Συμμετείχαν:  Καραϊτιανός Γιάννης (Κάρπαθος),  Μοσχή Μαίρη (Δωδεκανησιακή Μέλισσα), Κολεζάκης Μανώλης, Κορδίνα Μαρία (Ρόδος), Δραγουμάνος Αλέκος (Σύμη), Κορωναίου Άννα, Μίχαλος Νίκος (Νίσυρος), Λουκάς Κύκκος (Καστελλόριζο), Υψηλάντη Διονυσία (Πάτμος), Ασπροποταμίτης Γιάννης, Οικονομίδου Ισαβέλλα (Χάλκη),  Χατζηαντωνίου Γρηγόρης (Σύλλογος Απανταχού Δωδεκανησίων Νέων),  Κομνηνός Μίνος, Φραγκούλης Γιάννης (Κάσος). 

Συνέβησαν από την προηγούμενη συνεδρίαση (23/1/24) μέχρι σήμερα:

24/1: Ομιλία ομότιμου καθηγητή ΕΚΠΑ κ. Μανώλη Περσελή με θέμα «Αφηγηματικά στιγμιότυπα γύρω από την καταστροφή της Κάσου το 1824» – Οργάνωση Συλλ. Κασίων

26/1: Κοπή Πίτας Ομίλου Καρπαθίων Νέων (Ο.Κ.Ν) στο κρητικό κέντρο “Αόρη” (Κηφισού 40, Αθήνα).

27/1: Στείλαμε επιστολή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για την καθιέρωση ετήσιου εορτασμού των εν Δωδεκανήσω Αγίων στον ΙΝ Αγίου Νικολάου Πτωχοκομείου

27/1: Κασιώτικο γλέντι Συλλ. Κασίων (3ης Σεπτεμβρίου 56, Αθήνα)

27/1:Πρωτοχρονιάτικη Εορτή Συλλόγου Συμιακών Ελευσίνας «ΑΚΟΥΜΙΑ 2024» στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας

28/1: Κοπή Πίτας Ένωσης Λερίων στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

28/1: Κοπή Πίτας Συλλ. Βωλαδιωτών Καρπάθου στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ»(Ομόνοια, Αθήνα)

28/1: Επιμνημόσυνη δέηση στην πλατεία Τερψιθέας για τον Αντιναύαρχο Παναγιώτη Βλαχάκο (επέτειος Ιμίων) – Κατάθεση στεφάνου από αντιπρόεδρο Ομοσπονδίας μας

28/1: Κοπή Πίτας Ναυτικού Μουσείου Ελλάδας (Ακτή Θεμιστοκλέους, Πειραιάς)

28/1: Κοπή Πίτας Χορευτικής ομάδας Συλλ. Κασίων

28/1: Κοπή Πίτας Συλλ. Συμαίων  στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Πειραιά

Συνδιοργάνωση αιμοδοσίας

Συνεχίζεται η προσπάθεια προβολής της αιμοδοσίας, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10/2/24 στη Δωδεκανησιακή μας Εστία. Από την 12/1, γίνεται ανάρτηση της σχετικής αφίσας  – banner, σε κάθε Δωδεκανησιακή εκδήλωση.

Εορτασμός επετείου Ενσωμάτωσης Δωδεκανήσου

Συνεχίζονται οι ενέργειες προετοιμασίας του εορτασμού. Μεταξύ άλλων στάλθηκε επιστολή στον νέο Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Δωδεκανήσου κ. Χρήστο Μιχαλάκη με αίτημα συνδιοργάνωσης των εν λόγω εκδηλώσεων, όπως γίνεται ανελλιπώς την τελευταία δεκαετία, με ένα μικρό διάλειμμα λόγω πανδημίας κορονοϊού.

Το πρόγραμμα του διήμερου εορτασμού έχει ως εξής:

9/3: 12μμ, Δοξολογία στη Μητρόπολη Αθήνας, χοροστατούντος του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Σύμης, Χάλκης, Τήλου και Καστελλορίζου κκ Χρυσοστόμου Β΄. Ομιλητής θα είναι ο ιστορικός κ. Λευτέρης Παπακώστας.

10/3: 11πμ, πολιτιστική εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Κοπή Βασιλόπιτας Ομοσπονδίας (Σάββατο 3/2)

Η εκδήλωση θα γίνει σε έναν εμβληματικό χώρο του Πειραιά, στην πρώην στοά Κούβελου, στο μουσικό μεζεδοπωλείο «ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ» (Καραολή κ΄ Δημητρίου 5).

Στόχος όλων των μελών του ΔΣ, να ανταλλάξουμε ευχές με αγαπημένα πρόσωπα και να περάσουμε λίγες ώρες χαράς και λησμονιάς από την καθημερινότητα.

Οικονομικές εκκρεμότητες Ομοσπονδίας

Από 1/1/24, ισχύει ο επιμερισμός εξόδων λειτουργίας της Δωδεκανησιακής μας Εστίας, μεταξύ των συστεγαζόμενων Σωματείων, σύμφωνα με σχετική απόφαση της ΓΣ της 7/12/23. Παράλληλα και λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες που βιώνουν όλα τα Δωδεκανησιακά Σωματεία, το ΔΣ της Ομοσπονδίας μας θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την εξασφάλιση των παγίων εξόδων, που δεν υπερβαίνουν τα 5.000 ευρώ κάθε χρόνο, ευελπιστώντας σε μια θετική ανταπόκριση από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου. Συναφές και σοβαρότατο πρόβλημα αποτελεί η ανάγκη διάσωσης του Δωδεκανησιακού Αρχείου (Δωδεκανησιακή Ιστορική κ΄ Λαογραφική Εταιρεία, Πολιτιστικό Ίδρυμα Δωδεκανήσου «Κλεόβουλος ο Λίνδιος», Εταιρεία Καρπαθιακών Μελετών, κλπ), το οποίο κινδυνεύει να καταλήξει στην πολτοποίηση!

Πρόσκληση Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων

Κοπή της βασιλόπιτας, την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024, 6-8 μ.μ., στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ». Θα μιλήσει η κυρία Ανθούλα Δανιήλ, δ.φ., Συγγραφέας και Κριτικός Λογοτεχνίας, με θέμα:  «Γραμματικέ με το χαρτί και με το καλαμάρι…» (Κωστής Παλαμάς Ασάλευτη Ζωή)

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα τιμηθούν:

  • ο κ. Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης, Καθηγητής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • ο κ. Αριστείδης Δουλαβέρας, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Για το έργο και την προσφορά των τιμωμένων στα γράμματα και τον πολιτισμό  θα μιλήσουν οι:

  • κ. Γεώργιος Κούζας, Επίκουρος Καθηγητής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών
  • κ. Παναγιώτης Ξηντάρας, δ.φ., Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ημέρες θάλασσας Δ. Πειραιά 2024   

Αποστολή προτάσεων μέχρι 16/2

Επικαιροποίηση στοιχείων επικοινωνίας με νέα μέλη Ο.Τ.Α.

Η εν λόγω ενέργεια έχει ανατεθεί στον Γραμματέα του ΔΣ κ. Γρηγόρη Χατζηαντωνίου.