Ουάσιγκτον, 13.02.2024 – “Το σημείο αναφοράς για τη γενιά του ‘90 ήταν η τραγωδία της Γιουγκοσλαβίας. Σήμερα, περισσότερα από 20 χρόνια μετά τη Διαδικασία της Θεσσαλονίκης δεν είμαστε κοντά στην ένταξη των Δυτ. Βαλκανίων στην ΕΕ.Έχουμε σημεία αισιοδοξίας, όπως το αναπτυξιακό σχέδιο της ΕΕ για τα Δυτ. Βαλκάνια, όμως έχουμε να κάνουμε πολλά ακόμα”.

Δημήτρης Καιρίδης, Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου

Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, στη συζήτηση για την προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων και το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο για την ανάπτυξή τους, που έλαβε χώρα στο think tank Center for European Policy Analysis, στην Ουάσιγκτον.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 5ου Φόρουμ για την Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο που συνδιοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας (HALC) και την εφημερίδα Καθημερινή.

Στο πάνελ συμμετείχαν ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης και ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Ευάγγελος Καλπαδάκης με συντονιστή τον πρόεδρο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, Συμεών Τσομώκο. Παρέμβαση πραγματοποίησε και η Υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης σημείωσε πως ο κόσμος αλλάζει.

Τόσο για την Αμερική όσο και για τις χώρες της Ευρώπης επισήμανε πως πραγματοποιείται μια μετατόπιση σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και σε εσωτερικό, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως οι μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης έχουν αποδυναμωθεί. Ανέφερε ακόμα πως οι χώρες των Βαλκανίων αντιμετωπίζουν διάφορα ζητήματα σε ένα ευρύ πλαίσιο – δημογραφικό, κράτος δικαίου, διαφθοράς- αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία του. Πρόσθεσε πως η Ελλάδα ανακτά μέρος του ηγετικού της ρόλου στα Βαλκάνια, υπενθυμίζοντας πώς η χώρα μας πρωτοστατούσε στις προσπάθειες για ένταξη της Βουλγαρίας στην ΕΕ υποστηρίζοντας πως θέλουμε να συνδεόμαστε με την Ευρώπη με έναν χερσαίο διάδρομο Σένγκεν.

Ευάγγελος Καλπαδάκης, διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

Ο κ. Καιρίδης αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό επισημαίνοντας πως οι ροές των παράνομων μεταναστών που φτάνουν στις ΗΠΑ είναι συνδεδεμένες και με αυτές που φτάνουν στην Ευρώπη και την Ελλάδα, καθώς τα δίκτυα διακίνησης οδηγούν τους μετανάστες σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και ύστερα αυτοί φτάνουν στις ΗΠΑ. “Αν οι ροές σταματούν στα σύνορα με το Μεξικό, θα τις κατευθύνουν στην Ευρώπη. Τα δίκτυα των διακινητών είναι διασυνδεδεμένα”, ανέφερε.

Καλπαδάκης: Απαραίτητος ο ηγετικός ρόλος της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτ. Βαλκανίων

Ο διπλωματικός σύμβουλος του Προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ευάγγελος Καλπαδάκης, τόνισε τη σημασία που έχει η Ελλάδα για την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών βαλκανίων. Αναφέρθηκε ειδικότερα στην Ατζέντα της Θεσσαλονίκης που δημιούργησε τη δυναμική για την ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων η οποία όμως πάγωσε την περίοδο 2014-2017 δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην περιοχή. Με τη Συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα ξεπάγωσε τη διαδικασία, ενίσχυσε τη θέση της ΕΕ στην περιοχή απέναντι σε τρίτες χώρες και ξαναέδωσε ελπίδα για ειρήνη και σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια. Τόσο η Συμφωνία όσο και τα ενεργειακά προγράμματα που προωθούνται σήμερα στα Δυτικά Βαλκάνια αναδεικνύουν τη σημασία που έχει και η διατλαντική συνεργασία στην περιοχή.

Ο κ. Καλπαδάκης τόνισε ότι σημαντικό μέρος της δυναμικής που δημιουργήθηκε τότε έχει χαθεί, δίνοντας ένα αρνητικό μήνυμα αναξιοπιστίας για τον διεθνή ρόλο της ΕΕ. Ειδικότερα, το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Ανάπτυξης βασίζεται σε περιορισμένα κονδύλια και αναδεικνύει το περιορισμένο ενδιαφέρον της Γερμανίας η οποία προτεραιοποιεί την Ουκρανία. Ωστόσο το Σύμφωνο φέρνει μία σημαντική καινοτομία καθώς επιδιώκεται για πρώτη φορά ως ενδιάμεσο στάδιο της ενταξιακής πορείας η μερική ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην Κοινή Αγορά. Η Ελλάδα πρέπει να αναπτύξει τον ηγετικό της ρόλο στην διαδικασία και να ενθαρρύνει την ΕΕ να στηρίξει την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας που μπορεί να αποτελέσει θετικό πρότυπο για την περιοχή.

Τέλος, τον λόγο στη συζήτηση πήρε η Υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η οποία επικεντρώθηκε στη σύγχυση η οποία επικρατεί σχετικά με την διαδικασία της διεύρυνσης. Σημείωσε πως το λιγότερο που οφείλουμε να κάνουμε είναι να δώσουμε στους πολίτες των χωρών αυτών ελπίδα και να αντιληφθούμε πως είναι άνθρωποι που μένουν στη μέση της ευρωπαϊκής ηπείρου, που είναι μορφωμένοι και που βλέπουν τι γίνεται γύρω τους.

ΧΡΥΣΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ
ΔΕΗ, Mytilineos, Libra Group, GBS

ΧΟΡΗΓΟΙ
Papastratos, Panama Shipping Agency & Services, Cyprus Forum