Η Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Απερίου Καρπάθου, παρακολουθώντας τη διαδικτυακή συζήτηση που έχει ξεκινήσει αιφνιδίως τις τελευταίες ημέρες για το ζήτημα της αντικατάστασης του δαπέδου του Μητροπολιτικού Ναού, αλλά και τη δημόσια διασπορά ανακριβών πληροφοριών, επιθυμεί να καταστήσει σαφή τα κάτωθι:

Η εκτέλεση του εν λόγω έργου αποτελεί πράγματι ένα μεγάλο κι δύσκολο εγχείρημα, ύψιστης ιστορικής και συμβολικής σημασίας.

Για τον λόγο αυτό και αντιμετωπίζεται απ’ όλους μας με τη δέουσα σύνεση και μεθοδικότητα. Από τους πρώτους κιόλας μήνες της ανάληψης των καθηκόντων της αλλά και κατά το πρόσφατο χρονικό διάστημα, η Επιτροπή έχει έρθει σε επικοινωνία με εξειδικευμένους ανθρώπους, οι οποίοι είναι και οι μόνοι αρμόδιοι για να γνωμοδοτήσουν σχετικά με το ποιες θα είναι οι παρεμβάσεις που θα λάβουν χώρα στο δάπεδο του ναού. Έχει δε ληφθεί ήδη η απόφαση για την αποξήλωση των υπαρχόντων πλακιδίων, εργασία για την οποία ζητήθηκε και ελήφθη έγγραφη άδεια από την αρμόδια 4η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.

Όπως μάλιστα αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων ζητημάτων, σε προγραμματισμένη τακτική συνεδρίαση, η οποία έλαβε χώρα την Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024, η σχετική διαδικασία προγραμματίστηκε να εκκινήσει τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Πρόκειται να είναι χρονοβόρα αφού θα γίνει με τον απαιτούμενο σεβασμό.

Συγκεκριμένα, θα λάβει χώρα προσεκτική και τμηματική αφαίρεση (και όχι καταστροφή) των πλακιδίων, ούτως ώστε να αποκαλυφθεί το παλαιό βοτσαλωτό δάπεδο και, σε δεύτερο χρόνο, να εκτιμηθεί η κατάσταση αυτού και να υποδειχθούν όλες οι περαιτέρω ενέργειες επ’ αυτού, από τους ειδικούς, και μόνο από αυτούς.

Η Εκκλησιαστική Επιτροπή προσβλέπει στην επιτυχή ολοκλήρωση του δύσκολου αλλά και ιστορικού αυτού εγχειρήματος, με σεβασμό και πλήρη επίγνωση της ιστορικής αξίας του Μητροπολιτικού μας Ναού.

Εκ της Επιτροπής

Πρόεδρος: π. Δημήτριος Ζαγοράς

Αντιπρόεδρος: Μιχαήλ Παναγιώτου

Ταμίας: Μιχάηλ Λαμπρινός

Γραμματέας: Ιωάννης Λυριστής

Μέλη: Ιωάννης Οικονομίδης

Αντώνιος Χρυσός

Άννα Βογιατζηδάκη

Ρηγοπούλα Ταβερνάρη

Καλλιόπη Φιλιππούση