Πάνω από ένα αιώνα συμπλήρωσε η Καρπαθιακή συλλογική δράση στην Αμερική. Μεταξύ των δεκάδων Καρπαθιακών συλλόγων που έδρασαν και δρουν, πρωτοποριακή θέση σήμερα κατέχει το Παγκαρπαθιακό Ίδρυμα που ιδρύθηκε το 1981 και δημιούργησε το “Καρπάθικο Σπίτι”, ένα από τα πιο αξιόλογα ομογενειακά πολιτιστικά κέντρα στην Αμερική, που αποβλέπει στην διαφύλαξη και διαδόση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, μεταξύ των μελών της παροικίας μας και την προβολή της μεταξύ των Ομογενών της Αμερικής.

Το “Καρπάθικο Σπίτι” έχει ετοιμαστεί για να υποδεχθεί και να τιμήσει τους νέους ακαδημαϊκούς πολίτες.

Σκοποί

Παράλληλα το Ίδρυμα ανάλαβε την αναπαράσταση παλαιών Καρπαθιακών εθίμων, διοργάνωσε βιβλιοπαρουσιάσεις και οργάνωσε άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Μεταξύ των οποίων, προταρχική θέση κατέχει το Παγκαρπαθιακό μνημόσυνο, εις μνήμη των συμπατριωτών που άφησαν την τελευταία τους πνοή στην Αμερική, τελείται επί 30 συνεχή χρόνια στην Αμερική και τα ταλευταία πέντε χρόνια στην Κάρπαθο. Επίσης το Ίδρυμα δημιούργησε ταμείο υποτροφιών, με την σημαντική προσφορά των 50.000 δολαρίων των αειμνήστων Νίκου και Ολυμπίας Κουρού και τις δωρεές άλλων συμπατριωτών μας  και τα τελευταία 33 χρόνια απονέμει υποτροφίες στην σπουδάζουσα νεολαία. Επίσης οι οικογένειες των αειμνήστων Ιωάννας Αλεξιάδη, Μαίρης Σιφονιού και Γιώργου & Μαίρης Παπαγεωργίου απονέμουν υποτροφίες στην μνήμη τους.

Η Οργανωτική Επιτροπή Υποτροφιών εργάστηκε σκληρά για την επιτυχία της εκδήλωσης. Από αριστερά Γιώργος Μικροπαντρεμένος, Ρίκα Κωνσταντινίδη (πρόεδρος), Καλλιόπη Γεωργιάδη-Φασουλέτου, Μανώλης Βόζος.

Διοικητικό Συμβούλιο

Το Ίδρυμα διοικείται από 15μελές ΔΣ το οποίο εκλέγεται για μια τριετία και για να υπάρχει ανανέωση και συνέχεια κάθε χρόνο εκλέγονται πέντε μέλη. Επίσης στο ΔΣ συμμετάσχουν οι αντιπρόσωποι των Καρπαθιακών Συλλόγων μελών του Ιδρύματος. Η σύνθεση του παρόντος ΔΣ έχει ως εξής: πρόεδρος Βάσος Χαλκιάς, 1ος αντιπρόεδρος Αντώνης Γιούντικος, 2ος αντιπρόεδρος Ανδρέας Ν. Διάκος, Γραμματέας Αχιλέας Βέργης, Ταμίας Ανδρέας Ν. Αλεξιάδης. Μέλη: Γιώργος Ν. Αλεξιάδης, Ραλφ Καπούτο, Γιώργος Εμμ. Κωνσταντινίδης, Ελίας Μ. Κούρουγλος, Γιώργος Ηλ. Λογοθέτης, Γιάγκος Μ. Μικροπαντρεμένος, Γιώργος Εμμ. Μικροπαντρεμένος, Φρίξος Βόζος, Γιώργος Ν. Ζαβόλας, Χαρής Ζαβόλας. Αντιπρόσωποι: Ευάγγελος Δ. Γεργατσούλης (Ομοσπονδία), Ανδρέας Α. Διάκος (Νεολαία), Θεμιστοκλής Ι. Νισύριος (Ομονοία), Βασίλης Παπαγιάννης (Ποσειδών), Μαρία Καπούτο (Άγιοι Ανάργυροι), Ιωάννης Μ. Χαλκιάς (Άγιος Γεώργιος), Μαρία Ν. Λαγονικού (Άγιος Παντελεήμων), Μαρία Χαλκιά (Υπαπαντή).

