Ανοίγει πλήρως σιγά – σιγά το Εθνικό Σύστημα Υγείας τόσο προς τον ιδιωτικό τομέα όσο και αντίστροφα. Μετά τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή από χρήματα των ασθενών, η κυβέρνηση προωθεί και το άνοιγμα του επαγγέλματος από τους νοσοκομειακούς γιατρούς προς τον ιδιωτικό τομέα.

Ήδη οι σχετικές ρυθμίσεις είναι έτοιμες και θα προωθηθούν τις επόμενες ημέρες, ενώ θα προβλέπουν ότι οι γιατροί του ΕΣΥ θα μπορούν να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο ή να εργάζονται σε ιδιωτικές κλινικές μετά το ωράριο τους.

Όπως είχε αποκαλύψει του ethnos.gr, η σχετική απόφαση του υπουργείου Υγείας προβλέπει ότι οι γιατροί του Δημοσίου θα μπορούν να απασχολούνται ελεύθερα στον ιδιωτικό τομέα, εφόσον έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους στο νοσοκομείο τους.

Οι σχετικές διατάξεις του υπουργείου Υγείας έχουν λάβει ήδη το πράσινο φως από το μέγαρο Μαξίμου, καθώς συζητήθηκαν εκτενώς στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο.

Tι αλλάζει

Οι ανατροπές που έρχονται με τις νομοθετικές ρυθμίσεις του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, αλλάζουν πλήρως τον χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η πρώτη κίνηση έρχεται με τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή από τους ασθενείς, τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στον Μάρτιο σε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Στις ίδιες ρυθμίσεις προωθείται και η δυνατότητα των γιατρών του ΕΣΥ να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα με στόχο της κυβέρνησης να είναι η προσέλκυση μεγαλύτερου μέρους ιατρικού προσωπικού στο δημόσιο σύστημα καθώς πλέον θα μπορούν οι γιατροί να έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα.

Μάλιστα σε ό,τι αφορά στο ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ η ρύθμιση του υπουργείου υγείας προβλέπει ότι θα είναι ελεύθεροι να εργάζονται όπου επιθυμούν αρκεί να έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους στο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Να σημειωθεί ότι παρότι θα μοιράζονται και στον ιδιωτικό τομέα, δεν θα αρθεί η μονιμότητά τους στο  δημόσιο.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι θα μπορούν εκτός από ιδιωτικό ιατρείο να εργάζονται σε ιδιωτικές κλινικές αλλά και σε εταιρείες ως σύμβουλοι.

Βέβαια, ο υπαρκτός κίνδυνος στην περίπτωση αυτή είναι γιατροί του ΕΣΥ να προωθούν εντέχνως τους ασθενείς από το δημόσιο σύστημα στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να αποκομίσουν οικονομικό όφελος. Άλλωστε το παρελθόν έχει δείξει ότι όσες δικλείδες ασφαλείας και να υιοθετηθούν, στο τέλος δεν γίνονται έλεγχοι με αποτέλεσμα να καταστρατηγούνται οι νόμοι και οι όποιες ρυθμίσεις.