ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Χορήγηση αδειών και απόδοση θέσεων παραγωγών αγροτικών προϊόντων – αλιέων και επαγγελματιών πωλητών για Υπαίθριο Στάσιμο Εμπόριο στον Δήμο Καρπάθου

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

 

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87 Α΄) ΄΄Νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης΄΄.

2. Τις διατάξεις της παραγρ. 2 του άρθρ. 52 του Ν.4849/2021 (ΦΕΚ 207 Α΄)

3. Τις διατάξεις του άρθρ. 6 του Ν.4849/21

4. Την υπ΄αριθμό 79-2024 (ΑΔΑ:9Ξ9ΡΩΕ0-63Ξ) απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπάθου με θέμα ΄΄Έγκριση θέσεων Στάσιμου Εμπορίου΄΄

5. Την υπ΄αρίθμο 52-2024 (ΑΔΑ:Ψ5ΕΤΩΕ0-2ΒΛ) απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπάθου ΄΄Έγκριση της υπ΄αρίθ. 64 -2024 απόφασης της Δημοτικής Επιτροπής΄΄ με θέμα ΄΄ Καθορισμός και τρόπος είσπραξης του τέλους χρήσης κοινόχρηστων χώρων για το οικον. Έτος 2024΄΄

6. Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου (αρ. 38-2024) ΄΄Συγκρότηση Επιτροπής Ελέγχου και Αξιολόγηση Αιτήσεων.΄΄ ΑΔΑ:9ΡΤΘΩΕ0-ΚΕΝ

7. Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου (αρ.39-2024) ΄΄Συγκρότηση Γνωμοδοτικής Επιτροπής Ενστάσεων.΄΄ ΑΔΑ:9ΔΩΙΩΕ0-1ΡΤ

ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΙ Α. Την χορήγηση αδειών και απόδοση θέσεων παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών για το Υπαίθριο Στάσιμο Εμπόριο στον Δήμο Καρπάθου και συγκεκριμένα:

Δημοτική Κοινότητα Καρπάθου (Πηγάδια)

  • 5 θέσεις επαγγελματιών πωλητών ειδών λαϊκής τέχνης στην παραλιακή οδό κάτω από το Μέγαρο της Ευαγγελίστριας. Τέλος 240 ευρώ ανά θέση ανά έτος.
  • 2 θέσεις παραγωγών αγροτικών προϊόντων στο Δασονομείο. Τέλος 190 ευρώ ανά θέση ανά έτος.
  • 2 θέσεις παραγωγών αγροτικών προϊόντων στο εμπορικό κέντρο ΑΥΛΑ. Τέλος190 ευρώ ανά θέση ανά έτος.
  • 1 θέση αλιέων(παραγωγών αγροτικών προϊόντων) αριστερά της εισόδου της μαρίνας. Τέλος 190 ευρώ ανά έτος.

Δημοτική Κοινότητα Μενετών.

  • 1 θέση επαγγελματιών πωλητών λαϊκής τέχνης στην Κάτω Πλατεία. Τέλος 240 ευρώ ανά έτος.

Δημοτική Κοινότητα Απερίου.

  • 1 θέση καντίνας πλησίον αγάλματος Χριστόφορου Λυτού στους Κάμπους. Τέλος 360 ευρώ ανά έτος.

Η μέγιστη διάρκεια παραχώρησης των θέσεων για την άσκηση στάσιμου εμπορίου είναι όσο και η διάρκεια της άδειας δηλαδή 5 έτη.

Β. Δικαιούχοι θέσεων.

Δικαιούχοι αδειών και θέσεων παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών του υπαίθριου στάσιμου εμπορίου στον Δήμο Καρπάθου, είναι όλα τα φυσικά πρόσωπα όσα μετά την επιλογή πληρούν τα κριτήρια χορήγησης άδειας και απόδοσης θέσεως.

Γ. Απαιτούμενα δικαιολογητικά για την συμμετοχή στην προκήρυξη και την χορήγηση άδειας και απόδοσης θέσης – αιτήσεις – διαδικασία – χρόνος υποβολής.

