Πάνω από ένα αιώνα πρέπει να πάμε πίσω, το 1914 που ιδρύθηκε ο «Χρυσόστομος» -ο πρώτος Καρπαθιακός σύλλογος της Αμερικής-, για να βρούμε πότε καθιέρωσαν οι Καρπαθιακοί σύλλογοι της Αμερικής την οργάνωση εκδρομών. Οι εκδρομές του «Χρυσόστομου» που γίνονταν στα πάρκα του Wheeling VW, έμοιαζαν με Καρπάθικα πανηγύρια. Συγκεντρώνονταν σ’ ένα μέρος του πάρκου και όλοι μαζί έτρωγαν, τραγουδούσαν και χόρευαν με τα Καρπάθικα λαϊκά όργανα.

Αργότερα, το παράδειγμα του «Χρυσοστόμου» ακολούθησαν και οι άλλοι Καρπαθιακοί σύλλογοι. Στις 13 Σεπτεμβρίου 1936 ο Σύλλογος Βωλαδιωτών οι «Άγιοι Ανάργυροι», οργάνωσε την πρώτη του εκδρομή στο Harmarville PA. Ο Σύλλογος πρόσφερε μεζέδες, ορεκτικά, αναψυκτικά και μπύρα. Κάτω από τα πανύψηλα δέντρα οι συγχωριανοί διασκέδαζαν με την λύρα και το λαούτο και με τη γλυκιά ψευδαίσθηση ότι βρίσκονταν στο Κάτω Μυρτώνα και στη Λάστο στο πανηγύρι της Κυράς Παναγιάς και του Αρχιστράτηγου.

Από την εκδρομή της “Ομόνοιας” στο Wheeling VW (1948).

Το ίδιο και η «Ομόνοια» Απεριτών που, στις 11 Ιουλίου 1943, οργάνωσε εκδρομή στο Lansing OH και αργότερα στις δεκαετίες του 1940 και 1950 στο Wheeling VW. Οι Απερίτες και οι άλλοι Καρπάθιοι που συμμετείχαν σ’ αυτές τις εκδρομές νόμιζαν ότι βρίσκονταν στον Μυρτώνα και στο Κατώδιο, στα πανηγύρια της Κυράς Παναγιάς και του Αγίου Παντελεήμονα.

Στις 31 Ιουλίου 1949, ο «Όμηρος» Οθειτών διοργάνωσε εκδρομή στο Willows Grove κοντά στο New Castle PA. Έγινε πρώτα εκκλησιασμός για να γιορτάσουν τον Άγιο Παντελεήμονα και μετά την διανομή του άρτου, πήγαν όλοι οι Οθείτες και πολλοί άλλοι Καρπάθιοι στο πάρκο, όπου ακολούθησε Οθείτικο γλέντι που ’μεινε σε πολλούς αξέχαστο.

Από την εκδρομή της Καρπαθιακής Ομοσπονδίας στο New Jersey (1970).

Το παράδειγμα αυτών των συλλόγων ακολούθησαν και οι άλλοι Καρπαθιακοί σύλλογοι. Το 1970 η νεοσύστατη Καρπαθιακή Ομοσπονδία οργάνωσε την πρώτη της εκδρομή στο New Jersey. Εκατοντάδες Καρπάθιοι και πολλοί νεοφερμένοι από την Κάρπαθο, ήλθαν από την Νέα Υόρκη και το New Jersey με αυτοκίνητα και λεωφορεία. Κάτω από τα δένδρα, δίπλα στη λίμνη, έφαγαν, τραγούδησαν, κολύμπησαν και διασκέδασαν. Ακούστηκαν και πολλές επίκαιρες μαντινάδες και ευχές για την Ομοσπονδία.

Από τα 200 χρόνια της Αμερικανικής ανεξαρτησίας στο Yorktown (1976).

Μερικά χρόνια αργότερα, το 1976, η Καρπαθιακή Ομοσπονδία, με την συνεργασία της «Υπαπαντής» και της ΚΕΝ, οργάνωσε τριήμερη εκδρομή στο Yorktown για να γιορτάσουν τα 200 χρόνια της Αμερικανικής ανεξαρτησίας και να τιμήσουν το ζεύγος Νίκου Ματθαίου από την Αρκάσα, για την μεγάλη του δωρεά προς την Αμερική, το πεδίον της μάχης του Yorktown όπου κρίθηκε η Αμερικανική ανεξαρτησία. Με ιδιωτικά αυτοκίνητα και ενοικιασμένα λεωφορεία, εκατό περίπου Καρπάθιοι ήλθαν από τη Νέα Υόρκη και το New Jersey και άλλες πολιτείες της Αμερικής, μαζί με το χορευτικό συγκρότημα της ΚΕΝ που συμμετέσχε στις εορταστικές εκδηλώσεις.

Απερίτικη παρέα στο Oakhurst NJ (4 Ιουνίου 2017).

Τις τελευταίες δεκαετίες οι περισσότεροι σύλλογοι που εδρεύουν στο New Jersey οργανώνουν εκδρομές σε πάρκα της περιοχής, κάθε σύλλογος χωριστά ή δυο και περισσότεροι σύλλογοι μαζί, όπως τώρα τελευταία η “Ομόνοια” και ο “Ποσειδών”. Σ’ αυτές τις εκδρομές οι σύλλογοι φροντίζουν για τη μουσική, τα φαγητά και πιοτά προέρχονται από δωρεές των μελών και φίλων των συλλόγων.

Πηγαδιώτικη παρέα στο Oakhurst NJ (4 Ιουνίου 2017).

Την Κυριακή 4 Ιουνίου στο West Park Recriation Center Oakhurst NJ πραγματοποιήθηκε η εκδρομή της “Ομόνοια” και του “Ποσειδώνα”, που νόμιζες πως “ήρθε το Ποσί και ντάμωσε τ’ Απέρι” (απόσπασμα από μια μαντινάδα του αείμνηστου Γιάννη Νικήτα Λυριστάκη). Παρ’ όλω που επικρατούσε συννεφιά και κατά διαστήματα ψιχάλιζε, περισσότεροι από 100 Απερίτες, Πηγαδιώτες και ορισμένοι άλλοι Καρπάθιοι παρευρέθησαν στην εκδρομή και συνδιασκέδασαν  σε αδελφικό και Παγκαρπαθιακό περιβάλον. Με την συνοδεία Καρπαθιακής μουσικής, βρήκαν την ευκαιρία να ευχηθούν καλό καλοκαίρι και καλή αντάμωση στην Κάρπαθο.