Εκδικάστηκε χθες ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων η πολύκροτη υπόθεση υπεξαιρέσεως “μαμούθ” που αποκαλύφθηκε τον Μάρτιο του 2006 στην κινητή μονάδα της Κάσου της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου, με κατηγορούμενο έναν πρώην υπάλληλο και τέσσερις ημεδαπούς.

Θυμίζουμε ότι το δικαστήριο στην προηγούμενη συνεδρία του είχε απορρίψει το αίτημα του κ. Νίκου Παπανικήτα, συνηγόρου του καταζητούμενου πρώην ταμία και κατηγορούμενου ως αυτουργού στην υπόθεση, για ποινική διαπραγμάτευση καθόσον προς τούτο απαιτείται ειδική εξουσιοδότηση που δεν προσκομίστηκε.

Ο κ. Παπανικήτας είχε υποβάλει για λογαριασμό του εντολέως του και στο παρελθόν αίτημα ποινικής διαπραγμάτευσης που δεν ικανοποιήθηκε από την Εισαγγελία Εφετών Δωδεκανήσου διότι είχε παραβιάσει τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και έχει διαφύγει στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και εις βάρος του εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης.

Χθες το δικαστήριο επέβαλε στον συγκεκριμένο κατηγορούμενο ποινή κάθειρξης 8 ετών και η έφεσή του δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.

Σε ποινή κάθειρξης 9 ετών με ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσμα καταδικάστηκε ο πατέρας 4μελούς οικογένειας τα μέλη της οποίας ήταν όλοι συγκατηγορούμενοι του πρώτου, σε ποινή κάθειρξης 6 ετών η σύζυγος του με ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσμα, αθώα λόγω αμφιβολιών κρίθηκε η κόρη του ενώ στον γιο έπαυσε η δίωξη λόγω παραγραφής.
Οι τελευταίοι εκπροσωπήθηκαν στην δίκη δια των κ.κ. Μανώλη Βλάχου και Σταύρου Παναγιωτακόπουλου.

Η τράπεζα εκπροσωπήθηκε στην δίκη δια του εκκαθαριστή αυτής και παρέστη για την υποστήριξη της κατηγορίας με τον κ. Ανδρέα Ματσάκα της εταιρείας «Ποταμίτης – Βερκής».
Στη δίκη κατέθεσαν ως μάρτυρες κατηγορίας οι κ.κ. Βασίλης Μηναΐδης, Θανάσης Ρόμβας (επιθεωρητής εσωτερικού ελέγχου) και Μανώλης Καρυδάκης.

Θυμίζουμε ότι την 14η Μαρτίου 2006 μετέβη αιφνιδιαστικά, χωρίς προειδοποίηση, στην Κάσο από το κατάστημα της Καρπάθου, η υπάλληλος της τράπεζας Στ. Χ. για να αντικαταστήσει τον παραπάνω υπάλληλο, ο οποίος θα αναχωρούσε με άδεια.

Η υπάλληλος διεπίστωσε κατά την παράδοση του κεντρικού ταμείου της Θυρίδας έλλειμμα 65.000 ευρώ το οποίο ανέφερε αμέσως τηλεφωνικά στον διευθυντή Καρπάθου, ο οποίος ενημέρωσε στη συνέχεια τη Γενική Διεύθυνση της Τράπεζας στη Ρόδο και αμέσως διετάχθη ο διευθυντής εσωτερικού ελέγχου της Τράπεζας Ι. Χ. για γενικό έλεγχο και διαπίστωσε πράγματι σοβαρές ατασθαλίες.

Η τράπεζα υποστηρίζει συγκεκριμένα ότι ο υπάλληλός της ανέλαβε διάφορα ποσά από τους λογαριασμούς καταθέσεων διαφόρων καταθετών – πελατών, συνολικού ποσού 591.595,89 ευρώ. Χρησιμοποίησε μάλιστα διάφορα τεχνάσματα προκειμένου να συμφωνεί το ταμείο οσάκις αντιλαμβάνετο ότι επρόκειτο να γίνει έλεγχος σ’ αυτό.

