Μια νέα εποχή, με διαφορετικά δεδομένα σηματοδοτεί για τη Ρόδο και  άλλα νησιά της Δωδεκανήσου, η ένταξη ως τμήμα, στο Council International Dance, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χορού της UNESCO, όπου συμμετέχουν περισσότερες από 170 χώρες στον κόσμο, με Πρόεδρο τον Καθηγητή Δρ. Άλκη Ράφτη και Πρόεδρο CID Αθηνών κ. Κωνσταντίνο Τουλάτο.

Μετά τις πρόσφατες εκλογές, αναδείχθηκε και το πρώτο ιστορικά Δ.Σ. στη Ρόδο, το οποίο συγκροτήθηκε σε Σώμα και απαρτίζεται από τους:

Πρόεδρος                 Μαρία Βάλλα

Αν. Πρόεδρος          Κωνσταντίνα Ακρίβου

Α΄ Αντιπρόεδρος     Χρυσούλα Κουτούζου

Β΄ Αντιπρόεδρος     Ευθύμιος Χατζηκώστας

Γεν. Γραμματέας    Σοφία Δημητριάδη

Ταμίας                    Σέβα Μαργαρίτη – Κατταβενάκη

Ειδ. Γραμματέας    Μαρία Αντωνοπούλου

Έφορος Ταμείου    Χρήστος Βάλλας

Μέλη:

Μαριέττα Τομάζου (πολιτισμός)

Καλλιόπη Κουτούζη (Δημόσιες Σχέσεις)

Τσαμπίκα Χατζηκώστα (Υπεύθυνη Νεολαίας)

Νομικοί Σύμβουλοι, είναι τα μέλη, Νικήτας Μπόλκας και Κατερίνα Βολονάκη. Εκτός του εκλεγμένου Δ.Σ. ορίσθηκαν οι ομάδες Πολιτισμού και Δημοσίων Σχέσεων, τα ονόματα των οποίων θα ανακοινωθούν επίσης.

Τι σημαίνει CID και τι αλλάζει στα πολιτιστικά δεδομένα της Ρόδου:

Το Διεθνές Συμβούλιο Χορού, (Conseil International de la DanceCIDInternational Dance Council) είναι η επίσημη, Ανώτατη Οργάνωση για όλες τις μορφές χορού, σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Αναγνωρίζεται από την UNESCO, τις κυβερνήσεις, τους Διεθνείς Οργανισμούς και κάθε είδους φορείς. Είναι η παγκόσμια, μη κυβερνητική Οργάνωση, που ιδρύθηκε το 1973 στο Μέγαρο της UNESCO στο Παρίσι, όπου έχει την έδρα της, κέντρο σύγκλισης διεθνών, εθνικών και τοπικών φορέων, καθώς και επίλεκτων ατόμων, που δραστηριοποιούνται στο χορό.

Ανάμεσα στις δεκάδες  χιλιάδες μέλη του, είναι, οι επιφανέστερες Ομοσπονδίες, Ιδρύματα, Σωματεία, Σχολές Χορού, Χορευτικές Ομάδες, αλλά και μεμονωμένα άτομα, σε περισσότερες από 170 χώρες του κόσμου.

Το CID είναι αυστηρά, μη κερδοσκοπικό. Δεν χρεώνει για προϊόντα ή υπηρεσίες, είναι ανεξάρτητο από οποιαδήποτε κυβέρνηση, πολιτική ιδεολογία ή οικονομικά συμφέροντα.

Για το CID, όλες οι μορφές χορού (παραδοσιακοί, κλασικοί, μοντέρνοι κλπ) είναι ισότιμες. Δεν ασπάζεται καμία ιδιαίτερη άποψη για το χορό, αναγνωρίζοντας τον παγκόσμιο χαρακτήρα του σαν τέχνη, σαν παιδευτικό μέσο, σαν αντικείμενο έρευνας και δεν κάνει διακρίσεις. Αντικατοπτρίζοντας τις αρχές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της UNESCO, είναι ανοιχτό σε κάθε προσέγγιση του χορού, χωρίς προκατάληψη λόγω φυλής, φύλου, θρησκείας, πολιτικών πεποιθήσεων ή κοινωνικής θέσης.

Διοικείται δημοκρατικά και η διοίκησή του, εκλέγεται με καθολική ψηφοφορία των μελών, κάθε τέσσερα χρόνια.

Μέλη του, είναι περισσότεροι από 700 φορείς (Ομοσπονδίες, Σχολές Χορού, Συγκροτήματα κ.ά. ) στον κόσμο, καθώς και πάνω από 5.000 χορογράφοι, εκπαιδευτικοί, ιστορικοί, διοικητικοί, κριτικοί κ.ά. από 170 χώρες, μεταξύ των οποίων, περισσότεροι από 100 Καθηγητές Πανεπιστημίου και περισσότεροι από 100 με Διδακτορικό Πτυχίο, που έχει σχέση με το χορό.

