Το παραλάβαμε ερείπιο… Άμεσα θα γίνει και πάλι ”ζωντανό” – το Υποσχόμαστε! Βοηθήστε μας.
Παρακάτω μπορείτε να αφιερώσετε 5 λεπτά από το χρόνο σας για να καταλάβετε τι ακριβώς συμβαίνει με το Σχολείο στην Βωλάδα.
Όπως γνωρίζετε ο Α.Σ Απόλλων Βωλάδος εδώ και 3 χρόνια έχει θέσει ένα σχεδιασμό στον οποίο και προσπαθεί να βαδίζει συνεχώς. Ο σχεδιασμός αυτός περιλαμβάνει αναβάθμιση του συλλόγου και των εγκαταστάσεών του σε όλους τους τομείς.
Προσπαθούμε 365 μέρες το χρόνο να κάνουμε τον Απόλλων Βωλάδος όλο και καλύτερο και πάνω από όλα προσπαθούμε για το καλό του χωριού μας σε κάθε επίπεδο.
Πονάμε την Βωλάδα και την αγαπάμε. Για αυτό άλλωστε έχουμε βάλει στις πλάτες μας το ‘’φορτίο’’ της ευθύνης του να είσαι μέλος σε σύλλογο μιας μικρής κοινωνίας.
Μπορούν να μας κατηγορήσουν για πολλά πράγματα ίσως.
Δεν μπορεί όμως κανένας να μας κατηγορήσει ότι δεν προσπαθούμε.
Τον περασμένο Ιούνιο με ενέργειες του συλλόγου μας, ζητήσαμε και μας παραχωρήθηκε από τον Δήμο Καρπάθου το ιστορικό σχολείο του χωριού. Βλέποντας το να ερημώνει χρόνο με το χρόνο και να λεηλατείται από ανεγκέφαλους, πήραμε την απόφαση να το ζητήσουμε από τον Δήμο με προοπτική σιγά σιγά να το συντηρήσουμε, να το καλλωπίσουμε και να δημιουργήσουμε ένα ζωντανό πολυχώρο στο κέντρο του χωριού.
Όραμά μας και σύμφωνα πάντα με τον σχεδιασμό που προαναφέραμε, είναι να στεγάσουμε εκεί τα γραφεία και το μουσείο του αθλητικού μας συλλόγου σε κάποια από τις αίθουσες. Επιπλέον να δημιουργήσουμε μια άλλη αίθουσα που θα δίνει την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους φίλους να βρεθούν μαζί, να δουν τηλεόραση, να παίξουν κάποιο επιτραπέζιο παιχνίδι, να περιηγηθούν στο internet, να πιούν ένα καφέ και γενικά να χαλαρώσουν σε ένα όμορφα διαμορφωμένο χώρο με άρωμα Βωλάδος.
Όσο αφορά την μεγάλη αίθουσα στον πάνω όροφο, ευελπιστούμε να την δούμε και αυτή ‘’ζωντανή’’ κάποια μέρα έτοιμη να υποδεχτεί αρκετό κόσμο για διάφορες εκδηλώσεις, θεατρικές και μουσικοχορευτικές παραστάσεις, προβολή ταινιών, εκμάθηση παραδοσιακού τραγουδιού και χορού και ότι άλλου είδους παρόμοιες ενέργειες. Επιπλέον η δημιουργία μιας αρκετά μεγάλης δανειστικής Βιβλιοθήκης σε κάποια από τις αίθουσες είναι και αυτή στα σχέδια μας. Εκεί θα μπορούν να βρουν στέγη χιλιάδες βιβλία του χωριού μας και όχι μόνο.
Η λαογραφία της Καρπάθου και τα βιβλία που αναφέρονται σε αυτή είναι πολλά και θεωρούμε απαραίτητο την ύπαρξη ενός τέτοιου χώρου (Βιβλιοθήκης) που μαζί με το βεστιάριο του πολιτιστικού συλλόγου Βωλάδος θα αποτελούν ένα κόσμημα για το χωριό μας.
Όπως γνωρίζεται υπάρχουν και μεγάλες τουαλέτες και αποθήκη που μαζί με την αυλή θα έρθουν να συμπληρώσουν το όλο όραμά μας για την ανάπλαση και τον εκσυγχρονισμό του σχολείου Βωλάδας.
Μετά την παραχώρηση του σχολείου από τον Δήμο, μετά λύπης μας παραλάβαμε ένα βομβαρδισμένο τοπίο. Ένα εγκαταλελειμμένο και άθλιο σχολείο που οι Βωλαδιώτες με ζήλο και μεράκι είχαν φτιάξει στο παρελθόν από το υστέρημά τους.
Ένα χώρο που μόνο οργή και θλίψη σου δημιουργούσε βλέποντας αυτή την κατάντια.