Υποστηρίζει επιπλέον ότι από τα υπεξαιρεθέντα αυτά χρήματα χορήγησε υπό τύπον ιδιωτικών δανείων σε διάφορους κατοίκους της Κάσου και μη, για ικανοποίηση προσωπικών αναγκών των, εν αγνοία της Τραπέζης, το συνολικό ποσό των 730.138,11 ευρώ.

Ακολούθως, φέρεται να διοχέτευσε μεγάλο μέρος των υπεξαιρεθέντων και συγκεκριμένα το συνολικό ποσό των 357.489,22 ευρώ σε λογαριασμούς Κασιακής καταγωγής οικογένειας.
Η τράπεζα υποστηρίζει ότι μεταξύ του υπαλλήλου και των μελών της οικογένειας υπήρχε στενή και ανεξήγητη σχέση ώστε να εκτελεί παράνομες εντολές κατά παράβαση των εντολών και οδηγιών της.

Ισχυρίζεται συγκεκριμένα ότι βάσει τηλεφωνικών εντολών τους πλήρωνε υποχρεώσεις τους, μετέφερε από λογαριασμούς τους χρήματα σε άλλους λογαριασμούς προσώπων που είχαν σχέσεις με την οικογένεια και τους χορηγούσε ψευδείς βεβαιώσεις ότι είχαν συγκεκριμένου ύψους καταθέσεις σε λογαριασμούς τους, ενώ δεν είχαν.

Aπό την άλλη, τα 4 μέλη της οικογένειας συγκατηγορούμενοι του πρώην υπαλλήλου της τράπεζας υποστήριξαν ότι διατηρούσαν από διετίας πέντε τραπεζικούς λογαριασμούς στη θυρίδα της τράπεζας στην Κάσο συνολικού ποσού 380.000 ευρώ. Aφού αναφέρουν την προέλευση των χρημάτων αυτών επισημαίνουν ότι τους λογαριασμούς αυτούς χρησιμοποιούσαν για τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στο νησί, νόμιμα, δίνοντας, αποκλειστικά και μόνο, μέσω τραπεζικών οργανισμών και άλλων νόμιμων μέσων και ειδικότερα από την Πανελλήνια Ενωση Συνεταιριστικών Tραπεζών Eλλάδος στην Hλιούπολη, από την Aλφα Tράπεζα στα υποκαταστήματα αυτής στον Yμηττό, στον Bύρωνα και στη συνοικία Aγίας Mαρίνας Hλιούπολης και από το Tαχυδρομείο Yμηττού, εντολές στον υπάλληλο της Τράπεζας Δωδεκανήσου για πληρωμές χρηματικών ποσών σε τρίτους, αλλά και ανάληψη χρηματικών ποσών από τους ιδίους.

Yποστήριξαν ακόμη ότι την 16η Mαρτίου 2006, όταν έδωσαν έγγραφη εντολή για ανάληψη μετρητών από τους λογαριασμούς τους στον υπάλληλο, εκείνος τους ομολόγησε ότι υπεξαίρεσε το ποσό των 270.000 ευρώ, υποσχόμενος πως θα το επέστρεφε εντός τεσσάρων ημερών, υπογράφοντας και μια υπεύθυνη δήλωση, με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής του από τον αντιδήμαρχο Kάσου κ. Bιντιάδη.

Ανέφεραν ότι την 20ή Mαρτίου 2006 ο υπάλληλος της τράπεζας δεν τους επέστρεψε τα χρήματα, που όπως ομολόγησε, είχε υπεξαιρέσει και ότι οι υπεύθυνοι της τράπεζας δεν επικοινώνησαν μαζί τους. Υποστήριξαν ακόμη ότι είχαν αγοράσει και 3 Tραπεζικά ομόλογα της Συνεταιριστικής Tράπεζας Δωδ/σου, συνολικού ποσού 600.000 ευρώ, τα οποία ανανεώνονταν αυτομάτως, σε τακτικά μηνιαία διαστήματα. Ανέφεραν δε ότι τα ομόλογα αυτά περιέργως, από τον Iούλιο του 2004 έπαψαν να ανανεώνονται και “εξαφανίστηκαν”.

Πηγή:www.dimokratiki.gr