Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον διήμερο πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο σε Σύμη και Ρόδο. Πρόκειται για το βιωματικό και συμμετοχικό σεμινάριο με τίτλο: «κι αν ήσουν εσύ;» – «ο εαυτός μου ως ντοκουμέντο»
Το σεμινάριο υλοποιήθηκε με τη συνεργασία του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (Υ.Α.) στο πλαίσιο του προγράμματός τους «Κι αν ήσουν εσύ;» του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Europe Direct Νοτίου Αιγαίου της ΑΝΔΩ Α.Ε. και εντάσσεται στον επιμορφωτικό κύκλο με τίτλο «κι αν ήσουν εσύ; – επιμόρφωση εκπαιδευτικών και εμψυχωτών / εμψυχωτριών νεανικών ομάδων για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων με την αξιοποίηση παραστατικών τεχνών και βιωματικών δραστηριοτήτων».
Η αρχή έγινε το Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024, στο νησί της Σύμης, όπου πραγματοποιήθηκε το βιωματικό σεμινάριο, με τη μορφή θεατρικού εργαστηρίου, που περιλάμβανε ασκήσεις, αυτοσχεδιασμούς, παιχνίδια ρόλων, και άλλες δραστηριότητες με σωματική επαφή και κίνηση στο χώρο και έδαφος, τόσο στον εσωτερικό χώρο του Πνευματικού Κέντρου Σύμης, όσο και στον εξωτερικό χώρο του νησιού. Στο σεμινάριο συμμετείχαν εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων καθώς και μαθητές/τριες, με τη συνοδεία των κηδεμόνων τους. Η κυρία Κλαδάκη Μαρία, Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου, Τοπική Συντονίστρια Προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;», πραγματοποίησε εισήγηση με θέμα: «Θεατρική τέχνη και εκπαιδευτική πράξη: Συν δημιουργώντας το σχολείο του αύριο», ενώ η κ. Κακουδάκη Τζωρτζίνα θεατρολόγος και σκηνοθέτης, υλοποίησε το βιωματικό εργαστήριο.
Την Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024, σειρά είχε η Ρόδος. Στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων «Κορνήλιος Καστοριάδης» του Πανεπιστημίου Αιγαίου, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ανασύρουν μνήμες ατομικές, οικογενειακές και συλλογικές, της τοπικής, εθνικής και παγκόσμιας ιστορίας. Στην ουσία, έγιναν «τα βιβλία του εαυτού» τους. Οι ιστορίες τους έγιναν τα ντοκουμέντα της ιστορίας. Αυτές, αποτέλεσαν τον σκελετό για μια εμπειρία σκηνικής σύνθεσης τόσο στην αίθουσα όσο και στον αύλειο χώρο του Πανεπιστημίου, μια εμπειρία που είχε στόχο να επανασηματοδοτήσει τη σχέση τους με το παρελθόν, το παρόν και τον «χώρο» των ανθρώπινων πράξεων. Οι τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν όσον αφορά στη σύνδεση ποικίλου υλικού από πολλές και διαφορετικές πηγές, αποτέλεσαν ένα καλό σκηνοθετικό εργαλείο για τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο, με στόχο να τις χρησιμοποιήσουν ενεργά στην προσωπική και επαγγελματική τους πορεία. Στο σεμινάριο συμμετείχαν εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων, εμψυχωτές/εμψυχώτριες ομάδων νέων καθώς και φοιτητές/φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Σημειώνεται ότι, η επιστημονική προσέγγιση πραγματοποιήθηκε ομοιοτρόπως με το νησί της Σύμης.
Λίγα λόγια για το πρόγραμμα “κι αν ήσουν εσύ;”
Το πρόγραμμα “κι αν ήσουν εσύ;” σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα και με την επιστημονική στήριξη των: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ/Τμήμα Θεατρικών Σπουδών (Προπτυχιακό και Μεταπτυχιακό πρόγραμμα), Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΑΠΘ / Τμήμα Θεάτρου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΑΠΘ/Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου/Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας/Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA).