«Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή 27 Αυγούστου ε.έ. στην Αρκάσα της Καρπάθου, η παρουσίαση του θέματος: «Οι Καρπάθιοι στη Σέριφο τον 19ο και τον 20ο αι.» από τον ερευνητή κ. Θοδωρή Λιβάνιο».

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, το βράδυ της Κυριακής 27 Αυγούστου ε.έ. στο Εκκλησιαστικό Μέγαρο του Ιερού Ναού της Υπαπαντής του Κυρίου στην Αρκάσα της Καρπάθου, από τον τοπικό ερευνητή της Σερίφου κ. Θοδωρή Λιβάνιο η παρουσίαση του θέματος: «Οι Καρπάθιοι στη Σέριφο τον 19ο και 20ο αι.».

Ο Έπαρχος Καρπάθου – Κάσου κ. Γιάννης Γ. Μηνατσής με τον κ. Θ. Λιβάνιο.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Εφημέριος του Ιερού Ναού Υπαπαντής του Κυρίου Αρκάσας Ιερομόναχος Σπυρίδων Καράμαλης, ο Έπαρχος Καρπάθου-Κάσου κ. Γιάννης Γεωρ. Μηνατσής, η Εκπρόσωπος του Δημάρχου Καρπάθου, Δημοτική Σύμβουλος, κ. Φωτεινή Φράγκου, ο Ομότιμος Καθηγητής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης, ο π. Πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Καρπαθίων κ. Γιώργος Μανωλάκης, η Πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Αρκασιωτών Καρπάθου «Η ΥΠΑΠΑΝΤΗ» του Πειραιά κ. Ειρήνη Προική, ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Κέντρου Υγείας Καρπάθου κ. Θεοδόσης Μαστρομηνάς, η Εκδότρια της εφημερίδας ΚΑΡΠΑΘΙΑΚΗ κ. Ρόη Γεωργίου – Μανωλάκη, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι πατριωτικών συλλόγων και άλλων φορέων και πολλοί κάτοικοι της Αρκάσας.

Ο Ερευνητής κ. Θ. Λιβάνιος παρουσιάζει την ομιλία του.

Ο κ. Θ. Λιβάνιος, που είναι Δημοτικός Σύμβουλος Σερίφου, Υπεύθυνος Πολιτισμού του Δήμου και συστηματικός ταυτόχρονα ερευνητής της τοπικής κοινωνίας και λαογραφίας της Σερίφου με καταγωγή από την Αρκάσα, μπόρεσε να συγκεντρώσει στο μήκος του χρόνου σημαντικά στοιχεία που αφορούν την Καρπαθιακή παρουσία στη Σέριφο.

Πρόκειται για στοιχεία παντελώς άγνωστα ως σήμερα στην Κάρπαθο που φωτίζουν στο μέτρο του δυνατού το αδιερεύνητο αυτό κεφάλαιο της Καρπαθιακής διασποράς.

Τεχνικά έργα των μεταλλίων της Σερίφου κατασκευασμένα από Καρπάθιους τεχνίτες της πέτρας.

Να σημειωθεί ότι η οικογένεια Λιβάνιου της Σερίφου έλκει την καταγωγή της από την παλαιότερη οικογένεια Διακομηνά της Αρκάσας, ενώ τα μέλη της διακρίνει η εντονότατη αίσθηση της Καρπαθιακής τους καταγωγής.

Τεχνικά έργα των μεταλλίων της Σερίφου κατασκευασμένα από Καρπάθιους τεχνίτες της πέτρας.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Καρπάθου – Κάσου μετά από πρόταση του Συμβούλου Πολιτισμού κ. Γιώργου Νικ. Τσαμπανάκη, σε αγαστή συνεργασία τόσο με την Ενοριακή Εκκλησιαστική Επιτροπή Αρκάσας, όσο και με το Σύλλογο των Απανταχού Αρκασιωτών Καρπάθου «Η ΥΠΑΠΑΝΤΗ» του Πειραιά.

H πρωτοβουλία είναι ενταγμένη στον κύκλο πολιτισμικών εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου – Κάσου «ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΟΣΤΡΙΑ – 2017» και επιχορηγείται  από το Τμήμα Πολιτισμού Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που διευθύνεται από τον Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Κάλλιστο Διακογεωργίου. Η εκδήλωση έτυχε επίσης της χορηγικής υποστήριξης του επιχειρηματία κ. Σταύρου Αθηναίου ιδιοκτήτη του ARKESIA HOTEL.

Τεχνικά έργα των μεταλλίων της Σερίφου κατασκευασμένα από Καρπάθιους τεχνίτες της πέτρας.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι η εν λόγω παρουσίαση θα επαναληφθεί τον προσεχή Νοέμβριο στην Ερμούπολη της Σύρου στο πλαίσιο Συνεδρίου που θα αφορά τις διαχρονικές σχέσεις Κυκλαδιτών και Δωδεκανησίων.

Δελτίο Τύπου Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου-Κάσου