Σημαντικά έργα υποδομής που συμβάλλουν στην αναπτυξιακή πορεία της Καρπάθου απαιτούν σχέδιο και δημιουργικό διάλογο με στόχο την ομοψυχία και συναίνεση.

Διάλογος δεν έγινε για την κατασκευή του νέου λιμανιού.

Με το σκεπτικό αυτό υποστηρίζουμε την κατασκευή του νέου λιμανιού στον Βρόντη για τους ακόλουθους και τεκμηριωμένους  λόγους:

  • Γιατί το προτείνει η εκπονηθείσα χωροταξική μελέτη του Κώστα Ζαφειρόπουλου από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.
  • Γιατί το προτείνει η Αναπτυξιακή Δωδεκανήσου (ΑΝΔΩ) στα πλαίσια του Τοπικού Αναπτυξιακού Προγράμματος (ΤΑΠ) για την Κάρπαθο.
  • Γιατί θα λύσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πρωτεύουσας.
  • Γιατί το υποστηρίζουν όλοι οι Καρπάθιοι πλοίαρχοι.
  • Γιατί θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ένταξη του νησιού μας στον τουρισμό της κρουαζιέρας.

Κατόπιν τούτου δεν μπορούμε να κωλυσιεργούμε με πρόσχημα μια εκπονηθείσα μελέτη γύρω από το Γααρόνησο με το έωλο επιχείρημα ότι το προέβλεπε το Σχέδιο πόλης που καταρτίστηκε πριν από 45 χρόνια περίπου!…………

Πηγάδια. Φωτό: Christoph Reichelt

Ήδη το 2014 ενώ είχαμε επισημάνει επανειλημμένως τον λάθος σχεδιασμό η σημερινή διοίκηση του Δήμου μας,ερήμην των δημοτικών συμβούλων,συνεχίζει τις προσπάθειες για την εφαρμογή της λάθος μελέτης,παρά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε στις 22 Ιουλίου 2016  στην οποία,κατά πλειοψηφία και παρά την αντίθετη τοποθέτηση του Δημάρχου Καρπάθου,αποφάσισε να επαναληφθεί η συνεδρίαση για το λιμάνι με στόχο την ευρύτερη ενημέρωση και προσπάθεια να ληφθεί ομόφωνη απόφαση για το σημαντικό αυτό πρόβλημα.

Έκτοτε πέρασε ένας χρόνος καθυστερήσεων και αδιαφανών διαδικασιών ώστε να προχωρήσει η άποψη Γααρόνησου με τροποποίηση της αρχικής μελέτης, ερήμην και πάλι των Δημοτικού Συμβουλίου και παρά την υποχρέωση να συνεδριάσει ξανά όπως προέβλεπε η περσινή απόφαση.

Ο νέος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου έχει υποχρέωση να προκαλέσει νέα συνεδρίαση με βάση την απόφαση της 22 Ιουλίου 2016 με μοναδικό θέμα την κατασκευή του νέου λιμανιού.

Έχουμε την πεποίθηση επειδή σχεδόν το σύνολο των δημοτικών συμβούλων, τοπικοί φορείς όπως και το Τεχνικό Επιμελητήριο Καρπάθου, έχουν επιχειρηματολογήσει υπέρ της λύσεως Βρόντη, διαφαίνεται ότι μπορεί να ληφθεί ομόφωνη απόφαση υπέρ του λιμανιού στον Βρόντη, λύση την οποία επιθυμεί και η μεγάλη πλειοψηφία του Καρπαθιακού Λαού.

Γεώργιος Αλ. Μανωλάκης
Οικονομολόγος