπάνη του έργου και του εξοπλισμού της μονάδας και την παραδίδει στο Κέντρο Κοινωνικής πρόνοιας, έτοιμη για λειτουργία.
  3. Ακολούθησε η δημοπράτηση του έργου, με τη γνωστή καθυστέρηση λόγω ενστάσεων. Πραγματοποιήθηκε ο έλεγχος του φακέλου της Προγραμματικής Σύμβασης, Δημοπράτησης και Ανάθεσης του έργου, από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με ανακήρυξη ως οριστικού αναδόχου τον φορέα «Σταμάτης Λινάρδος & ΣΙΑ Ε.Ε. με δ.τ. ΑΝΑΚΤΩΡ Ε.Ε.». Τέλος η εγκατάσταση του εργολάβου έγινε με την υπογραφή της Εργολαβικής Σύμβασης μεταξύ του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου και του εκπροσώπου της αναδόχου Εταιρείας κ, Σταμάτη Λινάρδου.

Το Σάββατο 8 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο χώρο της υπό διαμόρφωση πτέρυγας, με πρόσκληση του Προέδρου του Ιδρύματος «Ιωάννης και Πάολα Νεστορίδη», στην οποία παρέστησαν:

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευαγόρας Νικολάου, η Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας κ. Μαρία Κορακάκη, ο Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Δρ. Νικόλαος Φρόνας, η Μηχανικός του Ιδρύματος Αριστέα Παπακωνσταντίνου και ο εκπρόσωπος της εργολήπτριας Εταιρείας κ. Σταμάτης Λινάρδος.

Με περιήγηση σε όλους τους χώρους της υπό διαμόρφωση μονάδας, ο εκπρόσωπος της εργολήπτριας εταιρείας, έκανε μια πλήρη ενημέρωση για την πορεία των εργασιών και τον προγραμματισμό των απαιτούμενων εργασιών.

Ακολούθησε σύσκεψη του Ιδρύματος με το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας και τη Μηχανικό του Ιδρύματος, στην οποία συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα, που απαιτούν προετοιμασία και είναι:

  1. Ο μηχανολογικός εξοπλισμός της μονάδας (ανελκυστήρας, αντλία θερμότητας).
  2. Ο απαραίτητος εξοπλισμός των δωματίων.
  3. Ο Οργανισμός λειτουργίας της μονάδας.

Για τον εξοπλισμό των δωματίων και τον Οργανισμό λειτουργίας της Μονάδας, ανέλαβε η Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας κ. Κορακάκη, να επικοινωνήσει με το αρμόδιο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και να συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία, που προβλέπονται από τη Νομοθεσία..

Ευαγόρας Νικολάου
Πρόεδρος του Ιδρύματος «Ιωάννης και Πάολα Νεστορίδη»