Η τιμόμενη Άννα Παπαγεωργίου δίπλα στο άγαλμα της θεάς της Σοφίας.

Απονομή υποτροφιών

Το Σάββατο στις 24 Ιουνίου, στο “Καρπάθικο Σπίτι της Αμερικής” στο Union NJ, έγινε η απονομή των Παγκαρπαθιακών υποτροφιών. Το πρόγραμμα καθιερώθηκε πριν από 33 χρόνια, από το Παγκαρπαθιακό Ίδρυμα και ενισχύθηκε με την δωρέαν των 50.000 δολαρίων του αειμνήστου Νίκου Κουρού και άλλων συμπατριωτών μας. Τα τελευταία χρόνια και πάνω από δυο δεκαετίες την διεύθυνση του προγράμματος έχει αναλάβει η Καθηγήτρια Ρίκα Κωνσταντινίδη. Εκτός της κ. Κωνσταντινίδη τα άλλα μέλη της επιτροπής είναι: Γιώργος Εμ. Μικροπαντρεμένος, Μανώλης Φρ. Βόζος, Καλλιόπη Γεωργιάδη-Φασουλέτου, Άννα Βενέτη-Γεωργίου, Σοφία Βενέτη-Κουτσούλη.

Την τελετή παρακολούθησε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Dr. Βασίλης Χαλκιάς με το Διοικητικό Συμβούλιο, ο πρόεδρος της Υπαπαντής Αρκασιωτών Νίκος Τσαμπουνιέρης και 100 περίπου συμπατριώτες μας, που ήρθαν από το New Jersey, Νέα Υόρκη και άλλες πολιτείες της Αμερικής. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και η τιμώμενη της εκδήλωσης Άννα Παπαγεωργίου. Κάθε χρόνο, στην εορτή των υποτροφιών, το Ίδρυμα αναγνωρίζει ένα των Καρπαθίων της Αμερικής για την επίδοση του στα γράμματα και στις τέχνες και στην επαγγελματική του σταδιοδρομία, παράδειγμα στην σπουδάζουσαν νεολαία μας.

Στις δυο πρώτες σειρές το μέλλον της παροικίας μας, οι νέοι ακαδημαϊκοί πολίτες.

Η αρχιτέκτων Άννα Παπαγεωργίου εργάστηκε για την πόλη της Νέας Υόρκης ως first deputy commissioner of the Department of Design and Construction, διεύθυνε προσωπικό 1200 εργαζομένων επιβλέπουσα 750 έργα αξίας πλέον των τεσσάρων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μεταξύ των άλλων είχε αναλάβει τον σχεδιασμό και την κατασκευή του World Trade Center Memorial (memorial and museum) αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. Σήμερα η κ. Παπαγεωργίου εργάζεται ως αντιπρόεδρος στο Division of Facilities and Real Estate Services του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. Στην ομιλία, απευθυνόμενη προς την νεολαία, αναφέρθηκε αρχές που αποκόμισε μεγαλώνοντας σε μια ελληνοαμερικανική οικογένεια και έδωσε συμβουλές για τα εμπόδια που έχουν να αντιμετωπίσουν και στα επιτεύγματα που θα αποκτήσουν στην ακαδημαϊκή και στην επαγγελματική τους καριέρα και συνέστησε, ειλικρίνεια, μελέτη και σκληρή δουλειά.

Στην μνήμη των Νίκου & Ολυμπίας Κουρού (αριστερά) και Γιώργου & Μαίρης Παπαγεωργίου απονεμήθηκαν υποτροφίες.

Στην συνέχεια η Ρίκα Κωνσταντινίδη αναφέρθηκε στο ιστορικό των υποτροφιών, στην διαδικασία υποβολής αιτήσεων και επιλογής των υποτρόφων. Οι εφετινοί υπότροφοι είναι οι ακόλουθοι:

Panagiotis J. Logothetis (1st scholarship in memory of Nick Kouros).

Sophia Chryssofos (2nd scholarship).

Georgina Stampelos (3rd scholarship).

Rena Israel (Joe Alexiades community service).

Anna Logothetis (Mary Sifonios educational award).

Constantine Costidis (1st George & Mary Papageorge Sholarship).

Sophia Maria Logothetis (2st George & Mary Papageorge Sholarship).

Στην μνήμη των Μαρίας Σιφονιού (αριστερά) και Ιωάννας Αλεξιάδη απονεμήθηκαν υποτροφίες.