Για την συμμετοχή στην προκήρυξη χορήγησης αδειών και απόδοσης θέσεων παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών για το Στάσιμο Εμπόριο, καθώς και την μετέπειτα χορήγηση άδειας και απόδοση θέσης , ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει αίτηση ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης https://openmarket.mindev.gov.gr στην οποία επισυνάπτει την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση με τα δικαιολογητικά που αναφέρονται σε αυτήν σύμφωνα με το υπόδειγμα των Παραρτημάτων Α και Β (για παραγωγούς αγροτικών προϊόντων ή αλιέων και για επαγγελματίες πωλητές).

Επισημαίνεται για τους επαγγελματίες πωλητές, απαιτείται κάρτα ανεργίας.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, την έναρξη στην εφορία και την απόκτηση ταμειακής μηχανής θα τα πραγματοποιήσουν μετά την αδειοδότηση από τον Δήμο.

Για τους παραγωγούς πωλητές:

Βεβαίωση εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων του ν.3874/2010(Α΄151), στην οποία αναγράφεται ότι ο ενδιαφερόμενος είναι επαγγελματίας αγρότης , καθώς και τα δικαιολογητικά που αναφέρονται στην αίτηση – υπευθ. δήλωση του παραρτήματος Α.

Για τους επαγγελματίες πωλητές :

  1. Κάρτα ανεργίας σε ισχύ ή
  2. Βεβαίωση αναπηρίας από ΚΕ.Π.Α 50% τουλάχιστον, από οποιαδήποτε αιτία ή βεβαίωση αναπηρίας από ΚΕ.Π.Α ανήλικων τέκνων 50% και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης το οποίο να αποδεικνύει την συγγένεια του αναπήρου τέκνου με τον ενδιαφερόμενο για αδειοδότηση.
    Οι ανάπηροι ή οι γονείς ανάπηρων τέκνων (περίπτωση 2) πρέπει να έχουν κάρτα ανεργίας σε ισχύ.
    Όσοι εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία έχουν προτεραιότητα έναντι των ενδιαφερομένων που είναι απλώς άνεργοι.

Οι επαγγελματίες πωλητές στους οποίους χορηγούνται άδεια και θέση δραστηριοποίησης παραμένουν δικαιούχοι αυτών με την προϋπόθεση ανανέωσης τους ανά πενταετία και ανώτατο όριο μέχρι τον χρόνο συνταξιοδότησης τους λόγω γήρατος.

Το τέλος του έτους για κάθε θέση προκαταβάλλεται πριν την εγκατάσταση του κατόχου της άδειας .

Συγκεκριμένα τον μήνα Απρίλιο, δηλαδή πριν την έναρξη της τουριστικής σαιζόν.

Σε περίπτωση που ο κάτοχος άδειας στάσιμου εμπορίου επιθυμεί να διακόψει τη δραστηριότητα του αυτή, τότε καταθέτει στον Δήμο Καρπάθου υπεύθυνη δήλωση με την οποία δικαιολογεί την διακοπή. Η διακοπή αυτή είναι οριστική και δεν μπορεί να επανέλθει προς συμπλήρωση της πενταετίας. Ο ίδιος, έχει δικαίωμα αιτήσεως για απόκτηση νέας άδειας στάσιμου εμπορίου και θέσης, εφόσον έχει εκδώσει ο Δήμος προκήρυξη για την κάλυψη κενών θέσεων.

Η περίοδος υποβολής των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους είναι από 08-06- 2024 έως 25-06-2024.

Δ. Διαδικασία ενστάσεων

Επί των πινάκων μοριοδότησης χορήγησης άδειας και απόδοσης θέσης δραστηριοποίησης για παραγωγούς και επαγγελματίες πωλητές, μπορεί να ασκηθεί ένσταση σύμφωνα με το άρθ. 13 παρ.10 του Ν.4849/21 στο Τμήμα Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Καρπάθου εντός 15 ημερών από την ανάρτησή τους.

Ε. Δημοσίευση Πρόσκλησης.

Η προκήρυξη θα αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων του Δήμου Καρπάθου, στην ιστοσελίδα του Δήμου στο πληροφοριακό σύστημα του Ο.Π.Σ.Α.Α και στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

ΜΙΧΑΗΛ ΚΩΝ. ΦΕΛΛΟΥΖΗΣ