Η 7η Ιουνίου είναι μια ημέρα μνήμης και τιμής για την υπέρτατη θυσία των κατοίκων της επαναστατημένης Ηρωικής Νήσου Κάσου που με το αίμα τους υπερασπίσθηκαν την απόφαση τους για Ελευθερία και Εθνική Ανεξαρτησία.

200 χρόνια συμπληρώθηκαν από την βαρβαρότητα των Τούρκων στην προσπάθεια να αφανίσουν τον ελληνισμό του νησιού.

Ταυτόχρονα είναι μια ημέρα ευθύνης απέναντι στο ανυπολόγιστο τίμημα που πλήρωσε η Ηρωική νήσος Κάσος στον Αγώνα των Ελλήνων για την Ανεξαρτησία. Η τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή και η ανείπωτη βαρβαρότητα στην Ηρωική Νήσο Κάσο είναι η ιστορική μας κληρονομιά και πρέπει να παραμείνει χαραγμένη στη συλλογική μας μνήμη ως κορυφαίο παράδειγμα Αντίστασης σε κάθε είδους υποτέλεια και αμφισβήτηση της ακεραιότητας της πατρίδας αλλά και της δύναμης ενός λαού που υπερασπίζεται την Εθνική κυριαρχία με φρόνηση, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα.

Είναι καθήκον μας να μην ξεχαστεί η ανθρωπιστική καταστροφή που συνέβη και αναδεικνύει την Ηρωικότητα της Κάσου. Έχουμε υποχρέωση να κρατήσουμε ισχυρές τις θεμελιώδεις αξίες του αγώνα για Εθνική αξιοπρέπεια, ειρήνη, δημοκρατία και δικαιοσύνη.

Είναι μεγάλη τιμή για εμένα που ο νόμος που αναγνώρισε την Κάσο σαν Ηρωικό νησί, μαζί με το Ψαρά, έγινε μετά από δική μου τροπολογία και αποδοχή από τον τότε Υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση. Δε φτάνει όμως μόνο αυτό, μένει η εκπλήρωση τις υπόσχεσης να ανακηρυχθεί η 7η Ιουνίου ως «Ημέρα Εθνικής Μνήμης» τιμώντας τους αγώνες και αναγνωρίζοντας τη μεγάλη προσφορά των δύο νησιών για Ελευθερία και Εθνική Ανεξαρτησία. Χθες 7 Ιουνίου παρουσιάστηκε το βιβλίο του Νίκου Κωνσταντινίδη  επετειακό για τα 200 χρόνια από το ολοκαύτωμα της Ηρωικής Νήσου Κάσου. Μια μεγάλη και οφειλόμενη τιμή.

Ο Ελύτης παρομοίασε την Κάσο με ένα όστρακο. Το όστρακο προστατεύει την ζωή που είναι μέσα του. Ανοίγει όταν η ζωή βρίσκεται σε άνθηση. Κλείνει όταν η ζωή απειλείται. Στο ολοκαύτωμα της Κάσου το όστρακο έκλεισε αλλά ξανάνοιξε συνεχίζοντας την Εθνική προσφορά του .

Screenshot

Οφείλουμε αυτό το όστρακο της χώρας μας να το κρατήσουμε ανοικτό, να του δώσουν οξυγόνο, να του δώσουμε ελπίδα για να συνεχίσει να ζει. Αυτό είναι το χρέος μας.

Ροδος 8-7-2024

Δημήτρης Γάκης
Πρωην Βουλευτής Δωδεκανήσου