Στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου «HER-SEA» – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ που χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ),
Το Πάντειο Πανεπιστήμιο ως βασικός ερευνητικός φορέας (Επιστ.υπεύθυνη Καθηγήτρια Στέλλα Κυβέλου-Χιωτίνη), σας προσκαλεί να συμμετέχετε στο συμμετοχικό εργαστήριο με τίτλο:
“Αξιολόγηση των Πολιτισμικά Σημαντικών Περιοχών της Κάσου: Ενσωματώνοντας την Θαλάσσια και Υποβρύχια Πολιτιστική Κληρονομιά στον Θαλάσσιο Χωρικό Σχεδιασμό και την γαλάζια οικονομία“,
την Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024 και ώρα 12.30-17.30 μμ στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης «Νικόλαος Γ.Μαυρής», Ηρωικής Νήσου Κάσου.
Αντικείμενο του εργαστηρίου είναι, σε αλληλεπίδραση με τους συμμετέχοντες του εργαστηρίου, η καταγραφή των πολιτιστικών αξιών του νησιού, διερευνώντας τη δυνατότητα να δημιουργηθεί μια τοπική κοινότητας πρακτικής που απαρτίζεται από επαγγελματίες και επιστήμονες (με έμφαση σε αρχαιολόγους και χωροτάκτες), επιχειρήσεις, δημόσιους φορείς και την τοπική κοινωνία και αυτοδιοίκηση για τον εντοπισμό, προστασία, αξιολόγηση και προβολή της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Κάσου. Έμφαση θα δοθεί στις πολιτιστικές αξίες που προκύπτουν από την υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά.
Με την καθοδήγηση της Ερευνητικής ομάδας του Παντείου Πανεπιστημίου, και μέσω ειδικών συμμετοχικών εργαλείων, θα επιχειρήσουμε την καταγραφή και αξιολόγηση της παράκτιας και υποβρύχιας πολιτιστικής κληρονομιάς, με απώτερο σκοπό την ενσωμάτωση της με την μορφή «κοινωνικο-πολιτισμικά σημαντικών περιοχών» στον επικείμενο θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό και γενικότερα στην γαλάζια οικονομία.
Στόχοι του Εργαστηρίου:
- Εντοπισμός και κατανόηση της Αξίας της Παράκτιας και Υποβρύχιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Κάσο: Στοχεύουμε στην αύξηση της ευαισθητοποίησης και στην κατανόηση της σημασίας της θαλάσσιας και υποβρύχιας πολιτιστικής κληρονομιάς στην H.N Κάσο, ενισχύοντας την αναγνώριση της αξίας της από την τοπική και ευρύτερη κοινότητα αλλά και τον αναπτυξιακό ρόλο και την γεωπολιτική σημασία της, ως ήπιας ισχύος.
- Ανάπτυξη Συμμετοχικών Διαδικασιών για την ενσωμάτωση της τοπικής γνώσης στον σχεδιασμό : Βασιζόμενοι στην παγκόσμια εμπειρία, αναπτύσσουμε συμμετοχικές διαδικασίες για την αξιολόγηση και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Η.N Κάσο. Με την ενεργή συμμετοχή των πολιτών και φορέων, επιδιώκουμε να ενισχύσουμε την αναγνώριση και διατήρηση/προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιοχή.
- Ενσωμάτωση πολιτιστικών αξιών στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό: Προωθούμε βιώσιμες πρακτικές για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, ώστε αυτή να ενσωματωθεί στον επικείμενο θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό και στις πρωτοβουλίες που εξαγγέλθηκαν πρόσφατα στην Διεθνή εκδήλωση «Our Ocean 24» (απανθρακοποίηση νησιωτικού χώρου, δημιουργία θαλάσσιων πάρκων για την προστασία ειδών κλπ.). Η διαδικασία αυτή θα συμβάλει στην ανάπτυξη πολιτικών και μέτρων που θα εξασφαλίζουν την αρμονική συνύπαρξη πολλαπλών θαλάσσιων δραστηριοτήτων στο θαλάσσιο περιβάλλον αλλά και την γεωπολιτική θωράκιση της περιοχής. Τελική επιδίωξη θα είναι ο καθορισμός και η αξιολόγηση «Κοινωνικο-πολιτισμικά σημαντικών περιοχών» στο νησί, ώστε να ενταχθούν στα θαλάσσια χωροταξικά σχέδια ή σε άλλα σχέδια προστασίας (θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές κ.λ.π)