Για το μεγάλο έργο της «Δωδεκανησιακής Μέλισσας», του πρώτου και μακροβιότερου γυναικείου φιλανθρωπικού σωματείου της Δωδεκανήσου, μιλά σήμερα στη «δημοκρατική» η δραστήρια πρόεδρός του κ. Μαίρη Μοσχή.
Το Σωματείο, έχει χορηγήσει εκατοντάδες υποτροφίες σε Δωδεκανήσιους φοιτητές και συνεχίζει τη δράση του με στόχο να στηριχθούν ακόμα περισσότεροι.
Η «Δωδεκανησιακή Μέλισσα» έχει βραβευτεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο το 2008 και την ίδια χρονιά βραβεύτηκε και από την Ακαδημία Αθηνών και οι βραβεύσεις δεν σταματούν εκεί, ενώ έχει λάβει επίσης τιμητικές διακρίσεις και επαίνους από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, από τον Δήμο Ρόδου, την Παμπειραϊκή Ένωση και την Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων.
Η «Δωδεκανησιακή Μέλισσα» έχει στο ενεργητικό της περισσότερα από 93 χρόνια προσφοράς με τη μεγαλύτερη πρόκληση που καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει να είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας των δραστηριοτήτων που υλοποιεί.
• Κυρία Μοσχή, πόσα χρόνια προσφοράς μετρά στα νησιά μας η Δωδεκανησιακή Μέλισσα;
Η «Δωδεκανησιακή Μέλισσα», με τη μορφή ενός Πανδωδεκανησιακού Γυναικείου Σωματείου, γεννιέται στο πολύστροφο μυαλό της Αντιγόνης Ζουρούδη το 1931, τότε που τα Δωδεκάνησα βρίσκονταν κάτω από τον ιταλικό ζυγό και οι Ιταλοί κατακτητές ζητούσαν τον αφελληνισμό τους. Πολλοί δάσκαλοι αναγκάστηκαν τότε να παραιτηθούν, γιατί αρνήθηκαν να διδάσκουν στα σχολεία των νησιών μας μόνο την ιταλική γλώσσα, ενώ οι παντός είδους διωγμοί και πιέσεις οδήγησαν τους κατοίκους τους να ξενιτευτούν και να ζήσουν ως πρόσφυγες κυρίως στην Αθήνα και στον Πειραιά.
Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες η Αντιγόνη Ζουρούδη ίδρυσε τους Συλλόγους «Δωδεκανησιακή Μέλισσα» και «Δωδεκανησιακόν Σχολείον» για «να μην ξεχάσουν τα ξενιτεμένα παιδιά των Δωδεκανήσων την ελληνική γλώσσα και την ελληνική καταγωγή τους», όπως η ίδια χαρακτηριστικά ανέφερε. Η «Δωδεκανησιακή Μέλισσα» λοιπόν έχει στο ενεργητικό της περισσότερες από εννέα δεκαετίες προσφοράς, και συγκεκριμένα 93 ολόκληρα χρόνια.
• Αρχικά ποιες ανάγκες κάλυπτε;
Αρχικός στόχος της «Δωδεκανησιακής Μέλισσας» ήταν να ανταποκριθεί στις επείγουσες ανάγκες των κατατρεγμένων Δωδεκανησίων που έφταναν από τα νησιά, παρέχοντας τους συσσίτια και βοηθώντας τους γενικότερα στα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετώπιζαν. Με το πέρασμα του χρόνου μπόρεσε και κτίστηκε το Πρεβαντόριο (Σανατόριο) στην Κηφισιά, για την ανακούφιση άπορων παιδιών με προβλήματα υγείας, τα οποία προέκυπταν από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στα νησιά.
Μετά την απελευθέρωση, και αφού οι συνθήκες ζωής είχαν αλλάξει, το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να αλλάξει και τους τρόπους παροχής βοήθειας και να δημιουργήσει κάτι σταθερό και μόνιμο.