Ιδιαίτερα, ενδιαφέρει, όσους επιθυμούν να διδάξουν νόμιμα χορό, οποιασδήποτε μορφής. Βασιζόμενοι σε καθορισμένο χρόνο εκπαίδευσης, πιστοποιημένου από το CID – Τμήμα Ρόδου, οι ενδιαφερόμενοι, θα εξασφαλίζουν πτυχίο διδασκαλίας χορού, ανεβαίνοντας επίπεδα, τα οποία θα καθορίζονται από εκπαιδευτές του CID Αθηνών, που θα προσκαλούνται στη Ρόδο.

Το CID, είναι ανοιχτό για εγγραφές μελών, μεμονωμένων χορευτών, χορευτικών ομάδων, συλλόγων, Ομοσπονδιών, δασκάλων χορού και φορέων.

Πρώτη δράση του CID Τμήμα Ρόδου, αμέσως μετά τον ορισμό της ιδρυτικής ομάδας, ήταν η παράσταση, η οποία  έγραψε ιστορία στα πολιτιστικά δρώμενα της Ρόδου με τίτλο «Τζιβαέρι μου» που πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο της Μεσαιωνικής  Τάφρου.

Η παράσταση, διοργανώθηκε  με την υποστήριξη του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, υπό την αιγίδα του CID UNESCO Αθηνών,  με συνδιοργανωτές, το Υπουργείο Πολιτισμού – Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, την   Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον ΔΟΠΑΡ Δήμου Ρόδου,  το CID Αθηνών, την Ένωση Καλυμνίων Ρόδου, τον Σύλλογο Μικρασιατών Λέρου και  τη συμμετοχή των συλλόγων Βιλλανόβα Παραδεισίου,  Γυναικών Κοσκινού και τους Παροικιακούς Συλλόγους Πατμίων και Νισυρίων Ρόδου, με δασκάλους χορού, τη Μαριέττα Τομάζου, τη Χρυσούλα Κουτούζου και τον Φιλήμονα Μιχαλάκη.

Η  παράσταση, με αφηγητή τον Ευάγγελο Γλιάτα, ήταν βασισμένη σε πραγματικά, ιστορικά γεγονότα και μαρτυρίες από τη  Μικρασιατική καταστροφή, με κείμενα και σκηνοθεσία της Χρυσούλας Κουτούζου, μέλος του CID Αθηνών, και Αντιπρόεδρος του CID – Τμήμα Ρόδου  η οποία είχε και την επιμέλεια και την οποία οφείλουμε να ευχαριστήσουμε για την πρωτόγνωρη εμπειρία που ανοίγεται για το νησί μας, αφού ουσιαστικά, αποτελεί το σύνδεσμο της δημιουργίας τμήματος CID στη Ρόδο.

Κατά την εκδήλωση, ο Πρόεδρος CID Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Τουλάτος, ανακοίνωσε για πρώτη φορά, τη δημιουργία του CID – Τμήμα Ρόδου, με την παράδοση των διπλωμάτων συμμετοχής στα τοπικά ιδρυτικά στελέχη μας.

Αρχικός σκοπός του εκλεγέντος Δ.Σ. είναι, να ενημερώσει τους τοπικούς φορείς, καθώς και όσους έχουν σχέση, με παντός είδους χορό, σχετικά με το CID UNESCO.

Στόχος για φέτος, είναι οι δύο παραστάσεις που θα δοθούν στις 2 και 3 Ιουνίου 2024 στο Θέατρο Μεσαιωνικής Τάφρου και σε άλλα, ιστορικά σημεία της Ρόδου, με χορευτικά και δρώμενα, που αφορούν στη Δωδεκάνησο.

Σύμφωνα δε, με το project, πάνω στο οποίο ήδη εργαζόμαστε για την παράσταση του 2025 και για τα επόμενα χρόνια, η Ρόδος, καθιερώνει ετήσιες διοργανώσεις  με χορευτικά συγκροτήματα του εξωτερικού, ανοίγοντας ουσιαστικά το κεφάλαιο ενός διαφορετικού,  πολιτιστικού τουρισμού στον τόπο μας.

Το σήμα του CID UNESCO – Τμήμα Ρόδου είναι εμπνευσμένο από το ελάφι, στο λιμάνι της Ρόδου, με φόντο το γραμμικό σχέδιο της θαλασσινής πλευράς του Μεγάρου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ως σύμβολο, της συνένωσης των νησιών, σε επίπεδο ιστορικό και πολιτιστικό.

Επίσης, τα εθιμοτυπικά αναμνηστικά, που θα δίδονται στους συμμετέχοντες χορευτές των παραστάσεων, θα είναι, πολυθεματικά κεραμικά της Ρόδου με την εκάστοτε χρονολογία των παραστάσεων.

Άμεσος στόχος, η πρόσκληση αρμοδίων τοπικών φορέων,  Προέδρων Πολιτιστικών Συλλόγων με χορευτικά και Σχολών χορού, για ενημέρωση, σε περίπτωση που επιθυμούν να συμμετάσχουν.

Η Πρόεδρος Δ.Σ.
Μαρία Βάλλα

Η Γεν. Γραμματέας
Σοφία Δημητριάδη