Δυστυχώς οι φωτογραφίες υπάρχουν για να μαρτυρούν στο μέλλον την προσβλητική για κάθε Βωλαδιώτη αυτή εικόνα. Σπασμένα τζάμια, σάπια ξύλα και σίδερα, πεσμένοι σοβάδες και σκουριασμένα σίδερα στις κολώνες, λεηλατημένα αλουμίνια ήταν η εξωτερική εικόνα. Στους εσωτερικούς χώρους σπασμένοι πίνακες και βιβλιοθήκες, αναποδογυρισμένα θρανία και καρέκλες, πεταμένα βιβλία και εκτυπωτές στο πάτωμα, τοίχοι που είχαν σαπίσει από την μούχλα, κόπρανα και ούρα ανθρώπων και ζώων ήταν μερικές από τις εικόνες που αντίκριζε κανείς.
Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό τίποτα από τα παραπάνω δεν τιμάει το χωριό, τους χωριανούς και την αξιοπρέπειά μας. Θεωρούμε ντροπή έργα τα οποία στο παρελθόν έγιναν από τους προγόνους μας με τόση αγάπη και όνειρα να τα βλέπουμε σήμερα να μαραζώνουν.
Φέτος λοιπόν μετά από ώριμη σκέψη, σαν “Απόλλων” Βωλάδος αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες και τις εργασίες συντήρησης και καλλωπισμού του σχολείου. Έχουμε όρεξη, όραμα και ευελπιστούμε πως με την στήριξη όλων, σύντομα θα ξαναδούμε το Σχολειό ζωντανό, όμορφο και επιβλητικό να δεσπόζει στο κέντρο της Βωλάδας κάνοντας καθένα από εμάς ξανά υπερήφανους.
Έχουμε βάλει τις εργασίες σε μια σειρά προτεραιότητας και ήδη ξεκινήσαμε την έρευνα αγοράς για αυτά που πρέπει να γίνουν σε πρώτο στάδιο.
Αρχικά θα προβούμε σε αντικατάσταση της περίφραξης του χώρου και των σιδήρων που έχουν σαπίσει. Θα αντικατασταθούν σάπια κάγκελα και θα συντηρηθούν όσα χρειάζονται.
Αυτά που πρέπει να γίνει άμεσα είναι:
- Επιδιόρθωση μεταλλικής πόρτας εισόδου και των κάγκελων στο προαύλιο χώρο.
- Κατασκευή σιδερένιας πόρτας ασφαλείας στις σκάλες που οδηγούν στον πάνω όροφο.
- Αντικατάσταση σάπιου κάγκελου 18m στο βόρειο τμήμα του σχολείου με καινούριο γαλβανιζέ.
- Αντικατάσταση πόμολων στα παράθυρα προκειμένου να ασφαλίζουν οι αίθουσες.
- Τοποθέτηση χερουλιών στις πόρτες και στα παράθυρα όπου απαιτούνται λόγω βανδαλισμών.
- Αντικατάσταση σπασμένων τζαμιών σε όλες τις αίθουσες.
Μόλις ολοκληρωθούν οι παραπάνω εργασίες θα συνεχίσουμε στις εργασίες συντήρησης του κτηρίου εσωτερικά και εξωτερικά. Αυτά που πρέπει να γίνουν είναι:
- Συντήρηση των σιδήρων που έχουν βγει στις κολόνες και στο μπαλκόνι.
- Σοβάτισμα και στοκάρισμα όπου απαιτείται.
- Εργασίες ελαιοχρωματισμού και μόνωσης του σχολείου και της περίφραξης αυτού. Πόρτες, κάγκελα, ταράτσα, τοίχοι εσωτερικά και εξωτερικά σε όλες τις επιφάνειες του σχολείου από όλες τις πλευρές του.
Ο λόγος που δημοσιεύουμε αυτές εδώ τις φωτογραφίες αφενός είναι να σας ενημερώσουμε για όλα τα παραπάνω καθώς και για τις ενέργειες που έχουμε κάνει και θα κάνουμε και αφετέρου για να σας ζητήσουμε την οικονομική βοήθειά σας και στήριξη. Πρόκειται για πολλές και πολυέξοδες εργασίες που πρέπει όμως να γίνουν επιτέλους.
Σαν “Απόλλων” όπως προαναφέραμε δεν ζητήσαμε και πήραμε το σχολείο για να το κάνουμε γήπεδο.
Το πήραμε γιατί το πονάμε έχοντας μεγαλώσει και παίξει εκεί μέσα.
Το πήραμε γιατί δεν αντέχαμε να το βλέπουμε άλλο έτσι.
Το πήραμε γιατί το σχολείο ανήκει στους Βωλαδιώτες και όχι στον Δήμο Καρπάθου.
Το πήραμε γιατί θέλουμε να το δούμε ξανά ζωντανό, έτοιμο να αγκαλιάσει όλους τους Βωλαδιώτες και όλους τους συλλόγους.
Δεν μπορούμε μόνοι μας.
Μπορούμε όμως όλοι μαζί.