Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Χρυσουλάκης μετέβη στη Βοστώνη, όπου συμμετείχε ως Μέγας Τελετάρχης στη φετινή παρέλαση του Ελληνισμού, την Κυριακή 7 Απριλίου, κατόπιν πρόσκλησης από την Ομοσπονδία Ελληνο-Αμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης του, ο Γενικός Γραμματέας παραβρέθηκε στην έπαρση της ελληνικής σημαίας στο Δημαρχείο της Βοστώνης και εκφώνησε ομιλία στην τελετή έναρξης των εορτασμών της Εθνικής Επετείου στην Αίθουσα της Γερουσίας του Κυβερνείου της Μασαχουσέτης.
Την παραμονή του εορτασμού, ο κ. Χρυσουλάκης εκφώνησε τον Πανηγυρικό στο Επετειακό Επίσημο Δείπνο, ενώ πριν την παρέλαση παρέστη στη Δοξολογία στον Καθεδρικό Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Βοστώνης και στη δεξίωση της Ομοσπονδίας Ελληνο-Αμερικανικών Κοινοτήτων.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Γενικός Γραμματέας συναντήθηκε με αμερικανούς αξιωματούχους και εξέχοντα μέλη της Ελληνοαμερικανικής Ομογένειας και ομογενειακών οργανώσεων μεταφέροντας το ενδιαφέρον και τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και ενημερώνοντας σχετικά με τις πρόσφατες πρωτοβουλίες για την ενδυνάμωση των σχέσεων με την Ομογένεια και την επιστολική ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού στις επικείμενες ευρωεκλογές.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την έπαρση της ελληνικής σημαίας στον ιστό του Δημαρχείου Βοστώνης.
Παραβρέθηκαν μέρος του τμήματος των ομογενών Ευζώνων και μεταξύ άλλων αξιωματούχων, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Βοστώνη, Συμεών Τέγος, ο εκπρόσωπος της Δημάρχου Βοστώνης, Τζέιμς Κόλιμαν, η Δημοτική Σύμβουλος Έριν Μέρφι, ο Γενικός Διευθυντής του Δημαρχείου Βοστώνης και τρίτος στην ιεραρχία στον Δήμο, Άλεξ Γιούρντας, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, Βασίλης Καυκάς και Γεώργιος Παναγιωτόπουλος και πλήθος Ομογενών.
Mιλώντας στο Κυβερνείο της Μασαχουσέτης ο κ. Χρυσουλάκης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η επέτειος της εθνικής μας Παλιγγενεσίας συμβολίζει διαχρονικά την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, την Ειρήνη και το Σεβασμό – αξίες περισσότερο επίκαιρες από ποτέ.
Αξίες που τα δύο Έθνη, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ μοιράζονται στο πέρασμα του χρόνου και της Ιστορίας. Απέναντι στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, η Ελλάδα αποδεικνύεται ως μια αξιόπιστη δύναμη σταθερότητας, ειρήνης, ευημερίας και ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης στο Κυβερνείο της Μασαχουσέτης παρουσίασε ο Ελληνοαμερικανός Γερουσιαστής Μπρους Ταρ, ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο της Ελλάδας, ενώ εξεδόθη επίσημη διακήρυξη για την 25η Μαρτίου από την Κυβερνήτρια της Μασαχουσέτης.
Ο Γενικός Γραμματέας ήταν ο κεντρικός ομιλητής στο Επετειακό Επίσημο Δείπνο που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Έλληνο-Αμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας. Στην ομιλία του αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στους συμβολισμούς που ενέχει ο εορτασμός αυτής της ημέρας για τον Ελληνισμό σε όλον τον κόσμο και υπογράμμισε, απευθυνόμενος στην Ομογένεια της Βοστώνης, ότι η αναβάθμιση των σχέσεων με τους Αποδήμους αποτελεί για την κυβέρνηση ζήτημα εθνικής σημασίας.
Ακολούθως, ο κ. Χρυσουλάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στο θέμα της επιστολικής ψήφου, η οποία θα εφαρμοστεί στις επικείμενες ευρωεκλογές, απευθύνοντας κάλεσμα σε όλους να είναι παρόντες σε αυτή την ιστορική στιγμή.
Όπως τόνισε, έχει ήδη δρομολογηθεί η άρση εμποδίων στην ισότιμη συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στην πολιτική ζωή της χώρας μας και στόχος είναι η επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές, ώστε να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η φωνή των Αποδήμων.
Ο Γενικός Γραμματέας εκφώνησε τον πανηγυρικό λόγο στη Δοξολογία που πραγματοποιήθηκε, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθόδιου, στον Καθεδρικό Ι.Ν. Ευαγγελισμού στη Βοστώνη πριν την έναρξη της παρέλασης.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, στον πυρήνα των εορτασμών για την εθνική μας επέτειο βρίσκονται, ταυτόχρονα, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, το ιστορικό γεγονός το οποίο αποτελεί σύνθεση των βασικών στοιχείων της εθνικής μας ταυτότητας και μάθημα σύγχρονης Ιστορίας, που συντηρεί και αφυπνίζει την κοινή εθνική μας μνήμη.
Ο κ. Χρυσουλάκης υπογράμμισε ότι η συνδρομή των Ελλήνων της Διασποράς στον Αγώνα του 1821 ήταν καθοριστική για την απελευθέρωση του Έθνους. Εξίσου κεφαλαιώδους σημασίας είναι και η διατήρηση και ενδυνάμωση των δεσμών με τους Εκκλησιαστικούς Θεσμούς της Ορθοδοξίας, ως βασικού συνεκτικού παράγοντα του μητροπολιτικού κέντρου με την Ομογένεια.
