Ο Καθεδρικός Ναός της Ιεράς Μητροπόλεως Καρπάθου & Κάσου στο Απέρι είναι ένα Βυζαντινό Μνημείο εγνωσμένης ιστορικής και πολιτιστικής αξίας. Η Παναγία η Χρυσοπολίτισσα όπως την αναφέρει ο λαογράφος Εμμ. Μανωλακάκης, η Κυρά των προγόνων μας, τιμά τη μνήμη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, εκ των κορυφαίων λατρευτικών σταθμών της Ορθοδοξίας.

Mιχάλης Μικρός

Τα σχέδια για κάθε παρέμβαση στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό του ναού και στον περιβάλλοντα χώρο πρέπει να τελούν υπό την έγκριση και την επίβλεψη της Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.

Η γενναιόδωρη προσφορά ευσεβούς φίλου και συμπατριώτη για την ανακαίνιση του δαπέδου του ναού είναι ασφαλώς ευπρόσδεκτη.

Η Εκκλησιαστική Επιτροπή υπό την σοφή καθοδήγηση της ηγεσίας της Εκκλησίας είμαστε βέβαιοι ότι θα εκτιμήσει το ιστορικό μέγεθος της παρέμβασης, που γίνεται μια φορά κάθε 100 ή και περισσότερα χρόνια.

Το αρχικό ψηφιδωτό δάπεδο είναι ανάγκη να αποκαλυφθεί, να εκτιμηθεί, και να συντηρηθεί. Αυτό πρώτα πριν διαλέξουμε τα μάρμαρα. Βιαστικές κρίσεις όπως «αποφύγετε τα ψηφιδωτά γιατί λερώνουν» είναι εκτός πραγματικότητας, ιδιαίτερα τη σημερινή εποχή της επιστήμης και τεχνολογίας.

Σαν πρώτο βήμα, η Εκκλησιαστική Επιτροπή οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα και δημόσια στον Καρπαθιακό λαό τα λεπτομερή σχέδια της ανακαίνισης.

Για να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος που όχι μόνο δεν πρόσθεσαν, αλλά αφαίρεσαν από τη λάμψη και την ιστορία του ναού.