Χθες έγινε η παρουσίαση του Ιστορικού Λευκώματος του Νηπιαγωγείου Αγίας Μαρίνας με τίτλο “ΗΡΩΙΚΗ ΚΑΣΟΣ – Μικρή Πατρίδα – Μεγάλη Ιστορία” στην αυλή του Αγίου Φανουρίου στις Καθίστρες.

Μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα και φορτισμένη συναισθηματικά, οι μικροί μαθητές του Νηπιαγωγείου Αγίας Μαρίνας έγιναν οι πρωταγωνιστές που μας οδήγησαν στα μονοπάτια της ιστορίας του νησιού μας και μας θύμισαν τις ένδοξες στιγμές του ιερού μας βράχου. 
Μια εκδήλωση με αληθινό νόημα, αντάξια της μνήμης και των εορτασμών για τα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Κάσου.

Μια εκδήλωση με υψηλά νοήματα και αληθινά μηνύματα.

Μια εκδήλωση που απέδειξε ότι, όταν αγαπάς πραγματικά τον τόπο σου, μπορείς να προσφέρεις χωρίς να σου ανατεθούν θέσεις ευθύνης, χωρίς αυτοπροβολή και ψεύτικες βιτρίνες.

Λαμπρινή, συνέχισε, μαζί σου κι εγώ όπως έκανα πάντα.

Πλάι πλάι θα συνεχίσουμε να οδοιπορούμε στο μονοπάτι που χαράξαμε μαζί και περπατάμε τόσα χρόνια από το μακρινό 1998, χωρίς φαρισαϊσμούς , χωρίς συμφέρον και προσωπική προβολή.

Η ανταμοιβή μας είναι η ήσυχη συνείδηση μας ότι κάναμε αυτό που έπρεπε για τον τόπο μας.

Η ανταμοιβή μας θα είναι ότι συμβάλλαμε κι εμείς ώστε οι νέες γενιές μας να γίνουν γνώστες της ιστορίας, της παράδοσης και του πολιτισμού του τόπου μας.

Η ανταμοιβή μας θα είναι ότι βάλαμε κι εμείς ένα μικρό πετραδάκι, όσο ασήμαντο κι αν είναι , στο παζλ της παράδοσης και της ιστορίας της Κάσου. Δεν μας πτοούν οι εμπάθεια, η ζήλια και ο φθόνος ορισμένων, αλλά και δεν θέλουμε δάφνες, ούτε μυρτιές , ούτε φωτοστέφανα για ότι κάνουμε. Αυτά είναι για τους ήρωες και τους αγίους.

Και.. μην ξεχνάς: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ξέρει να κρίνει καλύτερα και να δικαιώνει.

Άγιος Φανούριος, Καθίστρες 7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024 ( 1824 – 2024, 200 χρόνια μετά).

Ένα μεγάλο ευχαριστώ προσωπικά από εμένα στους μουσικούς που μας συγκίνησαν με τους κασιώτικους σκοπούς μας: Γιώργο Κανάκη Περσελή, Ντίνο Μην. Μηνά, Μίμη Μ. Παπαμάρκο και Δημήτρη Κ. Περσελή.

Ευχαριστώ επίσης το Μαρκαντώνη Δημητρίου , τη Νικολέττα Σοφίλα τη νέα αγωνίστρια της Κάσου την κα Ιουλία Μ. Δασκαλάκη για τις πολύτιμες γνώσεις της και την απαγγελία τοι μοιρολογιού , και τους υπέροχους γονείς των μαθητών του Νηπιαγωγείου με την άψογη και παραδειγματική συνεργασία τους. Χωρίς τη δική τους συνδρομή δεν θα πετυχαίναμε τους στόχους μας.

Ιδιαίτερα ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κ. Έπαρχο Καρπάθου – Κάσου Πόπη Νικολαϊδου, που με τις ενέργειες της έγινε η ανατύπωση του Λευκώματος μας.

Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Δήμο Ηρωικής Νήσου Κάσου για την αρωγή του ώστε να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση μας.