Σεβασμιότατε Μητροπολίτη,

Σεβαστοί πατέρες,

Κύριοι βουλευτές,

Κύριε Περιφερειάρχα,

Κύριοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι,

Κύριοι εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας,

Κυρίες και κύριοι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι,

Αγαπητοί συνδημότες,

Κυρίες και Κύριοι,

Φίλες και φίλοι,

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΦΕΛΛΟΥΖΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω από καρδιάς για την αποψινή παρουσία σας στην τελετή ορκωμοσίας της νέας Δημοτικής Αρχής, σε μία σεμνή και λιτή διαδικασία, όπως προβλέπεται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, αλλά με τόσο σημαντικά και ουσιαστικά μηνύματα.

Αυτή την πολύ σημαντική στιγμή για τον Δήμο μας, η παρουσία σας σήμερα εδώ, μας γεμίζει με δύναμη, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί για εμάς και μεγάλη ευθύνη. 

Δύναμη για να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη το όραμα μας – που σας καταθέσαμε κατά την προεκλογική περίοδο – για ένα Δήμο σύγχρονο, λειτουργικό, εξωστρεφή, με αναβαθμισμένη οργάνωση, διεκδικητική στάση και αναπτυξιακή προοπτική.

Ευθύνη απέναντι σε όλους εσάς που μας εμπιστευθήκατε προκειμένου: 

  • να αντιμετωπίσουμε τα μικρά και μεγάλα προβλήματα του Δήμου μας, 
  • να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας, 
  • να διαμορφώσουμε νέους αναπτυξιακούς δρόμους αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού μας.

Κυρίες και κύριοι,

Πριν από λίγο δώσαμε όλοι έναν όρκο καθήκοντος και δέσμευσης.

Έναν όρκο που σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα, μια νέα προοπτική για το Δήμο μας, από την οποία δεν περισσεύει κανείς. 

Δέσμευση μας είναι ότι όλοι μας θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό, προκειμένου να υπηρετήσουμε με σεβασμό, εντιμότητα, συνέπεια και ήθος τον δημότη και να δράσουμε με συνέπεια, συστηματικότητα και υπευθυνότητα για να επιλύσουμε τα προβλήματα που τον αφορούν.

Για να κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητα του!

Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να συγχαρώ όλα τα μέλη του νέου Δημοτικού Συμβουλίου και τους συμβούλους των Δημοτικών Κοινοτήτων και να τους ευχηθώ από καρδιάς καλή δύναμη και καλή συνεργασία, επισημαίνοντας πως τα επόμενα 5 χρόνια δεν περισσεύει κανείς.

Χρέος και ευθύνη όλων μας είναι να ενώσουμε δυνάμεις και να δουλέψουμε σκληρά – με συνεννόηση και συνεργασία – για να κάνουμε το Δήμο μας καλύτερο σε όλα τα επίπεδα, κρατώντας το θετικό έργο των προηγούμενων διοικήσεων.

Με αταλάντευτες και αδιαπραγμάτευτες αρχές μας την αξιοκρατία, τη διαφάνεια, τη δικαιοσύνη και τη χρηστή διοίκηση θα προχωρήσουμε συντεταγμένα για τις αναγκαίες αλλαγές που χρειάζεται το νησί μας και οι οποίες θα κάνουν πράξη το όραμα μας.

Τώρα, είναι η στιγμή που πρέπει όλοι να δείξουμε τη δέουσα ωριμότητα αλλά και υπευθυνότητα, συμβάλλοντας καθένας από το δικό του μετερίζι στην κοινή προσπάθεια για να πάμε τον τόπο μας μπροστά, μακριά από στείρες αντιπαραθέσεις και άγονους διαπληκτισμούς. 

Και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για το νέο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας…

Όλοι μαζί να «βάλουμε πλάτη» για να διορθώσουμε, αφενός, κακώς κείμενα του παρελθόντος και, αφετέρου, για να διαμορφώσουμε στέρεες βάσεις και καλύτερες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του Δήμου μας και το μέλλον των παιδιών μας.

Ιδιαίτερα σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από απαξίωση της συμμετοχής στα κοινά και αμφισβήτηση θεσμών και αξιών, θεωρώ πως εμείς ως αιρετοί θα πρέπει, πρώτοι, να δώσουμε – με τη στάση και τη συμπεριφορά μας – το ηθικό παράδειγμα, να αποτελέσουμε πρότυπα πολιτικού πολιτισμού και ευπρεπούς συμπεριφοράς, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα ενότητας προς την τοπική κοινωνία και ιδιαίτερα τη νέα γενιά, η οποία προσδοκά από εμάς να γίνουμε η ελπίδα τους για ένα καλύτερο αύριο.

Κυρίες και Κύριοι,

Από τις 8 του Οκτώβρη, έχουν μεσολαβήσει σχεδόν 2,5 μήνες. 

Σ’ αυτό το χρονικό διάστημα, εγώ και οι συνεργάτες μου, εργαστήκαμε μεθοδικά και εποικοδομητικά, καταγράφοντας, ιεραρχώντας και σχεδιάζοντας τα πρώτα βήματα της νέας δημοτικής αρχής, σε συνεργασία με τους εργαζόμενους του Δήμου, τους οποίους εμπιστευόμαστε σε αυτή τη νέα πορεία. 

Μια πορεία την οποία είμαστε αποφασισμένοι να χαράξουμε με βάση το προγραμματικό μας σχέδιο, προτάσσοντας στόχους, προτεραιότητες και δράσεις που θα «υπηρετούν» τη διοικητική ανασυγκρότηση και ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης για τον νησί μας.

Με απώτερο σκοπό:

  • την αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών, 
  • τη βελτίωση της οδοποιίας και οδικής ασφάλειας,
  • την ενίσχυση της καθαριότητας, 
  • την αναβάθμιση των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης, 
  • τη βελτίωση της σχολικής στέγης και της παιδείας, 
  • τη στήριξη των δράσεων κοινωνικής προστασίας και εθελοντισμού,
  • την ενίσχυση των δράσεων πολιτισμού και τουρισμού,
  • την αναδιοργάνωση των δημοτικών υπηρεσιών και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου μας, 

Φίλες και φίλοι,

Από σήμερα ξεκινά μια νέα ημέρα για το Δήμο Καρπάθου. 

Είμαι βέβαιος ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε, αυτή την ώρα, τις ευθύνες που αναλαμβάνουμε απέναντι στους πολίτες του Δήμου μας.

Αν θέλουμε επομένως να επιτύχουμε στο έργο μας οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε το έργο που αναλαμβάνουμε ως υπέρτατη υπηρεσία καθήκοντος. 

Και με αυτό ως διαπίστωση, επιτρέψτε μου να κλείσω με μια φράση του Μενέλαου Λουντέμη, από την «Αγέλαστη Άνοιξη»: 

«Κείνος που στ΄ αληθινά αγαπά το Λαό δε γίνεται ποτέ αρχηγός του, γίνεται υπηρέτης του».

Σας ευχαριστώ πολύ!