Επικεντρώθηκε λοιπόν στην νεολαία, το μέλλον της Πατρίδας μας. Οργανώνοντας πολιτιστικές και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις (λαχειοφόρες αγορές, χοροεσπερίδες, εκδρομές κ.τ.λ.) η «Δωδεκανησιακή Μέλισσα» ενισχύει τα παιδιά της Δωδεκανήσου, παρέχοντας οικονομική βοήθεια, με τη μορφή χορήγησης υποτροφιών, σε Δωδεκανήσιους φοιτητές Ανώτερων και Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.
• Και σήμερα; Πού έχετε επικεντρωθεί;
Σήμερα επικεντρωνόμαστε στο να διατηρήσουμε και να διαδώσουμε την πολιτισμική κληρονομιά μας. Αλλά, όπως προανέφερα, πρώτο και κύριο μέλημα μας είναι τα παιδιά. Συνεχίζουμε λοιπόν να είμαστε αρωγοί στη μόρφωση των Δωδεκανήσιων φοιτητών μας παρέχοντας τους υποτροφίες από το πρώτο έως το τελευταίο έτος των σπουδών τους.
Και είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι για το έτος 2023-2024 ο αριθμός των υποτρόφων της «Δωδεκανησιακής Μέλισσας» ανήλθε στους 56 από 29 που ήταν 2021-22, τη χρονιά δηλαδή που ανέλαβα την προεδρία της «Δωδεκανησιακής Μέλισσας».
• Πόσες υποτροφίες έχετε χορηγήσει μέχρι σήμερα σε Δωδεκανήσιους φοιτητές;
Η «Δωδεκανησιακή Μέλισσα» έχει προσφέρει υποτροφίες σε περισσότερους από εξακόσιους οικονομικά αδύναμους φοιτητές και συνεχίζει αδιάλειπτα το έργο της. Χιλιάδες χαρισματικοί νέοι της Δωδεκανήσου έχουν αποκτήσει πανεπιστημιακή εκπαίδευση και η πλειοψηφία τους γυρίζει στα ακριτικά νησιά μας και επανδρώνει τις μικρές κοινωνίες τους σε πολλές και περίοπτες θέσεις.
• Και βέβαια να πούμε πως όλα αυτά τα χρόνια η τεράστια προσφορά συντελείται αθόρυβα. Έχετε επιλέξει να κρατάτε χαμηλούς τόνους.
Ναι, ασφαλώς. Η επιλογή μας να κρατάμε χαμηλούς τόνους είναι συνέπεια της εθελοντικής προσφοράς των μελών του Σωματείου μας και της αγάπης τους για τη νεολαία. Η «Δωδεκανησιακή Μέλισσα» προωθεί τους στόχους της με αθόρυβο τρόπο, διατηρώντας ταυτόχρονα την ταπεινότητα και τον σεβασμό προς όλους. Η επιλογή μας για χαμηλούς τόνους αποτελεί έκφραση της πεποίθησής μας ότι η πραγματική αξία προκύπτει από τις πράξεις και όχι από την αυτοπροβολή. Επιδιώκουμε να εμπνέουμε μέσα από την πράξη και το παράδειγμα. Με τη συνεχή μας προσπάθεια και αφοσίωση, επιδιώκουμε να προωθήσουμε τις αξίες της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και του σεβασμού. Αξίζει να αναφερθεί ότι η «Δωδεκανησιακή Μέλισσα» έχει βραβευτεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο το 2008. Την ίδια χρονιά βραβεύτηκε και από την Ακαδημία Αθηνών και οι βραβεύσεις δεν σταματούν εκεί. Έχει λάβει επίσης τιμητικές διακρίσεις και επαίνους κατά καιρούς από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, από τον Δήμο Ρόδου, την Παμπειραική Ένωση και την Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων.
