Τη μοναδικότητα των εθίμων τους επιβεβαιώνουν και φέτος οι κάτοικοι στην Βόρεια Κάρπαθο, στην Όλυμπο και το Διαφάνι.
Σήμερα, Μ. Πέμπτη, από τα ξημερώματα βρέθηκαν στις ενορίες τους για να λάβουν τη Θεία Μετάληψη, όπως έκαναν οι πρόγονοι τους εδώ και αιώνες. Η μέρα που ακολουθεί είναι μεγάλη, διότι οι εργασίες που πρέπει να γίνουν στα σπίτια των οικισμών και κυρίως σε αυτά που βρίσκονται μακρύτερα είναι πολλές.
Οι νοικοκυρές άναψαν από το πρωί τους παραδοσιακούς ξυλόφουρνους, που είτε είναι ιδιωτικοί είτε – όπως οι περισσότεροι – κοινοτικοί για τους σκοπούς και αυτών των ημερών. Με γαλακτερή ζύμη θα ετοιμάσουν τα κουλούρια σε σχήμα πουλιού – εξού και το όνομα τους, πούλοι – με πολύχρωμα αυγά στην άκρη, στο κεφάλι. Στην ίδια βάση, θα αξιοποιήσουν το ζυμάρι, για να δημιουργήσουν πολλά ακόμη σχήματα με δεκάδες εντυπωσιακά πλουμιά.
Θα κρεμαστούν στον «κάτσουνα» που βρίσκεται στο κέντρο του σπιτιού και θα φαγωθούν μέχρι το τελευταίο κατά κανόνα την περίοδο που ξεκινούν οι εργασίες του θερισμού.
Σύμφωνα με τις περιγραφές των κατοίκων αυτά τα κουλούρια ξεχώριζαν στους «τουβράες», τα ιδιόμορφα σακίδια του ώμου, κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από το «τριχάρι» των κατσικιών και ήταν πολύ ανθεκτικά.
Το ίδιο και τα κουλούρια που φτιάχνουν σήμερα, ενώ έχουν προηγηθεί τα σταυροκούλουρα, που τα έτρωγαν βρεγμένα με τυρί καθ’ όλο το διάστημα των εργασιών στα χωράφια.
Ένα ιδιαίτερο έθιμο, που έχουν οι κάτοικοι της Ολύμπου Καρπάθου, είναι να σκεπάζουν με ένα μεγάλο μαύρο δίχτυ της εικόνες της εκκλησίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, σε ένδειξη πένθους ακόμη και των Αγίων εικόνων, όλη αυτή τη Μεγάλη Εβδομάδα.