Ο κ. Χρυσουλάκης, ως Μέγας Τελετάρχης έκοψε την κορδέλα της εκκίνησης της παρέλασης μαζί με τους Επίτιμους Τελετάρχες, τον Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθόδιο, τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Βοστώνη, Συμεών Τέγο και τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνο-Αμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας, Βασίλη Καυκά.
Η παρέλαση, αφού διέσχισε την κεντρική λεωφόρο της Βοστώνης, η οποία ήταν σημαιοστολισμένη για την περίσταση και κατέληξε στον Εθνικό Κήπο της πόλης, όπου ακολούθησαν εκδηλώσεις με παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς.
Παρέλασαν συνολικά 75 κοινότητες, σύλλογοι και αδελφότητες, φοιτητικοί σύλλογοι και πολλά άρματα. Η φετινή παρέλαση ήταν κατά γενική ομολογία η καλύτερη των τελευταίων ετών τόσο σε επίπεδο συμμετοχής όσο και εκπροσώπησης. Την παρέλαση τίμησαν με την παρουσία τους και η πολιτειακή βουλευτής του Νιου Χαμσάιρ, Ευσταθία Μπούρα, καθώς και η η Ελληνοαμερικανίδα Δήμαρχος της πόλης Σόμερβιλ Μασαχουσέτης, Κατζιάνα Μπαλλαντύνι. Παρούσα καλύπτοντας την εκδήλωση ήταν η επιφανής ομογενής παρουσιάστρια ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού WCVB-TV 5 της Βοστώνης, Μαρία Στεφάνου.
Στο χαιρετισμό που απηύθυνε μετά τη μεγαλειώδη παρέλαση, ο Γενικός Γραμματέας εξέφρασε τη συγκίνησή του για την ομόφωνη απόφαση της Ομοσπονδίας Ελληνο – Αμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας να τον ορίσει φέτος Μέγα Τελετάρχη της παρέλασης.
Η εν λόγω Ομοσπονδία, επεσήμανε, έχει αναλάβει κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση και ανάδειξη της ελληνικής γλώσσας και της ελληνικής κληρονομιάς.
Όπως τόνισε ο κ. Χρυσουλάκης, «είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη που προσφέρετε στις ελληνοαμερικανικές κοινότητες, οι οποίες εκπροσωπούν χιλιάδες ανθρώπους στη Νέα Αγγλία. Επίσης, για το γεγονός ότι συμμερίζεστε σημαντικούς στόχους με τη μητέρα πατρίδα, που αποτελείτε έναν εξαιρετικά αξιόπιστο εταίρο, που στέκεστε αδέρφια μας σε εύκολους και δύσκολους καιρούς». Ο κ. Χρυσουλάκης σημείωσε, επίσης, ότι οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες που ενισχύουν την ταυτότητά μας αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της συλλογικής μας μνήμης. «Η 28η παρέλαση της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στη Βοστώνη είναι ένα σημαντικό γεγονός που όχι μόνο συγκινεί βαθιά, αλλά στέλνει και ένα ζωτικό μήνυμα ενότητας και ανθεκτικότητας», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας. «Όλοι όσοι είχαμε τη χαρά να απολαύσουμε την Παρέλαση, νιώσαμε εξαιρετικά υπερήφανοι για τη νεολαία της Ομογένειας της Βοστώνης, την οποία και χειροκροτήσαμε ενθέρμως».
Εξαιρετικά θερμή ήταν η υποδοχή και στα μέλη των Ευζώνων της Νέας Αγγλίας και στους τοπικούς ελληνικούς χορευτικούς συλλόγους, που πήραν τη σκυτάλη των εορτασμών μετά την παρέλαση. «Όταν οι παραδόσεις μας συνεχίζουν να καλλιεργούνται με τόσο σεβασμό, είναι βέβαιο ότι τα ελληνικά ιδανικά θα συνεχίσουν να εμπνέουν τις επόμενες γενιές των Ελλήνων σε όλον τον κόσμο. Είμαστε πολύ περήφανοι για όλους εσάς που κρατάτε ψηλά την ελληνική σημαία», δήλωσε ο κ. Χρυσουλάκης. Κλείνοντας, δήλωσε ότι είναι κοινή η πεποίθηση όλων των Ελλήνων, απανταχού γης, αυτή η διπλά εορταστική ημέρα της Ελλάδας και του Ελληνισμού να αποτελέσει και φέτος σημείο στοχασμού για το παρελθόν και οραματισμού για το μέλλον.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Βοστώνη, ο Γενικός Γραμματέας συναντήθηκε, επίσης, με την Εκτελεστική Διευθύντρια του Μαλιώτειου Πολιτιστικού Κέντρου, Χρυσούλα Κουρκουντή, όπου θα διεξαχθεί, από 28 Μαΐου έως και 2 Ιουνίου 2024, το επετειακό 10ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο με κεντρικό θέμα τη διδασκαλία και διάδοση της ελληνικής γλώσσας στην ομογένεια στις ΗΠΑ. Συζητηθήκαν η προετοιμασία και άλλες πτυχές της διοργάνωσης, την οποία έχει θέσει υπό την αιγίδα της και στηρίζει η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας. Η δράση διοργανώνεται από το Εργαστήριο Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, Μέσων Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και την Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας, Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, το Maliotis Cultural Center του Hellenic College Holy Cross της Βοστώνης και την AHEPA, με τη συμμετοχή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής και πολλών αμερικανικών Πανεπιστημίων και φορέων.