• Πώς συγκεντρώνετε τους πόρους για να φέρετε εις πέρας το έργο σας;
Τα έσοδα προέρχονται κυρίως από τα ενοίκια των ακινήτων που έχει το Σωματείο στην κυριότητά του, από διάφορες εκδηλώσεις όπως γεύματα, εκδρομές, λαχειοαγορές, συνδρομές των μελών και δωρεές. Σήμερα τα μέλη του Σωματείου ανέρχονται περίπου στα 800 τακτικά, αντεπιστέλλοντα και αρωγά. Το διοικητικό συμβούλιο εργάζεται συνεχώς, με γνώμονα τη μέριμνα για ουσιαστική προσφορά και ιδιαίτερη ευαισθησία προς τα ακριτικά μας νησιά, τις αγαπημένες όμορφες μικρές πατρίδες μας.
• Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση σήμερα για τη Δωδεκανησιακή Μέλισσα;
Η μεγαλύτερη πρόκληση για τη “Δωδεκανησιακή Μέλισσα” σήμερα είναι η διασφάλιση της συνέχισης και της βιωσιμότητας των δραστηριοτήτων που υλοποιεί. Αυτό μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, όπως οι οικονομικές δυσκολίες, οι αλλαγές στο περιβάλλον ή οι αναγκαίες προσαρμογές στις εκάστοτε περιπτώσεις. Ωστόσο, με τον δέοντα προγραμματισμό και σε συνεργασία με διάφορους φορείς η «Δωδεκανησιακή Μέλισσα» μπορεί να αντεπεξέλθει σ΄ αυτές τις προκλήσεις και να συνεχίσει να προσφέρει. Η «Δωδεκανησιακή Μέλισσα» έχει Ιστορία, δυναμικό Παρόν και αισιόδοξο Μέλλον.
Ποιος είναι ο στόχος που έχετε θέσει ως πρόεδρος αυτού του σωματείου με την τεράστια ιστορία;
Πρωτίστως θέλω να τονίσω ότι είναι μεγάλη τιμή για μένα και νιώθω πραγματικά περήφανη όντας πρόεδρος σ΄ αυτό το ιστορικό και τόσο σπουδαίο Σωματείο. Στόχος μου είναι να διασφαλίσω τη συνέχιση των δραστηριοτήτων και των δράσεων που υλοποιούμε, προσαρμόζοντας τες στις σύγχρονες ανάγκες και προκλήσεις των καιρών. Επιδιώκω να ενισχύσω τα Δωδεκάνησα και να προωθήσω τον πολιτισμό μέσα από δράσεις που ενθαρρύνουν τη συμμετοχή και την αλληλεγγύη, την επέκταση των συνεργασιών με άλλους τοπικούς φορείς και οργανώσεις προκειμένου να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας. Ο στόχος μου είναι να διατηρήσω το πνεύμα της «Δωδεκανησιακής Μέλισσας» ζωντανό και ενεργό, προσφέροντας μία πλατφόρμα για αλληλεγγύη, εκπαίδευση και πολιτιστική ανταλλαγή.
• Πώς μπορούν οι συμπατριώτες μας να βοηθήσουν το έργο της Δωδεκανησιακής Μέλισσας;
Οι συμπατριώτες μας μπορούν να βοηθήσουν το έργο μας με τη συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις, προγράμματα και δράσεις που οργανώνουμε και με δωρεές για την υποστήριξη των υποτροφιών. Η προώθηση του έργου και των δραστηριοτήτων της «Δωδεκανησιακής Μέλισσας» μέσω των κοινωνικών μέσων και της προσωπικής δικτύωσης είναι επίσης πολύτιμη.
Με τη συνεργασία και την υποστήριξη των συμπατριωτών μας μπορούμε να ενισχύσουμε το έργο μας και να ανταποκριθούμε σε όλο και περισσότερους οικονομικά αδύναμους Δωδεκανήσιους φοιτητές.
Πηγή:www.dimokratiki.gr